Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: horak@oakostelec.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UŽIVATEL, SKUPINA, PROCES Systém bez uživatele je jedině Matrix? Uživatelé se seskupují a řídí práci. SPŠ Teplice - 3.V.
Advertisements

21. okruh GNU/Linux uživatelské účty, přístupová práva GUI, architektura X Windows, správce oken.
M. Štulc, J. Šváb, J. Kolena SIMULACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU
Bezpečnost v Linuxu Zpracoval: Roman Danel. Balíčkovací systém Způsob distribuce SW Ošetřuje a řeší závislosti Díky „podepisování“ balíčků nehrozí podstrčení.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B17 Příkazový řádek: procesy AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníÚnor 2013 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B2 Správa procesů AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníProsinec 2012 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
20. maturitní okruh OS Linux – procesy v UN*Xových systémech správa procesů a systémových zdrojů, jádro a utility, signály, práce s procesy Počítačové.
Kontrola otevřených portů
C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
13AMP 2. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Stav procesu (kontext) Stav procesu je úplná informace, kterou je nutné uschovat při přerušení procesu,
Signály, jejich význam a použití Jan Kolařík. Co to je Signály fungují jako softwarová přerušení Po přijetí signálu může proces nebo skript provést nějakou.
Správa procesů.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Stránkový editor vi Makra Pro často používané sekvence příkazů lze použít makra. :map makro sekvence_prikazu :unmap makro Zkratky :ab zkratka plny_tvar.
Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
LINUX - UBUNTU Roman Danel VŠB TU Ostrava, HGF. Informace $ man příkaz $ info příkaz $ apropos subject.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Správa procesů.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
3. konzultace (5 hodin) Studijní materiály najdete na adrese:
Vnitřní (operační paměť)
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Operační systém GNU Linux Příkazy pro správu procesů.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Start Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
SW počítače - operační systém
UNIX 6. Procesy a jejich správa
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Správce úloh = systémový nástroj Windows, pomocí kterého máte jednak možnost zobrazit spuštěné aplikace a procesory a ukončovat je -Dále jsou zde spuštěny.
Přepínání mezi programy
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
UNIX 10. Procesy © Milan Keršláger
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Správa paměti.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Linux-příkazový řádek
UNIX 10. Procesy Obsah: algoritmus, program, proces, thread
Instalace programů do Linuxu
Organizace souborů v Linuxu
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Přepínání procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Paměť.
Správa procesů.
chkdsk , systeminfo, subst, shutdown
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: horak@oakostelec.cz 27.12.2018

úvod Každý program (soubor) který spustíme je procesem (nebo několika procesy). Pokud proces zhavaruje – problém. Každý proces je možné „zabít“. Procesy mohou být na sobě závislé, vytvářejí stromovou strukturu Každý proces má své číslo a je nezávislý na ostatních procesech protože má přidělenou svoji oblast v operační paměti Prvním, základním procesem je init, který se spouští při startu systému. Jeho PID je 1. V grafice vidíme běžící procesy v miniaturních oknech (podobně jako ve Windows) V příkazovém režimu je možný přesnější přístup k havarovanému procesu

Informace o běžících procesech - ps Seznam běžících procesů ps_[parametr] bez parametrů vypíše pouze procesy uživatele, který tento příkaz spustil a pouze ty procesy, které byly spuštěny ze stejného terminálu jako samotný příkaz ps. -ax zobrazí všechny procesy -u vypíše vlastníky procesů -f vztahy mezi procesy -x zobrazí pouze procesy (bez terminálu)

Informace o běžících procesech - ps význam sloupců výpisu příkazu ps USER – vlastník procesu PID – identifikační číslo procesu %CPU – kolik % času procesoru proces zabírá %MEM – kolik % paměti proces zabírá VSZ - kolik % paměti proces zabírá ve virtuální paměti RSS - kolik % rezidentní paměti proces zabírá TTY – ovládání terminálového procesu (tty znamená, že proces není připojen k terminálu) STAT - stav procesu: S – proces usnul, ostatní procesy připravené k multitaskingu jsou pozastaveny R - proces je právě zpracováván CPU D - nepřerušitelné čekání např. čeká na čtení z disku, není možné hop zabít T - zastaven, nebo laděn Z - stav „zombie“ – jeho mateřský proces byl přerušen, ale vlastní proces není ukončen, vlastníkem procesu se stává init, většinou následek chyby, nebo špatně napsaného procesu W – obsah paměti je celý na disku – odswapován (v paměti není nic rezidentně) N – proces s nízkou prioritou L – proces vyžaduje zpracování v reálném čase

Informace o běžících procesech – pstree, top pstree vypisuje stromovou strukturu procesů ze které je dobře patrné rodičovství a posloupnost procesů. pstree top nevypisuje pouze výpis aktuálního stavu procesů v systému (jako ps), ale dokáže tento výpis dynamicky měnit. Díky tomu můžeme v reálném čase sledovat změny stavu procesů, jejich "boj" o procesor, aktuální velikost paměti, které procesy alokují a spoustu dalších užitečných informací. top příkaz ukončíte současným stiskem kláves CTRL + C

význam sloupců příkazu top PID - identifikační číslo procesu, (stejné jako u ps). USER - identita (uživatel) pod níž daný proces běží PŘI - aktuální výše priority procesu. NI - výše priority zadaná příkazem nice (dá se jím měnit priorita procesu). SIZE - celková velikost procesu v paměti (velikost je udávána v kB a je to velikost kódu + velikost zásobníku + velikost dat). RSS - celková velikost (v kB) použité fyzické paměti pro daný proces. SHARE - velikost sdílené paměti STAT - stav procesu (indikace stavu je stejná jako u příkazu ps). %CPU - procentuální informace o využití procesoru daným procesem v okamžiku výpisu %MEM - procento využití fyzické paměti daným procesem. TIME udává celkový procesorový čas po který byl daný proces od spuštění až do okamžiku výpisu zpracováván (z tohoto času je patrné, že spousta procesů má procesorový čas velmi malý, protože mnoho z nich často čeká na nějaké I/O operace). COMMAND popisuje daný proces/příkaz.

Ukončení procesu Ukončení procesu je závislé na právech: Superuživatel (root) může ukončit jakýkoliv proces Běžný uživatel může ukončit pouze svůj proces ukončujeme příkazem kill kill číslo procesu (PID) ukončování může chvíli trvat, ukončují se také podprocesy kill -9 číslo procesu přidání vysoké důležitosti, proces bude ukončen „násilně“ kill -9 jméno procesu víme-li, že proces má mnoho podprocesů

Linux - Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Linux - Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání LXI1 – Linux instalace (Příručka ke školení Gopas) LXI2 – Linux administrace systému (Příručka ke školení Gopas) 27.12.2018