Ivan Lomachenkov Překlad R:Halaš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Advertisements

Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Elektromagnetické zařízení Základní škola Libina,
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Základy automatického řízení 1
Měření délky pevného tělesa
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Vedení elektrického proudu v látkách
Vlnové vlastnosti částic
povrchů a koloidních soustav
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Oscilátory
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Další součástky s jedním přechodem PN
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
Fyzikální síly.
10. Elektromagnetické pole, střídavé obvody
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_
FM- frekvenční modulace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Interference na tenké vrstvě
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
ELEKTRICKÝ PROUD.
Kmity.
Pascalův zákon.
Stín a polostín.
Ivan Lomachenkov Překlad R.Halaš
Elektrické měřící přístroje
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
VLASTNOSTI KAPALIN
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
Molekulová fyzika Sytá pára.
Zvukové jevy.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Ivan Lomachenkov Překlad R:Halaš Magické bubliny Ivan Lomachenkov Překlad R:Halaš

Úvod Umístěte malou bublinu vzduchu do 100 ml baňky naplněné vodou, vystavte vodu působení zvuku a budou-li splněny vhodné podmínky, vzduchová bublina vyzáří světelné záblesky. Tento jev zvaný Single-Bubble Sonoluminescence (SBSL) je úžasný. Přeměňuje energii zvuku na světelnou energii. Poprvé byl tento jev pozorován L.A.Crumem and D.F.Gaitanem asi před deseti lety (USA, University of Mississippi). 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Co se děje? Když je bublina zachycena zvukovým polem vytvořeným sinusovým generátorem, je vtažena do středu baňky. Pak se začne její velikost měnit. Když tlak zvuku poklesne, zvětší se rozměr přibližně na 50 mikrometrů. 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Poté se tlak zvuku zvětší a rozdíl tlaků mezi vnitřním a vnějším prostorem vede ke katastrofickému kolapsu. Velikost bubliny poklesne z původních 50 mikrometrů na velikost kolem O.5 mikrometru. Bublina najednou praskne a ve stejném okamžiku vzniknou světelné záblesky. Podle měření B.Barbera (člen skupiny S.Puttermana, USA, University of California), jsou záblesky velmi krátké, asi 50 pikosekund. 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Uspořádání experimentu Energie elektrických oscilací se transformuje v energii zvuku pomocí piezokeramických vysílačů, které jsou přilepeny na povrchu baňky. Elektrický obvod sestává z indukční cívky a vysílačů. Kapacita vysílačů je asi 20 nF. Protože se musí baňka s vodou chovat jako rezonanční systém, musí mechanické a elektrické části míst stejný rezonanční kmitočet. V našem experimentu to bylo asi 27 kHz. 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Napětí piezokeramických vysílačů a cívky musí být několikanásobně větší než výstupní napětí zesilovače z důvodu reaktance obvodu. 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Teoretické problémy Sonoluminiscence je v současné době intenzivně studována a dosud neexistuje uspokojivý fyzikální model pro vysvětlení tohoto jevu. Můžeme říct, že dnes máme více otázek než odpovědí: V jakém stavu je plyn uvnitř bubliny v okamžiku jejího prasknutí? Jaká je skutečná teplota plynu? Jakým způsobem změřit teplotu uvnitř bubliny? 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Co je příčinou úžasné stability záblesků (podobných zábleskům laseru)? Je známo, že světlo je ponejvíce ultrafialové. Protože voda pohlcuje veškeré záření s vlnovými délkami kratšími než 200 nm, vyvstává otázka: jaká je nejmenší vlnová délka vyzářeného světla? Na tyto a další otázky je nutno najít uspokojivé odpovědi 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Poděkování Tento experiment byl realizován s pomocí mých kolegů M.Millera a A.Sermyagina (Russia, Dubna, Institute in Physical-Technical Problems). 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001

Uspořádání experimentu 1-1-2019 Ivan Lomachenkov-HST2001