Kalibrační křivka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Tenze páry nad kapalinou a roztokem
tečna funkce y = f(x) T = [xt, yt] normála funkce y = f(x) ά
kvantitativních znaků
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
ITERAČNÍ METODY DLOUHODOBÁ MATURITNÍ PRÁCE
Konduktometrie.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
* Graf přímé úměrnosti Matematika – 7. ročník *
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
kvantitativních znaků
Fázové rovnováhy.
Název Řešení soustavy rovnic dosazovací metodou Předmět, ročník
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_04_09 Zpracovala:RNDr. Lucie Cabicarová.
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
MATEMATIKA I.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Opakování.. Práce se zlomky.
Diferenciální rovnice
Mikroekonomie I Úvod do studia ekonomické teorie
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Lineární regresní analýza
Lineární regrese kalibrační přímky
Experimentální fyzika I. 2
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Graf nepřímé úměrnosti
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kalibrace analytických metod
Grafické řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých II.
Úvodní problém – nakreslete graf znázorňující
RISKUJ Lineární rovnice Určete rovnici přímé úměrnosti, jestliže její graf prochází bodem D[1/2; 3] Ř ešení: y = ax 3 = ½.a /.2 6 = a a.
ELISA, určení ideálních koncentrací reaktantů -různé varianty
Graf nepřímé úměrnosti
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
Středová kolineace.
Lineární rovnice s parametrem Autor: Jiří Ondra. Rovnici s parametrem považujeme za zápis množiny všech rovnic, které získáme dosazením konstant za parametr.
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
Ukázkové řešení. Postup: 1. Určíme si neznáme 2. Sestavíme rovnice ze vztahů ve slovní úloze 3. Aplikujeme dosazovací metodu a výpočet neznámých 4. Zkouška.
Soustava lineárních rovnic
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Metody řešení soustav.
Aplikovaná statistika 2.
Graf nepřímé úměrnosti
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM kolorimetrie.
Lineární rovnice a jejich soustavy
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
1. Přímá úloha v gravimetrii
Hydraulika podzemních vod
Látková koncentrace.
Základy fotometrie, využití v klinické biochemii
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Kalibrace analytických metod
Graf závislosti rychlosti na čase
Matematika – 7.ročník VY_32_INOVACE_ Přímá úměrnost
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Parciální korelace Regresní analýza
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
Hydraulika podzemních vod
Slovní úlohy o pohybu.
Příklady s lineární funkcí
Slovní úlohy o pohybu.
Kružnice trojúhelníku vepsaná
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Kalibrační křivka

Metoda kalibrační křivky připravíme tzv. standardní roztoky (roztoky o známé koncentraci stanovované látky) zvolenou metodou proměříme signály odpovídající těmto roztokům získáme dvojice hodnot signál – koncentrace naměřené hodnoty vyneseme do grafu na osu x vyneseme koncentraci, na osu y signál nalezené body proložíme regresí

Metoda kalibrační křivky Rovnice kalibrační přímky   konstanta a – úsek přímky na ose y konstanta b – směrnice

Metoda kalibrační křivky po nalezení kalibrační závislosti vyneseme signál pro vzorek Sx do grafu na vodorovné ose odečteme odpovídající koncentraci stanovované látky cx v roztoku vzorku

Metoda standardního přídavku metoda standardního přídavku se používá, pokud mezi signálem a koncentrací platí přímá úměra pokud směrnice přímkové závislosti je u roztoků vzorku (roztoky s materiálem vzorku – matrice) jiná než u roztoků standardních odstranění vlivu matrice na směrnici kalibrační závislosti

Metoda standardního přídavku Do dvou odměrných baněk stejného objemu připravíme roztoky tak, že do obou dáme stejné známé dávky vzorku a do jedné z nich přidáme známé množství látky, kterou chceme ve vzorku stanovovat, a baňky doplníme po značku. cx neznámá koncentrace sledované látky v roztoku cs koncentrace přídavku sled. látky cx + cs celková koncentrace v roztoku s přídavkem

Metoda standardního přídavku Proměříme signály obou roztoků Sx signál roztoku vzorku S celkový signál roztoku s přídavkem Platí   Výpočet konstanty úměrnosti – k - odečteme horní rovnici od spodní

Metoda standardního přídavku Přírůstek signálu S proti Sx je úměrný pouze přírůstku koncentrace způsobené přídavkem. Vyjádříme konstantu k Konstantu dosadíme do rovnice pro Sx

Metoda standardního přídavku Vyjádříme neznámou koncentraci cx