HOUBY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houby II..
Advertisements

Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Zástupci našich hub Přírodopis – 6. třída Spustit test.
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
HOUBY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
HOUBY ŘÍŠE.
Procvičování-houby.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HOUBY.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Marika Hauserová Pro 3. třídy základních škol
Říše: Houby vyvinuty z řas, které ztratily chloroplasty
Houby.
Houby 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Houby.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Naše houby 6. třída.
Škola:. Základní škola Kladruby
POZNÁVACÍ ČÁST HOUBY BIOLOGIE - PRIMA
HOUBY.
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
HOUBY.
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Muchomůrka růžovka (masák). muchomůrka zelená muchomůrka tygrovaná.
Houby - poznávačka Houby vyšší a nižší.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_11_PRV_Houby Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
HOUBY Přírodopis 6.ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ. Význam hub v ekosystému. Rozdíl mezi zelenými rostlinami a houbami. Z čeho houby žijí? Kde žijí a jejich význam? První.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_330_Říše houby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
HOUBY poznávačka.
HOUBY STOPKOVÝTRUSNÉ Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
HOUBY.
Slizovka.
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
Houby a lišejníky.
Název projektu: Moderní škola
Člověk a jeho svět 4. ročník
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Příprava na písemku Obrázky 1.
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
JEDOVATÉ HOUBY VY_32_INOVACE_02
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
HOUBY ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Poznej vybrané zástupce hub
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

HOUBY

HOUBY - samostatná skupina - mají znaky rostlin (nepohybují se) i živočichů (přijí- mají hotové organické látky) - nezelené organismy (nemají chloroplasty) - jejich tělo = STÉLKA - rozmnožují se VÝTRUSY - nemusí vytvářet plodnice, tělo může být tvořeno jen vlákny nebo buňkami - některé mají léčivé účinky - některé žijí v soužití s jinými živými organismy = SYMBIÓZA - některé přijímají hotové organické látky z živých organismů = PARAZITÉ - některé přijímají hotové organické látky z odumřelých organismů = ROZKLADAČI = SAPROFYTÉ

HOUBY JEDNOBUNĚČNÉ - KVASINKY - viditelné jen pod mikroskopem - saprofyté i parazité - žijí na rostlinách, v půdě, na povrchu těl živočichů KVASINKA PIVNÍ - použití: při výrobě piva a pečiva (kynuté těsto)

HOUBY MNOHOBUNĚČNÉ - rozkládají odumřelé organické látky na látky anorganické - jsou heterotrofní (živiny se nedokáží vyrobit, musí je přijmout v potravě) - organické látky přijímají z prostředí v podobě roztoků - podle způsobu získávání živin: Cizopasníci Rozkladači Některé žijí v symbióze s(e): kořeny rostlin (hřib dubový) sinicí nebo řasou (lišejník)

HOUBY BEZ PLODNIC Plíseň hlavičková běžná na hnijících potravinách Paličkovice nachová v travách a obilí, vytváří černofialový útvar vyčnívající z klasu = NÁMEL (obrázek viz učebnice) vyrábí se z ní léky Štětičkovec - použití k výrobě některých sýrů nebo léků (penicilin) - Američan Alexander FLEMING - VYNALEZL ANTIBIOTIKA Padlí - bělavé povlaky na stoncích, listech, plodech rostlin

HOUBY BEZ PLODNIC - některé houby v sobě mají jedovaté látky, které se nerozkládají, ale hromadí se v těle a mohou způsobit vážná onemocnění - proto nekrmte zvířata plesnivým krmivem (obilí, pečivo) a ani sami nejezte zkažené potraviny - tyto jedovaté látky zůstávají v těle!

OBRÁZKY MÁTE MÍT NAKRESLENÉ V SEŠITU (podle učebnice na straně 102) HOUBY S PLODNICEMI -plodnice vyrůstají z podzemního podhoubí - plodnice: třeň klobouk - některé mladé houby mají na spodu klobouku závoj -> zbytek závoje zůstává na třeni jako prsten; nebo jsou celé obalené plachetkou, na spodní části třeně zůstává část plachetky = pochva - na spodní straně klobouku mají: LUPENY - výtrusy uloženy v lupenech (pečárka polní = žampion) ROURKY -výtrusy uloženy v rourkách (hřib smrkový) OBRÁZKY MÁTE MÍT NAKRESLENÉ V SEŠITU (podle učebnice na straně 102)

HOUBY JEDLÉ hřib smrkový suchohřib hnědý kozák březový křemenáč osikový klouzek sličný liška obecná muchomůrka růžovka (masák) bedla vysoká pečárka polní = žampion špička obecná čirůvka májovka

HOUBY JEDOVATÉ hřib satan muchomůrka červená

HOUBY SMRTELNĚ JEDOVATÉ muchomůrka zelená závojenka olovová vláknice začervenalá muchomůrka tygrovaná

!!! POZOR !!! Rozdíly mezi pečárkou polní a muchomůrkou zelenou: MUCHOMŮRKA ZELENÁ - má pochvu, ze které vyrůstá třeň - zbarvení lupenů bílé, ve stáří se zelenavým nádechem PEČÁRKA POLNÍ = ŽAMPION - nemá pochvu - zbarvení lupenů v mládí růžové, ve stáří hnědočerné