Účtování mezd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový text o výpočtu a účtování mezd GAP Education střední škola
Advertisements

Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
MZDA.
Výpočet mzdy.
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Odměňování práce J.Kožiak.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Účtování se zaměstnanci
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Výpočet čisté mzdy Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
STRUKTURA MZDY.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
PŘÍKLADY VÝPOČTU daně – různé slevy
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Výukový materiál Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
DUM - Digitální Učební Materiál
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
Transkript prezentace:

Účtování mezd

Hrubá mzda Mezi povinné náležitosti pracovní smlouvy je ujednání o HRUBÉ MZDĚ. (Může být dohodnuta samostatně v dodatku ke smlouvě.) Hrubou mzdu tvoří: základní mzda osobní ohodnocení příplatky – práce přesčas, práce v noci, práci za ztížených pracovních podmínek, apod. Odměny, podíly na zisku vyplacené zaměstnancům náhrada mzdy – např. za dny dovolené

Supehrubá mzda/velehrubá mzda K hrubé mzdě připočteme tzv. „odvody“ na zdravotní a sociální pojištění, které platí navíc zaměstnavatel z hrubé mzdy = SUPERHRUBÁ MZDA (často o tom zaměstnanci nemají ani povědomí). Je to 34 % v členění na: sociální pojištění 25 % zdravotní pojištění 9 % Superhrubá mzda slouží jako základ pro výpočet zálohy na daň z příjmu, která činí 15 %.   Ze zálohy na daň lze odečíst tzv. slevy na dani. (Pokud zaměstnanec podepsal u zaměstnavatele prohlášení k dani, má nárok na slevy na dani. Jestliže má zaměstnanec více zaměstnání, podepisuje prohlášení pouze u jednoho zaměstnavatele.)

Slevy na dani – měsíční podíl - při výpočtu zálohy na daň ze mzdy (je to 1/12 roční částky) Slevy na dani (roční) 2017 Poplatník 2070 Kč Vyživované 1 dítě 1117 Kč Druhé dítě 1417 Kč … Vyživovaný manžel/ka – NELZE uplatnit měsíčně, až v ročním zúčtování (pod podmínkou, že její příjem nepřesáhne 68 000 Kč za celý rok) Student 335 Na poplatníka 24 840 Kč Jedno vyživované dítě 13 404 Kč na druhé dítě 17 004 Kč a na třetí a další 20 604 Kč ročně (tato sleva může přerůst v daňový bonus) Vyživovaný manžel/ka 24 840 Kč Částečný invalida 2 520 Kč Plný invalida 5 040 Kč Držitel ZTP 16 140 Kč Student 4 020 Kč Za tzv. školkovné 9 900 Kč Základní podmínkou uplatnění slevy na manželku (manžela) je, že příjem uplatněné osoby nepřesáhne 68 000 Kč za celý rok vydávají za pobyt dítěte v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku. Nová sleva až do výše 8500 korun ročně na každé dítě má platit už pro příjmy za letošní rok. Zatím málo známou novinku, o níž online deník Aktuálně.cz informoval už v červnu, obsahuje zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Ten v úterý večer opětovně - poté, co ho vrátili senátoři - schválili poslanci. Sleva za umístění dítěte umožní jednomu z rodičů odečíst si z daní výdaje, které v příslušném kalendářním roce prokazatelně vynaložil za umístění v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku. Výši těchto výdajů potvrdí provozovatel školky nebo obdobného zařízení. Případných poplatků na základní škole se už sleva netýká. Jen "školné", ne jídlo nebo doprava Stejně tak se od daně nebude odečítat například stravné nebo náklady na dopravu. "Výdaj vynaložený za umístění dítěte lze připodobnit ke školnému. Do výdajů za umístění dítěte tak nelze zahrnout výdaje související s pobytem v tomto zařízení, například výdaje na stravování," vysvětlil online deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. Zrušte bonus na dítě. Finanční správa chce skončit s podvody Generální finanční ředitelství oficiálně přiznává, že nedokáže zamezit ani dvojímu uplatnění daňové slevy na poplatníka nebo na dítě. číst dále Maximální výše roční slevy na jedno dítě je ohraničena částkou měsíční minimální mzdy. Pro letošní rok jde tedy o 8500 korun, pro příští rok o 9200 korun. Dosavadní "slevu na vyživované dítě" tato novinka nijak neruší ani neomezuje.

Čistá mzda - splatná nejpozději v měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu. Zaměstnavatel je povinen určit pravidelný termín výplaty mzdy. Vychází ze základu HRUBÉ MZDY. Od ní odečteme zdravotní a sociální pojištění, které platí zaměstnanec. Činí: 6,5 % u sociálního pojištění 4,5 % u zdravotního pojištění Čistá mzda (resp. částka k výplatě) = hrubá mzda mínus - zdravotní pojištění - sociální pojištění - záloha na daň po slevách

Příklad výpočtu čisté mzdy: Hrubá mzda 50 000, 1 dítě Zdravotní pojištění 4,5% 2250 a 9% 4 500 Sociální pojištění 6,5 % 3250 a 25 % 12 500 5500 17000 Superhrubá mzda 67 000 (50000+17000) Záloha na daň 15 % z 67000 = 10 050 Sleva na dani za poplatníka 2 070 (1/12 z 24840) Sleva na dítě 1 117 (1/12 z 13404) Záloha na daň po slevách 6 863   ČM = 50 000 – 2250 – 3 250 – 6 863 = 37 637 Z velehrubé mzdy zůstalo 56% na čistou mzdu (44% šlo státu) Na pojistném celkem odvedeno 5500+17000 = 22 500 tj. 3 x víc než na daních Na dani odvedeno 6 637

učtování mezd ppt

N Běžný účet Čistá mzda 37637 50000 6863 Superhrubá mzda 5500 Odvod pojistného 5500 11 % z HM N 17000 Odvod pojistného 34 % z HM

Zdroj https://www.oecd.org/tax/tax-policy/taxing-wages-brochure.pdf Zdanění mezd (daň z příjmu plus pojistné placené zaměstnancem a zaměstnavatelem), 2017 Zdroj https://www.oecd.org/tax/tax-policy/taxing-wages-brochure.pdf Notes: Single individual without children at the income level of the average worker. The highest tax wedge is observed in Belgium (53.7%) Employers in France pay 26.0% of labour costs in social security contributions, the highest amongst OECD countries. The corresponding figures are also 20% or more in 9 other countries – Austria, Belgium, the Czech Republic, Estonia, Greece, Italy, the Slovak Republic, Spain and Sweden.

Průměrná mzda, US dollars, 2017 or latest available, in PPS, zdroj: OECD