Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život
Advertisements

Světelné jevy Šíření a rychlost světla Odraz a lom světla
Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
19. Zrcadla a čočky Číslo a název projektu
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy.
Dalekohledy (Učebnice strana 121 – 123)
Dalekohledy Dalekohled Keplerův(hvězdářský) – spojný okulár
Optické přístroje.
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Optické zobrazování Základní pojmy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Mikroskopy příčné zvětšení objektivu příčné zvětšení okuláru
19. Zobrazování optickými soustavami
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
OPTICKÉ PŘÍSTROJE 3. Dalekohledy Podmínky používání prezentace
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
DALEKOHLEDY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lom světla.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
Dalekohledy.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Obrazy (geometrická optika)
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
GYMNÁZIUM ALOISE JIRÁSKA, LITOMYŠL, T. G. MASARYKA 590 Šablona: III/2 Číslo vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_4-089 Předmět: Fyzika, Fyzikální seminář.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
Optický dalekohled či teleskop = přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel Hlavní parametry optických přístrojů - světelnost.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
Dalekohledy Kepplerův dalekohled Galileův dalekohled Newtonův dalekohled.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_20_ Dalekohledy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Světelné jevy Základní škola Libina, příspěvková.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
Duté zrcadlo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_FYZ_1_10.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Optické přístroje - dalekohledy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Optické přístroje VY_32_INOVACE_59_Optické přístroje
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dalekohled Optické přístroje Název školy
GEOMETRICKÁ OPTIKA Oko, přístroje.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
Duté zrcadlo Autor: Mgr. Alena Víchová
Název projektu: Škola a sport
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Obrazy (geometrická optika)
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
F-Pn-P066-Dalekohledy PAPRSKOVÁ OPTIKA 7. DALEKOHLEDY.
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Opakování Které význačné paprsky používáme u čoček? Kam se lámou?

Dalekohled Newtonova typu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Newtonova typu Základem je parabolické zrcadlo o velkém průměru (primární), které soustřední příchozí rovnoběžné paprsky do sekundárního zrcadla, odkud se odrážejí k pozorovateli nebo detektoru.

Dalekohled Newtonova typu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Newtonova typu

Dalekohled Newtonova typu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Newtonova typu Čím větší je průměr primárního zrcadla, tím více světla je soustředěno do místa pozorování. Ovšem tím je i náročnější výroba zrcadla (přesnost povrchu obvykle λ/8, tj. méně než 0,0001 mm!) , proto se v dnešní době velká zrcadla vyrábějí po částech.

Dalekohled Newtonova typu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Newtonova typu Výhodou je i možnost použití adaptivní optiky – přihýbání křivosti zrcadla pro odstranění zkreslení (seeingu) atmosféry https://www.youtube.com/watch?v=2uUYojTD_Pw

Dalekohled Keplerův (hvězdářský) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Keplerův (hvězdářský) Objektivem je spojka o velkém průměru, okulárem v nejjednodušším případě také spojka. F1 τ τ´ F2´ F1´ = F2 Obraz je převrácený.

Dalekohled Keplerův (hvězdářský) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Keplerův (hvězdářský) Převrácený obraz stejně jako délka dalekohledu nevadí při pozorování hvězd, pro pozemní pozorování se Keplerova konstrukce upravuje na tzv. triedr s dvěma hranoly.

Dalekohled Galileiův (holandský) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Galileiův (holandský) Objektivem je spojka o velkém průměru, okulárem rozptylka Obraz je přímý F2 τ F1 F1´ = F2 τ´

Dalekohled Galileiův (holandský) Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Dalekohled Galileiův (holandský) Tuto konstrukci využívá divadelní kukátko. Dalekohled je kratší, nevýhodou je menší zorné pole

Reflektory vs. refraktory Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Reflektory vs. refraktory Newtonova konstrukce – optickým prvkem je zrcadlo, které odráží => reflektor Galileiho a Keplerova konstrukce – optickým prvkem je čočka, která láme => refraktor Nevýhoda refraktorů – lom světla je závislý na vlnové délce světla, objevuje se barevná vada.

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Použitá a doporučená literatura LEPIL, Oldřich a Přemysl ŠEDIVÝ. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. 6. vyd., dotisk. Praha: Prometheus, 2011, 342 s. ISBN 978-807-1963-851. Obrazové materiály NAUDIN, Jean-Louis. The Motionless Electromagnetic Generator Project. The JLN Labs home page [online]. 2000, 5. října 2002 [cit. 2012-10-25]. Dostupné z: http://jnaudin.free.fr/meg/megv21.htm Ostatní obrázky jsou vlastní tvorbou autora – viz příloha v Excelu