Trávicí soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soustava trávicí - část 2.
Advertisements

Trávicí soustava.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Soustava trávicí – dutina ústní, hltan, jícen. Možnost využití: interaktivní tabule.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Živočich a potrava.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
Trávicí soustava.
ŘEZÁKY ŠPIČÁK STOLIČKY ŘEZÁKY ŠPIČÁK ZUBY TŘENOVÉ STOLIČKY.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
TRÁVICÍ SOUSTAVA - ZUBY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VÝŽIVA A HYGIENA POTRAVIN. Trávení a vstřebávání látek v trávicím ústrojí POTRAVA: Živiny (sacharidy, lipidy, bílkoviny) Minerální látky (zdroj iontů)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Trávicí soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TRÁVICÍ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Trávicí soustava hmyzu
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek
Prezentace – výklad učiva
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
HMYZ STAVBA TĚLA.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_SOUSTAVA TRÁVICÍ_P1-2
Mgr. Jaroslav Feranec Odborné učilište internátne Lučenec
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování)
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Základní škola, Hradec Králové
Vytvořil: Mgr. Bc. Jan Šindelář
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Trávicí systém (soustava, ústrojí)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava

Trávicí soustava =svalová trubice, která přijímá a zpracovává potravu (tráví ji ) Nestravitelné látky vylučuje jako stolici z těla. Začíná ústní dutinou a končí řitním otvorem.

Trávicí soustava

Části trávicí soustavy 1. Ústní dutina mechanické zpracování potravy pomocí jazyku a zubů Promísení potravy se slinami (slinné žlázy: podjazyková, podčelistní, příušní) Chemické trávení potravy enzymem PTYALINEM (štěpí škroby na jednodušší cukry)

Zuby Mléčný chrup Nejtvrdší útvary v těle Řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky Chrup: mléčný - 20zubů trvalý - 32 zubů

Trvalý chrup Jak se nazývají zuby v trvalém chrupu a kolik kterých je? Které zuby schází v mléčném chrupu?

Stavba zubu – nakresli a popiš části a vrstvy zubu (str.78)

2.hltan 3.jícen

4.žaludek Promísení potravy se žaludečními šťávami Vznik TRÁVENINY Žaludeční šťávy obsahují kyselinu chlorovodíkovou(HCl) a enzym PEPSIN (štěpí bílkoviny)

5.Tenké střevo 3-5 m Má 3 oddíly: dvanáctník, lačník, kyčelník probíhá zde hlavní část trávení a vstřebávání živin Povrch je pokryt výběžky= KLKY (přes ně se vstřebávají živiny do krve) Do dvanáctníku ústí 2 žlázy: slinivka břišní a játra

Ukaž uložení tenkého střeva STŘEVO

Klky v tenkém střevě

Játra Největší žláza v těle (1,5 kg) Vylučují žluč Žluč se shromažďuje ve žlučníku Žluč emulguje (=rozptyluje) tuky na kapénky Játra zachycují a zneškodňují jedovaté látky v těle =detoxikační funkce Jsou nejteplejším orgánem v těle

Ukaž uložení jater v těle ŽLUČ JÁTRA

Játra ŽLUČNÍK

Slinivka břišní = pankreas Produkuje: PANKREATICKOU šťávu (štěpí cukry, tuky, bílkoviny) do dvanáctníku HORMONY (inzulín a glukagon) do krve

Uložení slinivky břišní v těle

6.Tlusté střevo 1,5 m Části tlustého střeva: slepé střevo s červovitým výběžkem(appendixem), vzestupný tračník, příčný tračník, sestupný tračník, esovitá klička, konečník s řitním otvorem Význam tlustého střeva: Shromažďuje a zahušťuje nestravitelné zbytky Žijí zde střevní- symbiotické- bakterie (hnilobné a kvasné procesy), vyrábí vitamin K Vznik stolice (vnější svěrač je z příčně pruhované svaloviny - možno zadržovat stolici)

Uložení tlustého střeva

Jak funguje TS https://www.youtube.com/watch?v=PHDo8Qf4Nqs

Otázky: Vyhledej 4 nemoci trávicí soustavy.(uč. Str.80). Krátce je popiš. Která z uvedených nemocí je infekční? Písemně otázky str. 80. K čemu je důležitý vitamin K?