Kolonialismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápas o Afriku Dobytí černého kontinentu v éře kolonialismu
Advertisements

Před válkami  Státy Anglie, Francie, Německo, Belgie, Itálie, Portugalsko a Turecko si mezi sebe rozdělili Afriku. Nezávislost si uchovalo Etiopské království.
Od sjednocení Německa k první světové válce
Evropa a svět v 2.pol.19.století
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
Vývoj politické mapy světa
Vývoj politické mapy světa
Politické rozdělení a koloniální minulost
Evropský kolonialismus
Kolonialismus a imperialismus
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
1.Světová válka.
VY_32_INOVACE_07 Asie - obyvatelstvo
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
REGION ZÁPADNÍ EVROPA.
Cesta k 1. světové válce 1. část
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Kolonialismus.
Historie Starověkého Řecka
KVÍZ MEZI SUNDSKÉ OSTROVY NEPATŘÍ: a) Sulawesi b) Sokotra c) Jáva
Počátky britského impéria
OBYVATELSTVO ASIE.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ASIE.
Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
IMPERIALISMUS KOLONIALISMUS
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Búrská válka Petr Machala.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Afrika 8.K Lucie Řežábková 2015.
Jazyky.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
STUPEŇ ROZVOJE STÁTŮ SVĚTA
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
AFRIKA.  Druhý největší kontinent  Cca 1 mld. Obyvatel – 15%  54 států  Z větší části je obklopena oceány  Středozemní moře - odděluje Afriku od.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět v geopolitické perspektivě.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Konflikty ve světě. Balkán ETA ve Španělsku Separatismus v Belgii Liga Severu v Itálii Severní Irsko (Kypr)
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Kolonialismus a koloniální říše v 19. stol.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
KAMBODŽA & LAOS Pavel Tvrdík, Oktáva 2008.
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Kolonialismus 19. století
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
První světová válka 8. třída.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kolonizace Afriky. Kolonizace Afriky Objevování Afriky Kteří Evropané pronikají do Afriky v 19. století? Jaké jsou důvody jejich cest?
Základní škola Čelákovice
Britské impérium.
Kolonialismus.
Kolonialismus.
Transkript prezentace:

kolonialismus

Poslední čtvrtina 19. stol Poslední čtvrtina 19.stol.- vrcholí závody o koloniální rozdělení světa -Afrika, Asie, Oceánie Koloniální země: Británie, Francie, Německo, Portugalsko, USA, Rusko, Japonsko, Belgie, Holandsko 1914- 72 milionů km2 a 560 milionů lidí- pod koloniální nadvládou (více než ½ pevniny a 1/3 obyvatelstva světa) Afrika -1870- kolonizována 1/10 Afrika-1890 - kolonizováno 9/10

Motivy expanze do kolonií Zajištění surovin a odbytiště průmyslových výrobků Odvrácení pozornosti od domácích problémů Strategický (=vojenský) význam Prestiž Idea kolonialismu byla podložena ideou nadřazenosti bílé rasy a její civilizace

imperialismus Úsilí mocných, většinou vyspělých, evropských států podrobit si cizí území a jejich obyvatelstvo Imperium = latinsky říše To vedlo ke sporům mezi evropskými státy a následně vyústilo v 1. světovou válku Koloniální panství v 1909: Británie: 29 560 km2 - 349 milionů obyvatel Rusko: 16 654 km2 - 27 milionů obyvatel Francie: 5 948 km2 - 43 milionů obyvatel Německo: 2 657 km2 - 12 milionů obyvatel

1898

Britské imperium Největší (čtvrtina lidské populace a pětina zemského povrchu) Do 1900- Británie největší námořnictvo Britské kolonie korunní= s převahou barevného obyvatelstva-( Indie a kolonie v Africe) kolonie s převahou bílého obyvatelstva (Kanada, Austrálie, N.Zéland, již.Afrika)-počátkem století dosáhly statut dominia a vytvořily Britské společenství

V druhé polovině 19. století patřila Británie mezi největší impérium V druhé polovině 19. století patřila Británie mezi největší impérium. Patřila jí čtvrtina lidské populace a pětina zemského povrchu. Za nejdůležitější Britskou državu byla považována Indie (dnes: Indie, Pákistán a Bangladéš) Indie byla v roce 1876 přeměněna na samosprávné císařství. Námořní přístup k Indii byl střežen od Gibraltaru přes Kypr, Suezský průplav po Aden a Perský záliv.

Součást britského impéria tvořily tehdy také samosprávné bílé kolonie(takzvaná dominia) Patřili mezi ně: Austrálie, Nový Zéland, Kanada a později i Jihoafrická unie Británie soupeřila o Afghánistán (vstupní bránu do Střední Asie) s Ruskem. V roce 1880 území získali Britové a země se stala britským protektorátem. Persie, kde byla objevena nafta, byla rozdělena na sféru britského vlivu a ruského.

Největší rozsah Britského impéria

Snaha vybudovat v Africe souvislý pás kolonií od Egypta do Kapska 1869 otevřen Suezský průplav- Británie skoupila akcie, aby měla kontrolu Obsadila Egypt a Súdán

1899- 1902 vyvrcholil dlouholetý spor s bílými holandskými (Búrové) osadníky v jižní Africe (zlato, diamanty) – (druhá) búrská válka- Británie ovládla jižní Afriku

Britové zakládají první koncentrační tábory pro civilní obyvatelstvo. Búrská válka Největší zájem projevila Británie o zlato a diamantová ložiska nedaleko Johannesburgu v jižní Africe, tyto kraje ale již kromě domorodců obývali holandští osadníci,kteří zde zřídili republiky. Spory mezi anglickými přistěhovalci a holandskými usedlíky(Búry) daly Británii záminku k ozbrojenému zásahu. Třetí krvavá britsko-búrská válka (1899-1902), v níž z počátku Búrové vítězili, skončila v roce 1902 zánikem Búrských republik a rozšířením Britského impéria. Britové zakládají první koncentrační tábory pro civilní obyvatelstvo.

Jižní Afrika kolem r.1900

Francie: Afrika (saharská-Alžír, Tunis, Maroko, subsaharská a povodí řeky Kongo- Francouzská rovníková Afrika a Senegal) a Indočína (dnešní Vietnam, Laos, Kambodža) Belgie: povodí Konga Holandsko: dnešní Indonésie Itálie: Získala první kolonii v roce 1885, když obsadila přístav Masava při Rudém moři a část somálského pobřeží. Další průnik do Habeše (dnešní Etiopie) skončil v roce 1896 porážkou italských kolonizátorů habešským císařem Menelikem. USA: hospodářsky a politicky ovládly stř. a již.Ameriku, 1898 anexe Havaje, obsazení Kuby a Filipín, zájem o Čínu Německo: přišlo k dělení světa pozdě - vých. a jz.Afrika, Togo, Kamerun, Tichomoří ( zakoupilo malé ostrovy), vliv v Osmanské říši, pronajalo si území na pobřeží Číny