Petr Holub, ředitel Šance pro budovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Advertisements

Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Energetické posouzení současných staveb – projekt a realizace v kraji Ing. Petr Svítil, Tomáš Pavelka.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI Jan HOLEČEK Kancelář strategie města Magistrát města Brna Regionální.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Finanční záležitosti Pardubického kraje
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Evropský sociální fond
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

Petr Holub, ředitel Šance pro budovy Výroční tisková konference k vývoji trhu v oblasti energeticky úsporného stavebnictví Petr Holub, ředitel Šance pro budovy

Počet pasivních rodinných domů 3 400 pasivních rodinných domů podpořených z NZÚ až 5 000 pasivních domů celkem 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Zdroj: SFŽP, Centrum pasivního domu

Počet energeticky úsporných bytů blízkých pasivnímu standardu Rakousko - 18 000, ČR - 5000

Přibližný počet pasivních domů ve světě 60 000 Zdroj: https://database.passivehouse.com/buildings/map/

Některé příklady realizovaných pasivních veřejných budov Základní umělecká škola v Holicích Dům pro seniory v Modřicích Školicí středisko Intoza v Ostravě

Některé příklady připravovaných pasivních veřejných budov Klinika v olomoucké fakultní nemocnici Senior park v Týnci nad Labem

Investice do energetických služeb se zárukou úspor (EPC), v mil. Kč Zdroj: APES

Informace o nových EPC projektech realizovaných a předaných v roce 2017 Celkem 9 nových projektů s 39 objekty po celé ČR Průměrná délka kontraktu: 11 let Celkové investice vč. DPH: 248 679 793 Kč Garantované finanční roční úspory vč. DPH: 38 754 442 Kč Garantovaná úspora energie: 17 019 797 kWh Ocenění za nejlepší energeticky úsporný projekt roku 2017: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Certifikované budovy v ČR 1 4 6 12 1 17 6 2 5 1 8 13 22 16 27 14 2 1 1 1 3 Zdroj: CZGBC

Budovy certifikované v roce 2017 Botanica K1/K2 2017 Praha Futurama Business Park Ad. Building F Lexus Praha, Czech Republic 2017 Panattoni D5 Horovice Park Hala II. Panattoni Park Prague Airport II: Building F1 Park D8 Hala 6 - Fáze II 2017 Klecany Prologis Park Prague -Airport DC5 Prologis Park Prague-Jirny DC6 Jirny Prologis Park-Rudnaá DC18-2 Rudná Prologis Park Prague D1 East DC8 2017 Prologis Park Prague D1 East DC9 Shopping Centre Chodov Extension Modřanka Tower Modřanka Tower

Zelené střechy a jejich přínosy Významný funkční prvek měst - nikoli jen estetická záležitost Přírodní ekologická klimatizace - ochlazují a zvlhčují okolní vzduch Vhodným materiálem je speciální minerální izolace Soukromý oproti veřejnému sektoru vede ve financování výstavby zelených střech 9:1

Roční přírůstek plochy zelených střech v ČR, uvedeno v m2 + 50 % 2014 2015 2016 2017 Sběr dat se neuskutečnil Zdroj: AVMI, SZÚZ

Roční spotřeba pěnového polystyrenu v ČR, uvedeno v tunách + 3,8 %

Hodnocení programů podpory Operační program životní prostředí (OPŽP) spadající pod Ministerstvo životního prostředí podporuje energeticky úsporné renovace veřejných budov. V roce 2017 byly podané žádosti za 3,5 mld. Kč podpory. Celkové vybuzené investice ve stavebnictví přes 8 mld. Kč. Nová zelená úsporám (NZÚ) spadající pod Ministerstvo životního prostředí podporuje realizaci úspor energie v rodinných a bytových domech na území Prahy. Roční čerpání je na úrovni 2 mld. Kč s vybuzenými celkovými investicemi asi 6 mld. Kč.

Hodnocení programů podpory Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) řízený Ministerstvem průmyslu a obchodu podporuje úspory energie v podnikatelském sektoru, včetně renovací budov. V roce 2017 byl příjem žádostí za zhruba 3 mld. Kč a celkové vybuzené investice na úrovni 7 mld. Kč. Integrovaný regionální operační program (IROP) řízený Ministerstvem pro místní rozvoj podporuje úspory energie v bytových domech mimo Prahu. Ve výzvě za rok 2017 bylo požádáno o téměř 3 mld. Kč s celkovou předpokládanou vybuzenou investicí přes 5,5 mld. Kč.

Hodnocení programů podpory - shrnutí Již nyní přinášejí do stavebnictví až 30 mld. Kč celkových investic ročně. Jejich potenciál je však ještě 2,5 násobně vyšší.

Doporučení pro období po 2020 Nutnost programy více koncentrovat. Vzhledem k očekávané menší alokaci prostředků z evropských fondů a kvůli ekonomické návratnosti energeticky úsporných renovací budov, bude klíčová příprava finančních nástrojů na doplnění dotační podpory. S přípravou celkového rámce financování je potřeba začít teď, aby po roce 2020 nevznikl výpadek.

Děkuji za pozornost. www.sanceprobudovy.cz Šance pro budovy je aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví. Sdružuje Centrum pasivního domu, Českou radu pro šetrné budovy, Sdružení EPS, Asociaci výrobců minerální izolace, Asociaci poskytovatelů energetických služeb a Asociaci energetických specialistů. Reprezentuje tak přes 300 firem napříč hodnotovým řetězcem výstavby a renovace budov.

Děkuji za pozornost. www.sanceprobudovy.cz Šance pro budovy je aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví. Sdružuje Centrum pasivního domu, Českou radu pro šetrné budovy, Sdružení EPS, Asociaci výrobců minerální izolace, Asociaci poskytovatelů energetických služeb a Asociaci energetických specialistů. Reprezentuje tak přes 300 firem napříč hodnotovým řetězcem výstavby a renovace budov.

Děkuji za pozornost. www.sanceprobudovy.cz Šance pro budovy je aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví. Sdružuje Centrum pasivního domu, Českou radu pro šetrné budovy, Sdružení EPS, Asociaci výrobců minerální izolace, Asociaci poskytovatelů energetických služeb a Asociaci energetických specialistů. Reprezentuje tak přes 300 firem napříč hodnotovým řetězcem výstavby a renovace budov.

Děkuji za pozornost. www.sanceprobudovy.cz Šance pro budovy je aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví. Sdružuje Centrum pasivního domu, Českou radu pro šetrné budovy, Sdružení EPS, Asociaci výrobců minerální izolace, Asociaci poskytovatelů energetických služeb a Asociaci energetických specialistů. Reprezentuje tak přes 300 firem napříč hodnotovým řetězcem výstavby a renovace budov.

Děkujeme za pozornost. Pro více informací: Eva Keřková, mediální koordinátorka eva.kerkova@sanceprobudovy.cz, 737 256 191 www.sanceprobudovy.cz Šance pro budovy je aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví. Sdružuje Centrum pasivního domu, Českou radu pro šetrné budovy, Sdružení EPS, Asociaci výrobců minerální izolace, Asociaci poskytovatelů energetických služeb a Asociaci energetických specialistů. Reprezentuje tak přes 300 firem napříč hodnotovým řetězcem výstavby a renovace budov.