VY_32_ INOVACE_ 08_ PŘÍRODOVĚDA 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES.
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Najdi na slepé mapě Afriky státy podle zadání
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Mezinárodní organizace
TROPICKÝ LES - PRALES.
Tropický pás OK.
Iveta Ráčková a Míša Boháčová
PODNEBNÉ PÁSY.
Tropický pás - rostliny
Číslo a název šablony klíčové aktivity
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Tropický deštný les SAVCI.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Stupeň rozvoje států světa
Tropické deštné lesy Anotace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Šířkové pásy tropický pás.
CIZOKRAJNÉ SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
NA MAPĚ JSOU ZVÝRAZNĚNY KRAJINY
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
GLÓBUS.
Biosféra.
Tropický pás - rostliny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Identifikátor materiálu: EU
Tropický Deštný Les ‘‘Plíce Země‘‘.
ŠELMY- MEDVĚDOVITÍ Filip Grábl 8.B
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr. Markéta Zákravská Název: VY_32_Inovace_08_10_Tropický pás Téma: Rozmanitost přírody Číslo projektu:
Projekt do biologie a zeměpisu Gymnázium Jakuba Škody, kvinta B Bartók, Gremlica, Pospíšilová, Pumprlová TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – Tropické deštné lesy Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Tropické lesy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_233_PR5 Předmět: Přírodověda.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Vegetační pásy Jižní Ameriky
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
TROPICKÉ DEŠTNÉ PRALESY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Živočichové – plazi.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Jméno autora výukového materiálu
PŘIZPŮSOBIVOST ŽIVOČICHŮ
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_11_Tropický pás
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_ INOVACE_ 04_ PŘÍRODOVĚDA 5
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Tropický deštný les.
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

VY_32_ INOVACE_ 08_ PŘÍRODOVĚDA 5 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou DEŠTNÉ LESY Autor: Mgr.Renata Viktorinová

Tropický pás – DEŠTNÉ LESY OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 4.10.2011 PŘEDMĚT: Přírodověda ROČNÍK: 5. KLÍČOVÁ SLOVA: tropický pás, tropické země MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: Vlastivěda – orientace na globu, mapě světa ANOTACE: DUM seznamuje žáky s tropickým pásem, jeho vymezením na Zeměkouli. Představuje žákům charakteristické podnebí, faunu a flóru tropického deštného lesa.

TROPICKÝ PÁS Utvořte podle smluvených pravidel skupiny a vyhledejte na globu či mapě: Do jakých světadílů zasahuje? Které země tam můžeme najít? Kde ho najdeme? 3O° ROVNÍK 3O° Je to nejteplejší oblast. Teploty se tu průměrně pohybují přes 18 °C.

Tropické země. Afrika Téměř celý světadíl (př. Alžírsko, Libye, Egypt, Niger, Mali, Nigérie, Čad, Súdán, Etiopie, Tanzanie, Angola, Zambie, Zimbabwe, Mosambik, Madagaskar) Austrálie Severní část světadílu Amerika USA – Florida, Kostarika, Panama, Nikaragua, Honduras, Salvádor, Guatemala, Mexiko, Kuba, Jamajka, Haity, Dominikánská republika Kolumbie, Venezuela, Guyana, Surinam, Ekvádor, Peru, Brazílie, Bolívie, severní Paraguay Jemen, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Omán, jižní Pákistán a Írán, Indie, Nepál, Bangladéš, Thajsko, Kambodža, Laos, Vietnam, jižní Čína, Tchaj-wan, Filipíny, Srí – Lanka Indonésie (Sumatra, Jáva, Borneo, Malajsie, Papua Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy)

Najdeme zde tyto krajiny: Tropické deštné lesy Je zde velmi teplo a vlhko. Často prší. Savany Říkají nám „plíce Země“. Pouště

Živočichové tropických deštných lesů: papoušek gorila leguán krokodýl tygr jaguár pralesnička

Poznáš tyto živočichy? Tygr džunglový Krokodýl nilský Jaguár americký Leguán zelený Pralesnička batiková Žiji v Asii. Jsem největší kočkovitou šelmou. Jsem zdatným plavcem. Na svou kořist skočím, zatnu jí zuby do hrdla a udusím ji. Mám výborný sluch a hlavně zrak. Dnes patřím mezi ohrožené druhy. Žiji v Africe. Jsem plaz. Žiji ve vodě. Mé jméno původně znamená dlážděný červ. Mám dlouhý ocas, krátké nohy a silné čelisti. Jsem obávaným predátorem, dokážu zabít i člověka. Žiji v Americe. Jsem kočkovitá šelma. Jsem samotář a rád plavu. Často lovím v řekách ryby. Moje srst má černé skvrny uspořádané do kruhů, v jejichž středu jsou černé tečky. Mám silný stisk, kořisti umím prokousnout lebku. Jsem suchozemský plaz. Pobývám na vysokých stromech v blízkosti vody. Dobře šplhám a plavu. Dorůstám až 2 metry. Jsem obojživelník. Moje zbarvení je varováním. Moje toxiny jsou prudce jedovaté, dokážu zabít přes 1 000 lidí najednou.

Přiřaď správné názvy rostlin: Jsem dřevina. Moje dřevo se používá pro výrobu kvalitního nábytku. Po naříznutí vytéká z mé kůry latexové mléko, ze kterého se vyrábí přírodní kaučuk. Jsem stálozelený keř. Jsem potravinářská plodina, proto mě pěstují na velkých plantážích. Mými plody jsou bobule s 2 plochými semeny. Lidé ze mě vyrábějí lahodný nápoj. Jsem palma vysoká až 30 metrů. Moje listy dorůstají až 6 metrů. Mým plodem jsou velké peckovice, uvnitř kterých je schováno semeno. Toto semeno je lidmi velmi oblíbené. Kokosovník Kakaovník Banánovník Liány Kaučukovník Kávovník Orchideje

Tropický pás Rozprostírá se okolo rovníku. Je to nejteplejší oblast na naší Zemi. Můžeme zde najít 3 druhy krajin: 1) TROPICKÉ DEŠTNÉ LESY Je zde velmi teplo a vlhko. Velmi často prší. „ plíce Země“ Rostliny: Živočichové: (Doplň podle učebnice)

Použité zdroje: Vlastní fotografie