Přehled pozorovaných objektů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota
Advertisements

Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Charakteristika hub  Tvoří samostatnou říši – přechod mezi rostlinnou a živočišnou říší  Mají odlišný způsob života, výživy, rozmnožování  Ve srovnání.
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů "říše" Plantae; „podříše“ Viridiplantae Oddělení: Chlorophyta; třída: Ulvophyceae.
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Kdo jsem – stromy II Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve.
ŘÍŠE: Protozoa ODDĚLENÍ: Myxomycota TŘÍDA: Myxomycetes ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA trofickou fázi představují myxaméby, myxomonády, pseudoplazmodia nebo plazmodia.
HOUBY Vřeckovýtrusné vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
SYSTÉM HUB (říše FUNGI) Kmen: EUMYCOTA (pravé houby) 1. Podkmen:MASTIGOMYCOTINA ( plísně ) 1. Třída: CHYTRIDIOMYCETES ( vodní plísně ) 2. Třída: OOMYCETES.
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
ZYGOMYCETES, ASCOMYCETES Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
LIŠEJNÍKY ( LATINSKY LICHEN). CHARAKTERISTIKA LIŠEJNÍKU -Složené organismy, které podle systému řadíme do říše hub -- mají velmi rozmanitý vzhled a velikost,
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Vegetativní orgány Kořen
SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné.
Kapraďorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Árónovité Čeleď: (Araceae) Dostupné z Metodického portálu
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Mechorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Houby – Fungi 4 Houby stopkovýtrusné.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Rhodophyta.
Chytridie, hmyzomorky, zygomycéty Systém podle učebnice pro gymnázia
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
zpracovaný v rámci projektu
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Houby – fungi 3 Houby vřeckovýtrusné.
Přehled pozorovaných objektů
Přehled pozorovaných objektů
Semenné rostliny Spermatophyta.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
HUB A PODOBNÝCH ORGANISMŮ (část přednášky Systém a evoluce rostlin)
VY_32_INOVACE_28_Blatouch_bahenni Přírodověda - 5. ročník
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PLÍSNĚ Jan Svatopluk PRESL (19.st.).
Sklíčkové kultury Cytologie a morfologie bakterií – cvičení
Lesní patra.
Mikroskopické houby (Bi6620) Klasifikace houbových organizmů
HUB A PODOBNÝCH ORGANISMŮ (část přednášky Systém a evoluce rostlin)
A B C a c b 2.1 Cévy a sítkovice
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
vřeckaté houby - Ascomycetes
VY_32_INOVACE_04-60 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Cizopasné houby Klára Dominová 3.A.
Lišejníky - podvojné organizmy
PLOŠTICE.
MNOHOBUNĚČNÉ HOUBY HOUBY NIŽŠÍ.
3. Houby Houby – mají buňky bez chlorofylu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
Transkript prezentace:

Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE Protozoa ODDĚLENÍ Myxomycota - hlenky TŘÍDA Myxomycetes Lycogala epidendrum (vlčí mléko oranžové) - aethalia Stemonitis sp. (pazderek) - sporangium s kapiliciem ŘÍŠE Chromista ODDĚLENÍ : Oomycota (Peronosporomycota) - oomycety TŘÍDA: Oomycetes ŘÁD: Peronosporales Pseudoperonospora humuli - sporangiofor se sporangii ŘÍŠE Fungi - houby ODDĚLENÍ: Chytridiomycota TŘÍDA: Chytridiomycetes ŘÁD: Chytridiales Synchytrium endobioticum (rakovinec bramborový) ODDĚLENÍ: Ascomycota - vřeckovýtrusé houby TŘÍDA: Leotiomycetes ŘÁD: Erysiphales Microsphaera alphitoides (padlí dubové) - kleistothecia ŘÁD: Rhytismatales Rhytisma acerinum (svraštělka javorová) - stromata TŘÍDA: Sordariomycetes ŘÁD: Hypocreales Nectria (+anam. Tubercularia, rážovka) - shluky perithecií ŘÁD: Xylariales Xylaria polymorpha (dřevnatka mnohotvárná) - stroma TŘÍDA: Pezizomycetes ŘÁD: Pezizales Peziza (řasnatka) - řez apotheciem: vřecka, parafýzy Morchella (smrž) - apothecium

TŘÍDA: Myxomycetes ŘÍŠE: Protozoa ODDĚLENÍ: Myxomycota ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA trofickou fázi představují myxaméby, myxomonády, pseudoplazmodia nebo plazmodia reprodukční fázi představují různé typy sporokarpů (plodniček), které dle morfologie dělíme na tři typy: - drobná přisedlá nebo stopkatá sporangia - větší polštářovitá nebo kulovitá aethalia - síťovité plazmodiokarpy sporokarpy jsou kryté peridií a uvnitř sporokarpů se tvoří kapilicium a spory přes 60 rodů a téměř 800 druhů s globálním rozšířením

Myxomycetes – trofická fáze (obrazová prezentace) Amébovitě se pohybující makroskopické faneroplazmodium představuje trofickou fázi v životním cyklu hlenek. Lze jej nejčastěji nalézt na vlhkém dřevě, kůře a listovém opadu. Z faneroplazmodií vznikají většinou makroskopické sporokarpy, v tomto případě stopkatá sporangia.

Lycogala epidendrum (vlčí mléko oranžové) (makroskopické pozorování herbářové položky) Aethalia (sporokarpy typické pro rod Lycogala) jsou téměř kulovitá, častá na tlejícím dřevě. Mladá aethalia mají peridii růžovou a pružnou, ve zralosti je peridie šedohnědá, křehká a lámavá. mladá, nezralá aethalia zralá, rozpadající se aethalia

Stemonitis (pazderek) (makroskopické pozorování herbářové položky, mikroskopický preparát) Sporangiální hlenka, jejíž stopkatá válcovitá, až 2 cm dlouhá sporangia vyrůstají většinou nahloučena v těsném svazečku. Stopka přechází uvnitř sporangia v kolumelu, z níž vybíhají větvená vlákna kapilicia. Relativně častá hlenka na mrtvém dřevě. kolumela

ŘÍŠE: Chromista ODDĚLENÍ: Oomycota (Peronosporomycota) TŘÍDA: Oomycetes ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: 8 řádů, cca 80 rodů stélka nejčastěji vláknitá, větvená, bez přehrádek, coenocytická buněčná stěna je z celulózy a beta-glukanů nepohlavní rozmnožování: sporangia → zoospóry se 2 bičíky pohlavní rozmnožování: oogametangiogamie organismy sladkovodní i suchozemské, saprotrofní i parazitické

Pseudoperonospora humuli (trvalý preparát) Význam: významný parazit chmele (Humulus lupulus) sporangiofory se sporangii na spodní straně listů vyrůstají z průduchů sporangiofory (šedé skvrny)

TŘÍDA: Chytridiomycetes ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Chytridiomycota TŘÍDA: Chytridiomycetes ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA stélka holokarpická i eukarpická s tvorbou rhizomycelia nepohlavní rozmnožování pomocí jednobičíkatých zoospor; ze systematického hlediska je důležitá ultrastruktura zoospor pohlavní rozmnožování: izogamie, anizogamie, oogamie, somatogamie nejčastěji vodní a půdní saprotrofní organizmy, též několik významných parazitů cévnatých rostlin velikost skupiny: kolem 120 rodů a přes 900 druhů

Synchytrium endobioticum rakovinec bramborový (materiál ve fixáži) Významný fytopatogenní druh, původce tzv. rakoviny brambor. Na hlízách brambor způsobuje vznik bradavičnatých nádorů. V buňkách hostitele jsou přítomna tlustostěnná odpočívající sporangia, která přetrvávají zimní období. napadená hlíza zralé odpočívající sporangium

ŘÍŠE: Fungi ODDĚLENÍ: Ascomycota ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA při pohlavním procesu dochází ke vzniku dikaryotických hyf, tvořících makroskopické útvary - plodnice (askomata) výtrusy (askospory) vznikají ve vřecku (latinsky ascus) u mnoha zástupců se vřecka a askospory za normálních podmínek vůbec netvoří a houba žije jen v imperfektním stadiu (anamorfa)

TYPY PLODNIC ASKOMYCETŮ kleistothecium je uzavřená plodnice, otvírá se rozpadem; vřecka nejsou nijak uspořádána perithecium - kulovitá nebo protáhlá plodnice (často bývají zanořeny ve sterilní hmotě stromatu), vřecka uspořádána uvnitř v theciu (dozrávají postupně), mezi nimi se tvoří sterilní hyfová zakončení - parafýzy, na vrcholu ústí - ostiolum apothecium - primárně miskovitá plodnice (odvozeně pak různých tvarů); vřecka jsou uspořádána v theciu na povrchu plodnice, parafýzy vytvořeny

TŘÍDA: Sordariomycetes ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA peritheciální unitunikátní vřeckovýtrusé houby askomata (perithecia) jsou často zanořena do stromatu hojné jsou anamorfy, některé ekonomicky (fytopatologicky) významné výskyt na širokém spektru substrátů (dřevo, bylinný opad, mrtvý hmyz, exkrementy býložravců apod.)

Nectria cinnabarina - rážovka rumělková (herbářová položka) Výskyt: na dřevě (nejčastěji větvích) listnatých stromů. polštářovitá sporodochia anamorfyTubercularia vulgaris perithecia nahloučená kolem rudimentárního stromatu (teleomorfa)

Xylaria polymorpha dřevnatka mnohotvárná (herbářová položka) Stromatický lignikolní askomycet, jehož několik centimetrů velká, kyjovitá stromata lze nalézt na mrtvém vlhkém dřevě listnáčů. Ve stromatech jsou askomata (perithecia).

TŘÍDA: Leotiomycetes řád Erysiphales - padlí ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA biotrofně parazitické houby extramatrikální mycelium se vytváří na povrchu listů napadených rostlin kulovitá askomata jsou označována jako erysiphální perithecia; jsou opatřena tvarově specifickými přívěsky a obsahují pro daný rod charakteristický počet vřecek celkem 13 rodů a téměř 500 druhů

Microsphaera alphitoides padlí dubové (herbářová položka, mikroskopický preparát) přívěsná vlákna Jeden z nejhojnějších zástupců řádu Erysiphales, častý na podzim na dubo-vých listech. Askomata (kleistothecia) jsou opatřena rozvětvenými hyalinními přívěsky. V askomatu je větší počet vřecek. vřecka s askosporami askoma s přívěsnými vlákny

Rhytisma acerinum - svraštělka javorová řád: Rhytismatales Rhytisma acerinum - svraštělka javorová (herbářová položka) zploštělá černá stromata na listech javorů (na opadlých listech se během zimy vyvíjí štěrbinovitá hysterothecia)

ODDĚLENÍ: Ascomycota TŘÍDA: Pezizomycetes ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA operkulátní diskomycety, asi 165 rodů a 1100 druhů askomata jsou často výrazně modifikovaná apothecia vřecka funkčně unitunikátní, otevírají se víčkem většinou půdní saprotrofní organizmy, často na mrtvém dřevě a rostlinném opadu, některé druhy jsou antrakofilní nebo koprofilní

Peziza – řasnatka Askomata (apothecia) dosahují velkosti 5-10 cm. (mikroskopický preparát) Askomata (apothecia) dosahují velkosti 5-10 cm. Výskyt: na dřevě nebo na zemi v kontaktu s rozkládajícím se dřevem. průřez výtrusorodou vrstvou (hymeniem) zralého apothecia askospory palisáda vřecek a parafýz vyzrálá apothecia stopky vřecek

Morchella – smrž Morfologicky silně diferencovaná stopkatá apothecia na jaře v sadech a parcích oblíbené jedlé druhy