Model interakcí Rostislav Halaš 30.12.2018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Advertisements

GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Kosík,Nebl,Novák,Stiskálek,Trhlík.  Rádiové vlny jsou části elektromagnetického záření s vlnovými délkami od 1 milimetru až po tisíce kilometrů  Mají.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Model atomu. Ruthefordův experiment Hmota je prázdný prostor Rozměry atomu jádro (proton, neutron) průměr m průměr dráhy elektronu (elektronový.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
KVANTOVÁ MECHANIKA. Kvantová mechanika popisuje pohyb v mikrosvětě vlnový charakter a pravděpodobnost výskytu částice rozdílné rovnice a zákony od klasické.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Struktura látek a stavba hmoty
Elektronový obal atomu
Měření délky pevného tělesa
Uvidíme, na jakou úroveň energií se dostanete!
ČAS.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Vlnové vlastnosti částic
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Částicová stavba látek
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
„Svět se skládá z atomů“
8.1 Aritmetické vektory.
Obvod LC cívka kondenzátor. Obvod LC cívka kondenzátor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do studia optiky Mirek Kubera.
Obecná teorie relativity
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Molekulová fyzika 3. prezentace.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_
Speciální teorie relativity
ELEKTRICKÝ PROUD.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření podzim 2008, osmá přednáška.
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Kmity.
Způsoby uložení grafické informace
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Ivan Lomachenkov Překlad R:Halaš
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_20.
Fyzika elektronového obalu
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Vzájemné silové působení těles
Domácí úkol 1) Odvoďte z Hookova zákona vztah pro výpočet harmonického potenciálu. 2) Najděte na Internetu nějaký program pro výpočet Epot a vypočítejte.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
VLASTNOSTI KAPALIN
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Mechanické kmitání a vlnění
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Obecná teorie relativity
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Interference ze soustavu štěrbin Ohyb na štěrbině Optická mřížka
Zvukové jevy.
Struktura látek a stavba hmoty
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
2. Centrální gravitační pole
3 Elektromagnetické pole
Transkript prezentace:

Model interakcí Rostislav Halaš 30.12.2018

Tabulka bosonů a interakcí BOSONY: částice zprostředkující interakci Spin = 1...celočíselný   Boson Interakce Dosah Inten-zita Působí na   Fyzikální veličina 1 10 -15 m. všechny kvarky barevný náboj 8 gluonů silná všechny fermiony kromě neutrin elektro-  magnetická neko-nečný elektrický náboj Q foton 10 -2 3 bosony:  W+ W- Z0 10 -18 m. všechny fermiony 10 -7 slabý náboj slabá neko-nečný hmotnost, energie všechny částice graviton ? gravitační 10 -38

Sjednocení interakcí

Světlo má vlnovou povahu, může interferovat Youngův pokus Světlo má vlnovou povahu, může interferovat

Fotoelektrický jev Zvětšení intenzity záření nevede ke zvýšení energie elektronů ale k uvolňování většího počtu elektronů za jednotku času. Zvětšení frekvence světla vede ke zvětšení energie elektronů. Záření s frekvencí menší než mezní frekvence f0 nevyvolá emisi elektronů a to ani při zvětšení intenzity záření.

Fotoelektrický jev Závěr (Einstein 1905): Světlo je emitováno a absorbováno v kvantech energie (zvaných fotony). Energie fotonu je je rovna frekvenci násobené Plackovou konstantou, h = 6.63 x 10-34 Js. E = h f Rovnice fotoelektrického jevu Wk = hf – A, kde A je výstupní práce elektronu z kovu Vlnově-částicový dualismus světla

Vlnové vlastnosti částic 1924 Louis de Broglie vyslovil myšlenku že také částice (jako např. elektron) se mohou chovat jako vlny. Pro vlnovou délku vlny příslušející dané částici použil následující rovnici: Jde o pravděpodobnostní vlny (Born) charakterizované vlnovou funkcí ψ V roce 1928 ukázal Thompson že elektrony podléhají difrakci na krystalech 1974 byl proveden Youngův pokus s elektrony. Vlnové vlastnosti elektronů využívají elektronové mikroskopy, které mají rozlišení až 1nm Pravděpodobnostní vlny se řídí přesně stejnými pravidly jako jakékoliv jiné vlny, např. vlny na vodní hladině nebo zvukové vlny.

Heisenbergovy relace neurčitosti Uslyšíte tři dvojice zvuků. V každé dvojici je jeden z pulsů vyšším tónem. Který je vyšší? Ve které ze tří dvojic je to nejjednodušší říci? Proč je to jednodušší říci? V první dvojici trvaly impulsy 0,01s, ve druhé 0,05s a ve třetí 0,5s. Druhý puls byl mírně vyšší (800Hz oproti 850Hz). Detekce je mnohem jednodušší, když pulsy trvají delší dobu . Čím delší je délka pulsu, tím jednodušší je měřit jeho frekvenci.

Heisenbergovy relace neurčitosti K měření frekvence pulsu s jistou přesností Δf proto potřebujeme, aby trval jistou minimální dobu: Přesnější matematický rozbor vede k nerovnici Tento výsledek jsme dostali experimentováním se zvukovými vlnami, ale vztah musí být platný pro všechny vlny včetně naší kvantové pravděpodobnostní vlny. Na základě vlnově-částicového dualismu (E=hf ) po dosazení a úpravě dostaneme

Heisenbergovy relace neurčitosti Abychom změřili energii systému s přesností ΔE, potřebujeme k tomu časový interval Δt

Model výměnných sil pro elektromagnetickou sílu Chystáme se použít tuto rovnici k objasnění, na jak krátkou dobu je možno porušit zákon zachování energie! energie E2 E1 E1 Δt čas Doba neplatnosti ZZE

Volný elektron v prázdném prostoru energie Δt čas virtuální foton Vyzáření a pohlcení virtuálního fotonu se může dít opakovaně a může to mít dokonce měřitelný efekt zvaný Lambův posuv.

Elektromagnetická interakce mezi dvěma elektrony

Feynmanův diagram čas prostor Δt

Model elektromagnetické interakce Zprostředkující částice: virtuální fotony Foton má nulovou klidovou hmotnost, tj E0=0, celková energie je Doba, po kterou může existovat virtuální foton je nejvýše Za tuto dobu virtuální foton uletí dráhu, tj. dosah interakce je Protože frekvence se může neomezeně blížit nule, je dosah elektromagnetické interakce nekonečný Teorie: kvantová elektrodynamika, teorie elektroslabých sil

Model silné interakce Zprostředkující částice: virtuální gluony (piony u zbytkové silné interakce) Gluon (pion) má nenulovou klidovou hmotnost, tj E0=mc2 Doba existence virtuální částice a dosah za předpokladu pohybu rychlostí světla jsou Známe dosah silné síly mezi protony a neutrony v jádře atomu: je to přibližně 10-15m Vyjádříme-li z předchozí rovnice hmotnost pionu což je přibližně hodnota hmotnosti pionu (Hideki Yukawa 1935 teoreticky, Powel 1947 experimentálně)-139MeV/c2 Protože klidové hmotnosti gluonů (pionů) jsou nenulové, je dosah silné interakce konečný a činí řádově 10-15m

Model slabé interakce Zprostředkující částice: virtuální bosony W+, W- a Z0 Tyto částice mají nenulovou klidovou hmotnost, tj E0=mc2 Doba existence virtuální částice a dosah za předpokladu pohybu rychlostí světla jsou Známe dosah slabé interakce: je to přibližně 10-18m Vyjádříme-li z předchozí rovnice hmotnost což souhlasí s experimentem (Carlo Rubia, 1983, CERN)- 80GeV/c2 Protože klidové hmotnosti bosonů W+, W- a Z0 jsou nenulové, je dosah silné interakce konečný a činí řádově 10-18m

Model gravitační interakce Zprostředkující částice: gravitony (zatím nedetekovány) Tyto částice by měly mít nulovou klidovou hmotnost a tedy nekonečný dosah Kvantová teorie gravitace zatím neexistuje

Problémy modelu silné interakce Gluony již objeveny Silná síla mezi kvarky se podstatně odlišuje od ostatních sil: při zvětšení vzdálenosti částic se síla zvětšuje! Asymptotická volnost (Frank Wilczek)

Model odpudivé síly

Model přitažlivé síly

Zpracováno na základě přednášek Goronwy Tudor Jonese University of Birmingham School of Continuing Studies, HST2001,2002