STALINISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pol Pot -vlastním jménem Saloth Sar –
Advertisements

EVROPA po 1. světové válce
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
Sovětský svaz.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Stalinismus.
Totalitní režimy.
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Lev Davidovič Bronštejn
Ruské revoluce 4. část.
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Vývoj v Rusku.
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ruské revoluce 1917.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_2D.9.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
Člověk a společnost Dějepis Světové války SSSR, nový stát VY_32_INOVACE_08 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
Studená válka – 2. fáze uč
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vývoj v Rusku.
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Dagmar Zemanová Komunismus
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
KOMUNISMUS V SSSR 9/18/14.
Ruská carská rodina Neblahý osud….
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Střední Asie a Sovětský svaz HKS 2013 Neumanová Eva Poláková Kateřina.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9. ročník III
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
SSSR mezi světovými válkami I
Totalita sovětského typu
Ruské revoluce 1917.
Sovětský Svaz (celým názvem Svaz sovětských socialistických republik, zkráceně SSSR) Vlajka Znak Oficiálně usiloval o nastolení komunismu v Marxově a.
Sovětské Rusko mezi světovými válkami VY_32_Inovace_02 ŠJ-4
Stalinismus.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Nástup totality v Československu
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
ČÍNA.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
20. století 20. léta.
BOLŠEVISMUS Kateřina Vozáryová, 4.B.
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Stalinismus.
Ruské revoluce 1917.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu
Vývoj NEPovského Ruska
Transkript prezentace:

STALINISMUS

STALINISMUS Diktátorská praxe sovět. vlády zavedená J.V. Stalinem Založen na vládě jedné strany Ekonomika kontrolovaná státem Uplatňován v SSSR, ostatních socialistických zemí (i u nás) dokonce i dlouho po Stalinově smrti (1953) Pokračování leninismu

Josif Vissarionovič Džugašvili (STALIN) 18.12. 1878 – 5.3. 1953 Otec švec (alkoholik) Matka pradlena a švadlena V 15 letech ke skupině radikálů Mesame Dasi (pro nezávislost Gruzie a socialistické učení) – přezdívka „Koba“ = „Nezkrotný“ V r. 1902 zajat carskou policií -> pracovní tábor na Sibiři x útěk – v r. 1904 zpět v Tbilisi V r. 1905 se setkal s Leninem ve Finsku -> dává mu přezdívku „Stalin“ = „Muž z oceli“

Josif Vissarionovič Džugašvili (STALIN) V r. 1913 vedoucím bolševického listu Pravda v Petrohradě x odeslán do jednoho z nejkrutějších trestaneckých táborů na Sibiři – Kurejky (z něj až po abdikaci cara Mikuláše II. V r. 1917) V r. 1919 zvolen do Politbyra (nejužší vedení strany) společně s Leninem, Kameněvem, Trockým a Dzeržinským V r. 1922 generálním tajemníkem (sledování a odposlouchávání protivníků) L. chce omezit moc Stalina, ale dostává infarkt (zůstává ochrnutý na lůžku) L. neví, zda Stalin dokáže obezřetně použít moc (uvědomuje si jeho hrubost a krutost) V r. 1924 L. umírá na krvácení do mozku -> cesta k moci pro Stalina

Josif Vissarionovič Džugašvili (STALIN) Po L. smrti boj o vedení strany x S. se postupně zbavoval Zinovjeva, Kameněva, a Trockého (zabit S. muži v Mexiku v r.1940, Z. a K. popraveni ve 30. letech) Bucharin – nejdéle ve vedení strany spolu se S., poté odešel kvůli sporu o kolektivizaci Stalin táhl proti církvi (nehodila se mu do ideologie)

ZINOVJEV

KAMENĚV

TROCKÝ

PĚTILETKY Pětiletý plán, zákl. ekonom. koncepce SSSR a zemí Východního bloku Podle nich bylo org. celé hosp. dané země

INDUSTRIALIZACE Přijata v r. 1925 na 14. sjezdu KSSS Co nejrychlejší vyzbrojování Jednostranná orientace ekonomiky na militarizaci -> „vědecky“ zdůvodněná nezbytnost války mezi socializmem a kapitalizmem Příčina mnohých ekonomických problémů Magnitogorsk – město, kt. vzniklo na příkaz S., stroj. a hut. prům.

KOLEKTIVIZACE Přeměna soukromého zemědělství na kolektivní Začátek v r. 1929 v SSSR -> Polsko, Pobaltí a Besarábie V SSSR – brutální prostředky: zabavování majetku, vypovězení rolníků z okresů a obl. -> hosp. rozvrat, masové deportace, hladomor na Ukrajině (2,6-3,5 mil. obětí, genocida), trvalá krize zem. a hosp. Kolchoz = forma kolektivního zemědělství (u nás JZD), kolchozníci neplaceni (odměna – to, co vypěstovali v poměru s prac. dobou) Sovchoz = státem vlastněný podnik Kulaci = bohatí rolníci, během kol. jich bylo zlikvidováno přes 5 mil.

PŘETVÁŘKY, POLOPRAVDY, LŽI A PODVODY Pro utváření „lepší“ společnosti Alexej Stachanov – horník, co narubal během 5h a 45min 102t uhlí Pavlík Morozov – 14tiletý chlapec, kt. udal svého otce (kulak), že falšuje dokumenty -> propaganda

STALINOVA SMRT před svou smrtí připravoval genocidu ruských Židů 1.3. 1953 – mrtvice 2.3. pozván Berija (sovět. politik, prováděl čistky ve 30. letech) V noci z 2.3. na 3.3. se Berija dostavuje a dává rozkaz, aby přivedli doktora až na dopoledne (podle Beriji mu bylo lépe) S. stav se však zhoršuje -> 5.3. 1953 umírá Berijovi blízcí spolupracovníci byli pozavíráni před smrtí S. (předzvěst likvidace)

Během Stalinovy vlády zemřelo v SSSR minimálně 40 milionů lidí.

ZDROJE Stalin – Pravdivý příběh o muži z krve a oceli (dokument) totalita.cz cs.wikipedia.org moderni-dejiny.cz

Děkuji za pozornost Tomáš Jarolím, 4.B