JAN NEPOMUCKÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Advertisements

 Narození: mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku Úmrtí : 20. března 1393 v Praze Svátek: 16. květen Pohřben: Praha, Katedrála svatého Václava Svatořečen:
Jan Nepomucký domácí úkol.
Čáslav Vítáme Vás na stránkách o našem městě. Obsah Základní údaje Historie Památky Významní rodáci Fotogalerie Okolí Čáslavi Konec.
Doba temna Zimní král Povinná školní docházka Jan Jesenský Marie Terezie Císař Josef II. defenestrace Toleranční patent Rudolf IIRudolf II. Rábí Low robota.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Bc. Jan Hutl a Chov domácích zvířat (mazlíčků) 4. ročník Žáci se seznámí se základními informacemi o chovu domácích zvířat. Povinnosti a zodpovědnost.
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Nikola Mauleová Vít Kohout.  Rytíři:  Světští – pážata – panoši - rytíři  Řádoví – napůl mnišský život – skládali sliby  Slib poslušnosti, chudoby,
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
Doba husitská.
Rakousko Dominik Šváb.
Český stát za vlády Lucemburků
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Další hrady a zámky.
Procvičování slovní zásoby
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
TÉMA: Legenda o svatém Václavu
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Literární dílo mistra Jana Husa Český jazyk – 7. ročník.
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_ČJ_03
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Pohádky v nás.
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Eucharistie Křesťanská svátost.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Náboženství v ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
SAN MARINO VY_32_INOVACE_07
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
České země v letech
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Počátky husitského hnutí
5.D HUSITSTVÍ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Husitské války.
Transkript prezentace:

JAN NEPOMUCKÝ

Jan Nepomucký neboli Johánek z Pomuku. Narodil se mezi roky 1340 a 1350 v Pomuku (v dnešní době je to Nepomuk). Byl generální vikář (druhý nejvyšší úřad ve správě římskokatolické diecéze) pražského arcibiskupa,mučedník katolické církve a jeden z českých zemských patronů. Svatořečen 19. března 1729 papežem Benediktem XIII.

život Pocházel z jihozápadních Čech. Ztělesnil v sobě ideál znalce Božích tajemství, který pilným studiem a kázní usiloval o mravní dokonalost. V úřadě generálního vikáře věrně plnil povinnosti, hájil práva církve a její svobodu proti vůli krále Václava IV. a zakusil za to od něj mnohá bezpráví. Když po velkém týrání a mučení pro svou věrnost povolání i mlčenlivost zemřel, byl z Karlova mostu v kleci vhozen do řeky Vltavy.

Emanuel Vlček (český paleoantropolog, lékař a profesor Anatomického ústavu)se objevil Janovo poranění hlavy, která vznikla pravděpodobně při mučení a vedla ke smrti ještě před svržením do řeky. 17. dubna našli Janovo tělo zachycené na pravém břehu Vltavy, nedaleko svého kláštera rybáři. Od nich jeho tělo převzali bratři Křižovníci s červeným srdcem – cyriaci, jejichž novicové (člověk , který nesložil slib pánu)vylovili a s úctou pochovali v kostele sv. Kříže.

Atributy :pět hvězd kolem hlavy, kříž v ruce, prst přes ústa, palma Patron :Česka, Bavorska, loďařů, vorařů, mlynářů, duchovních, cti a zpovědního tajemství, proti vodnatosti Legenda :Osudy Jana z Pomuku nekončí jeho smrtí – legenda o jeho životě a především smrti prochází v průběhu dalších českých dějin velmi zajímavými a vrtkavými peripetiemi (náhlými obraty) .