Revoluční rok 1848/49 v českých zemích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revoluční rok 1848/49 v českých zemích.
Advertisements

Revoluční rok 1848/49 v českých zemích.
Revoluce 1848 v Evropě.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Soldánová Dáša Název: VY_32_INOVACE_12C_16_Vznik Rakouska-Uherska Téma:
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,
Alfred Windischgrätz. ● (11. května 1787 Brusel – 21. března 1862 Vídeň) ● Začínal svoji vojenskou kariéru za napoleonských válek roku 1804,1813 už byl.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Česká republika Naše vlast
Revoluční rok 1848/49 v českých zemích.
Mgr. Jindřiška Řehořková
Základní škola Čelákovice
Pražské červnové povstání
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
v habsburské monarchii 1848
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Třicetiletá válka
REVOLUCE Západní Evropa
VY_32_INOVACE_43A_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
" Jestli kýchne Paříž, chytí rýmu celá Evropa"
Revoluční rok 1848/1849 ve Vídni
NAPOLEONOVO TAŽENÍ DO RUSKA A JEHO PÁD
Revoluce 1848 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_revoluce_1848.ppt
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název projektu: Moderní škola
Češi za první světové války
11. březen 1848.
Evropské právní dějiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DĚJEPIS – 8. ROČNÍK Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01
Název a číslo materiálu:
Novověk – devatenácté století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Revoluce ve Francii
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Habsburská monarchie do roku 1848
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Evropské právní dějiny
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Revoluce v roce 1848 Revoluce v Rakousku.
Římská republika.
Revoluční rok 1848 Francie, Itálie, Německo 2.stupeň ZŠ
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
České země za 1. světové války
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Revoluční rok „Jaro národů“.
REVOLUCE ROKU 1848.
Revoluce v evropských zemích 1848
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Evropa v letech Věk revolucí.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Anglická revoluce
SJEDNOCOVACÍ PROCESY V EVROPĚ
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

Revoluční rok 1848/49 v českých zemích

Rakousko- 2 základní problémy: Absolutismus (kancléř Metternich- tvůrce rakouské zahraniční politiky) Mnohonárodnost (11 národů) Březen 1848- zprávy o revolučních událostech v Itálii a Francii dorazily do Vídně ozbrojené povstání Rychlé vítězství Propuštěn neoblíbený představitel rakouské reakční politiky kníže Metternich (emigroval do Anglie)

Zavedeny občanské svobody Přislíbena ústava a svolání říšského sněmu V Uhrách povstání- politická práva a získání značné samostatnosti Vídeňská vláda vydala oktrojovanou (=vydanou vládou, nikoli parlamentem) ústavu, podle které moc zůstala v rukou císaře červen- nové povstání (císař uprchl)

Praha Pod dojmem vídeňských událostí svolali radikálové 11. března veřejné shromáždění do Svatováclavských lázní Sepsána petice umírněných požadavků: větší práva a samostatnost ve federalizované konstituční monarchii svoboda tisku, slova, vyznání, shromažďování rovnoprávnost češtiny v úřadech a školách zrušení roboty a poddanství, ... ______________________________________ Císař více méně přislíbil splnění

Česko-německý spor Brzy propukl spor mezi „českými Čechy“ a „českými Němci“ (představovali 1/3 obyvatelstva Českého království) o budoucnosti Rakouska. Zpočátku oba národy vystupovaly společně proti starým pořádkům a za občanské svobody, ale... Němci se obávali rozpínavosti Čechů a toho, že by se stali v českých zemích druhořadými občany. K napětí přispělo svolání Slovanského sjezdu do Prahy. Češi chtěli (obecně řečeno) zlepšit postavení českého národa v rámci Rakouska

Němci z Čech poslali své zástupce na celoněmecký frankfurtský sněm. Záměr: české země by se spolu s Rakouskem začlenily (a tím zanikly) v sjednoceném velkém Německu X Česká politická reprezentace – F. Palacký a Fr.Ladislav Rieger- se odmítla sněmu zúčastnit = odmítli koncepci rozpuštění českých zemí v novém Německu. Vystoupili s novou politickou koncepcí....

austroslavismus =představa Rakouska jako národnostně spravedlivého federativního státu Austria = Rakousko / Slavia = slovanstvo Slované by se mohli rozvíjet hospodářsky a politicky pod ochranou Rakouska před tlakem německého a ruského souseda Stoupenci tohoto politického názoru zjm. F Palacký a přechodně Karel Havlíček Borovský Palacký: „: Rakousko by bylo třeba vytvořit, kdyby už odedávna neexistovalo“

Slovanský sjezd Svolán začátkem června do Prahy Delegáti, zjm.Slované z rakouské monarchie, předsedal F. Palacký Zasedání sjezdu zmařeno násilnými akcemi, ke kterým v Praze došlo- rozpuštěn Do Prahy povolán jako zemský velitel kníže Windischgrätz- rozmístil v Praze děla- vystupňoval tím revoluční náladu

Červnové povstání Radikální studenti uspořádali u sochy sv. Václava na Koňském trhu (od té doby Václavské nám. / socha jiná a stála uprostřed, ne v horní části ) 12. června sbratřovací mši Po mši se průvod vydal k sídlu nenáviděného Windischgrätze do Celetné ulice

J.J.Bendl

Průvod zastaven vojáky (incident: vražda nebo náhodné zabití kněžny Windischgrätzové v okně paláce) Propukly pětidenní boje na barikádách (zjm.studenti) Praha bombardována Desítky mrtvých Vyhlášeno stanné právo, ale záhy zrušeno Žádné procesy Windischgrätz

Nejdéle a nejkrvavěji probíhaly boje v Uhrách Nejvýraznější postava- Lajos Kossuth Sesadili Habsburky a vyhlásili republiku Uhři však utlačovali Slovany na svém území, odmítli uznat národnostní požadavky Slováků, Srbů a Chorvatů a tím je postavili na stranu rakouské vlády – to vedlo k neúspěchu Uherské povstání krvavě potlačeno až srpnu 1849 (za pomoci ruské armády) / stovky rozsudků smrti, vlna emigrace

Další ozbrojené povstání- Vídeň říjen 1848 Povstalci lynčovali nenáviděného ministra války Potlačeno Windischgrätzem, výjimečný stav Jaro 1849- rakouské vojsko potlačilo italské povstalce na severu Itálie Prosinec 1848- abdikace slaboduchého císaře Ferdinanda V., na trůn jeho synovec, 18letý František Josef I.

Ferdinand V. v důchodu r.1870

Kroměřížský sněm Říšský sněm, který měl vypracovat ústavu, uprchl z revoluční Vídně do Kroměříže Rakousko se mělo stát konstituční monarchií s dvoukomorovým parlamentem a moderní ústavou Nestalo se! V březnu 1849 byl sněm rozehnán vojskem Místo platné ústavy vláda tzv.oktrojovala (vnutila) vlastní, ne moc demokratickou ústavu „oktrojírku“ (nikdy nevstoupila v platnost)

Revoluce v Rakousku byla vojensky potlačena Rakousko se nestalo konstituční monarchií / ústava nebyla přijata České země ani Uhersko nedosáhly federativního uspořádání státu ale... Byla zrušena robota a některá zastaralá hospodářská opatření (cechy) odstraněno poddanství = rovnost občanů před zákonem Nastolena svobodná (liberální) ekonomická politika = otevřena cesta kapitalistickému rozvoji země