Energetické úspory v bytových domech III

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Advertisements

Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
seminář pro žadatele k 2. výzvě IROP „Územní plány“
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
seminář pro žadatele k 2. výzvě IROP „Územní plány“
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 14. a 15. výzva IROP „INFRASTRUKTURA PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ“ Praha.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Integrovaný regionální operační program Možnosti podpory sociálního začleňování v IROP.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Praha SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 37. výzva IROP „Energetické úspory v bytových domech II“ Praha.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Ing. Viktor Kruml, pověřený vedením oddělení, Ústí nad Labem Ing. Marie Míšková, vedoucí.
16.Výzva IROP – Energetické úspory v bytových domech Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky DSO ORP Příbram.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Praha SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 27. výzva IROP „VZDĚLÁVACÍ A VÝCVIKOVÁ STŘEDISKA IZS“ Praha.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
Integrovaný regionální operační program
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Informace o výzvě pro školy
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
PODPORA BEZPEČNÉ A EKOLOGICKÉ DOPRAVY
Seminář pro žadatele výzvy č
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Integrovaný regionální operační program
Integrovaný regionální operační program – IROP
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH III
Seminář pro žadatele výzva č
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Energetické úspory v bytových domech III 19. 1. 2016 Praha 15. 2. 2018 Praha

Role MMR a CRR Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky = Řídicí orgán IROP (ŘO IROP) řízení programu příprava výzev a pravidel pro žadatele a příjemce, poskytovatel dotace Centrum pro regionální rozvoj České republiky = zprostředkující subjekt pro IROP konzultace, příjem a hodnocení žádostí o podporu, kontroly projektů, kontroly žádostí o platbu, administrace změn, zpracování podkladů pro certifikaci

Pravidla pro žadatele a příjemce Obecná pravidla (závazná pro všechny specifické cíle a výzvy) www.dotaceEU.cz/IROP Specifická pravidla (pro každou výzvu samostatný dokument) podporované aktivity, způsobilé výdaje, hodnoticí kritéria, povinné přílohy

Pravidla pro žadatele a příjemce Kapitoly Obecných pravidel Vyhlášení výzvy a předkládání žádostí Publicita Hodnocení a výběr projektů Sankce Příprava a realizace projektu Monitorování projektů Investiční plánování Indikátory Dodatečné stavební práce Změny v projektu Odstoupení, ukončení realizace projektu Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně, porušení právního aktu Veřejná podpora Financování Účetnictví Příjmy Způsobilé výdaje Udržitelnost Přenesená daňová povinnost Námitky a stížnosti Archivace Kontroly a audity Vazba na integrované nástroje Právní a metodický rámec

IROP 2014 - 2020 Financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj Alokace: 4,64 mld. EUR = cca 119 mld. Kč

StruktUra IROP Prioritní osa 1 - Infrastruktura Prioritní osa 2 - Lidé Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony Alokace 1,6 mld. EUR Doprava, integrované dopravní systémy, IZS Prioritní osa 2 - Lidé Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Alokace 1,7 mld. EUR Sociální služby/bydlení, sociální podnikání, zdravotní péče, vzdělávání, zateplování Prioritní osa 3 - Instituce Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí Alokace 0,8 mld. EUR Kulturní dědictví, e-Government, dokumenty územního rozvoje Prioritní osa 4 - Komunitně vedený místní rozvoj - Alokace 390 mil. EUR - Posílení CLLD, provozní a animační náklady

Prioritní osa 2 Prioritní osa 2 - Lidé SC 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi SC 2.2 Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání SC 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení

37. výzva příjem žádostí 15. 7. 2016 – 12. 1. 2018 podáno celkem 1329 žádostí o podporu v současné době probíhá hodnocení žádostí o podporu změny přijaté v této výzvě: zjednodušení hodnotících kritérií pro zdroje tepla; umožnění podpory pro výměny zdrojů tepla plyn-plyn, elektřina-tepelné čerpadlo; podpora pro plynová tepelná čerpadla; snížení povinných příloh; snížení požadavků pro výběr dodavatele.

Průběh příjmu žádostí o podporu: 37. výzva Průběh příjmu žádostí o podporu:

37. výzva

37. výzva

37. výzva

37. výzva

Ukončené a proplacené projekty k začátku února 128 proplacených projektů dalších zhruba 130 projektů ve stavu PP40 – projekt fyzicky ukončen Bytový dům v Havlíčkově ulici v Otrokovicích z 50. let: celkové způsobilé výdaje ve výši 9,78 mil. Kč dotace 3,9 mil. Kč žadatel: společenství vlastníků jednotek 45 bytů

Ukončené a proplacené projekty Zateplení bytového domu v Budyni nad Ohří celkové způsobilé výdaje projektu 2,7 mil. Kč dotace 1,08 mil. Kč žadatel: fyzická osoba panelový dům s16 byty Zateplení bytového domu v ulici Petra Bezruče v Dolním Benešově celkové způsobilé výdaje 1,53 mil. Kč dotace 0,46 mil. Kč žadatel: bytové družstvo cihlový dům s 12 byty

78. Výzva „Energetické úspory v bytových domech III“ vyhlášení výzvy 12 .1. 2018 zahájení příjmu žádostí 2. 2. 2018 ukončení příjmu žádostí 29. 11. 2019 nejzazší termín pro ukončení realizace: 30. 9. 2021 alokace výzvy 3 500 000 000 Kč výše podpory: stejná jako v 37. výzvě (30 a 40 % z CZV) samostatná výměna zdrojů tepla, technologií, zateplení 30 % důkladné zateplení (min. 40% úspora tepla, klas. třída celkové dodané energie B) 40 % obce, kraje a jimi zřizované organizace – nárok na podporu ze státního rozpočtu ve výši 1,5 a 2 % z CZV organizační složky státu a jimi zřizované organizace – nárok na příspěvek státního rozpočtu ve výši rozdílu CZV a dotace

změny Příjemci: Bytová družstva jako správci bytových domů podle zákona č. 311/2013 Sb., o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev Pokud podíl bytového družstva neklesl pod 50 % a nebylo založeno SVJ Pokud bylo založeno SVJ, pak žádá SVJ Bytové družstvo nemůže být žadatelem na bytový dům, který sice za úplatu spravuje, nicméně nevlastní

změny Definice bytového domu dosud bytový dům musel mít min. 4 bytové jednotky + definice dle vyhlášky č. 501/2006 Sb., o požadavcích na využívání území pro 78. výzvu: pouze definice dle vyhlášky č. 501/2006 Sb. Tedy bez požadavku na min. 4 bytové jednotky

změny Veřejná podpora podle Nařízení 651/2014 „blokové výjimky“ - nutnost naplnit motivační účinek, definice motivačního účinku je uvedena v příloze č. 4 těchto pravidel podle Nařízení 1407/2013 „de minimis“ - limit pro poskytnutí podpory ve výši 200 000 EUR za aktuální a předchozí dvě účetní období mimo režimy dle nařízení 651/2014 nebo 1407/2013 - pouze pro společenství vlastníků jednotek a fyzické osoby podnikající bez přiděleného IČO, pokud zároveň v domě, na který bude podána žádost o podporu, nedochází v době podání žádosti k pronájmu bytových nebo nebytových prostor žadatelem

změny Indikátory: Nepovinné k výběru: Povinné k výběru: 3 61 11 Množství emisí primárních částic a prekurzorů sekundárních částic v rámci podpořených projektů 3 48 00 Výroba tepla z obnovitelných zdrojů energie Povinné k výběru: 3 60 10 Odhadované roční snížení emisí skleníkových plynů Povinné k výběru a naplnění: 3 24 01 Počet domácností s lépe klasifikovanou spotřebou energie 3 24 02 Počet domácností se sníženou spotřebou energie bez zlepšení klasifikace spotřeby energie 3 24 03 Počet domácností, u kterých došlo ke změně zdroje energie 3 23 00 Snížení konečné spotřeby energie u podpořených subjektů

Podklady pro hodnocení Nově dvě části: Textová část – většina údajů, které byly vyžadovány v 37. výzvě Excelová část – údaje z PENB, nutné k výpočtu interně sledovaných indikátorů, návod k vyplnění povinných indikátorů pro žadatele

Povinné přílohy žádosti Plná moc Zadávací a výběrová řízení Podklady pro hodnocení Doklad o prokázání právních vztahů k majetku, který je předmětem projektu Žádost o stavební povolení nebo ohlášení, případně stavební povolení nebo souhlas s provedením ohlášeného stavebního záměru nebo veřejnoprávní smlouvy nahrazující stavební povolení Projektová dokumentace Položkový rozpočet stavby Energetické hodnocení Čestné prohlášení o skutečném majiteli

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Miroslav Krob Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor řízení operačních programů