Moderní básnické směry v Čechách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ČESKÁ LITERÁRNÍ MODERNA
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Josef Svatopluk Machar
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Osobnosti národního obrození
Portréty literárních osobností světové literatury.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vítězslav Hálek Májovci
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Karel Havlíček Borovský
Český jazyk a literatura
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Český jazyk – Karel Václav Rais – 8. ročník
Karel Čapek.
ČESKÁ LITERÁRNÍ MODERNA
Balada pro banditu.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ MODERNA Literatura 1.pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
ČESKÁ LITERÁRNÍ MODERNA
Jan Neruda - dílo.
Národní obrození Michaela Tarabová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ROMANTISMUS.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Jan Neruda Open Presentation.
Naturalismus v české literatuře
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Česká moderna.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Májovci.
Dualismus.
Karel Čapek.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Kritický realismus - úvod
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Střední škola obchodně technická s. r. o.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Moderní básnické směry v Čechách ČESKÁ MODERNA

JOSEF SVATOPLUK MACHAR básník, prozaik a publicista, fejetonista aktivní politik v období první republiky přední představitel básnického realismu autor programového manifestu České moderny svobodný zednář 1915 navržen na NC za literaturu

Vrátil jsem se do Čech [...] s pravicí nataženou ke smíru a podanou k stisknutí každé ruky, která ji uchopí. [...] Snil jsem velký sen o novém, kulturním českém člověku. Procitl jsem, stáhl ruku zpět a vyhledal svůj starý bič. Machar, Josef Svatopluk: Pět let v kasárnách. Aventinum: Praha 1927, s. 61–62.

1864 Kolín – 1942 Praha Narodil se do rodiny kolínského mlynářského stárka. Po gymnáziu začal studovat práva, ze studií odešel Jako dobrovolník vstoupil do armády, aby se stal důstojníkem. Záhy však armádu opustil Jeho záměr pracovat v redakci Národních listů se také neuskutečnil. V roce 1889 proto odjel do Vídně, kde nastoupil na místo bankovního úředníka.

Životopis Přispíval do Herbenova Času a Masarykovy Naší doby. Přátelil se Aloisem Jiráskem a T.G. Masarykem. Výrazně se podílel na bojích mladé literární generace devadesátých let 19. století. Josef Machar se stal zakladatelem a mluvčím České moderny V roce 1916 byl Josef Machar krátce vězněn pro čtyři básně ze sbírky Krůpěje. Po návratu do Prahy působil do roku 1924 jako generální inspektor armády. Zklamán politickými poměry v nové republice vzdal se této funkce a rozešel se i s T. G. Masarykem – stál proto politice Hradu Své kritiky uveřejňoval v extrémních pravicových periodikách. 1998 popel převezen do Bradýsa nad Labem – Gymnázium Josefa Svatopluka Machara

Dílo - charakteristika Kritika českého maloměšťáctví a přízemnosti veřejného života Kritizuje lhostejnost, pokrytectví a prázdné vlastenectví Odsuzoval klerikalismus Průkopník básnického realismu Jako satirik navázal na Havlíčka a Nerudu Zdůraznil antiku, křesťanství pokládal za zdroj morálního úpadku Proti mladočeské straně

V letech 1913-1915 byl Machar českým kandidátem na udělení Nobelovy ceny za literaturu. Machar měl přes svoji bojovnou povahu v armádě potíže s prosazením vlastní autority a jako generální inspektor byl terčem řady vtipů a narážek, jež přispěly k jeho předčasnému odchodu ze služby. Pro jeho malou postavu a křivé nohy jej někteří novináři nazývali „český Chaplin“. Adolf Hoffmeister, 1927

Dílo - charakteristika Realistický, strohý, analytický a provokující pohled na skutečnost Demystifikuje vztahy mezi lidmi – zejména v manželství a v láce – vznešené navenek, ale ve skutečnosti sobecké a bez porozumění Výtvarně je jeho tvorba spjata s osobností Františka Kupky, který k jeho dílům vytvářel obálky

Poezie - lyrická Confiteor (1887) Čtyři knihy sonetů (1903) Tristium Vindobona I-XX (1893) Tristium Praga

Poezie - epická Zde by měly kvést růže (1891-94) Magdaléna – veršovaný román Golgotha (1901) Svědomím věků (1906-1926) – b. cyklus. 9 dílů V záři helénského slunce Jed z Judey

Próza Konfese literáta (1901) Kriminál (1918) Nemocnice Pod sluncem italským