Sůl a krevní tlak Fakta, mýty, kontraverze a realita v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Diabetes mellitus a riziko cévní mozkové příhody.
Prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc., F.E.S.C.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Hypertenze.
MUDr.Ondřej Šmíd Kardiologie Pardubice
Dětská výživa a obezita v teorii a praxi
stravovací režim školáků
Arteriální hypertenze v roce 2007
Linking Words and phrases
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Projekt Rovné šance – Možnost informované volby je finančně podpořen z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
Kojení a zdraví dítěte a matky
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Pohybová aktivita a hypertenze Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
1 / 2X36DSA 2005The complexity of different algorithms varies: O(n), Ω(n 2 ), Θ(n·log 2 (n)), … Různé algoritmy mají různou složitost: O(n), Ω(n 2 ), Θ(n·log.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do International Congress of Medicine for Everyday Practice Alain Wajman, MD, Kardiolog.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Studie ASCOT: změnila se léčba hypertenze?
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
 I.E.S. Ramón Menéndez Pidal Secondary School
Zdravé stravování KC3.
Význam výživy ve sportu
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeňka Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
VY_52_INOVACE_50_KREVNÍ TLAK Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Případ Dr. Lewisona (Prog. Clin. Biol. Res. 12, 47-53, 1977)  V roce 1977 publikoval Dr. Lewison z Johns Hopkins University v USA případ pacientky, která.
Dopad minimální a lehké sluchové vady na děti. The Impact of Minimal and Mild Hearing Loss on Children Anne Marie Tharpe Nashville, Tennessee, USA.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Demografická data z Registru dialyzovaných pacientů – zaměřeno na seniory Ivan Rychlík, Ivan Zahrádka, Lidmila Francová I.interní klinika FNKV a 3. LF.
Sůl moc nebo málo ?.
Going across the USA Tematická oblast Angličtina: The USA
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Mezibuněčná komunikace Inaktivní osteoklasty
Prevence metabolického syndromu
A healthy life with wine
Wagner‘s curves for explanation pathophysiology of oxygen delivery
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
CT angiografie věnčitých tepen u nemocných se zvýšeným rizikem koronární nemoci analýza nálezů a výsledky prospektivního sledování Jiří Ferda, Jan Baxa,
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Hallandsås tunel a expozice pracovníků
(XI.) Digital model of aortic function (XVI.) Blood flow in veins
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Sůl a krevní tlak Fakta, mýty, kontraverze a realita v ČR Česká pediatrická společnost Státní zdravotní ústav Zdravotně sociální fakulta České Budějovice Tisková konference a seminář dne 28. listopadu 2016 Lékařský dům Praha webová stránka Státního zdravotního ústavu Praha http://mene-solit.cz/ www.pediatrics.cz

Data z České republiky včetně vyšetření 22 Data z České republiky včetně vyšetření 22.598 dětí/dorostu ve věku 1- 17 let Prevalence hypertenze v CZ- dospělí- 43.6%! Muži 50,2 % Ženy 37,2 % (Cífková R et al., J Hypertens 2010;28(11):2196–2203) Prehypertenze/Hypertenze (děti a dorost) Věk/prevalence 14 = 10.8/ 4.12% 15 = 6.8/ 1.72% 16 = 6.1/ 2.02% 17 = 8.5/ 3.1% 18 = 6.1/ 3.7% High normal BP/vysoce normální TK = dnes prehypertenze U dětí a dorostu TK mezi 90.- 95. percentilem tabulkových hodnot Důležité: U dorostenců prehypertenze přechází do hypertenze v 7% ročně, je často spojena s obezitou! Monografie: Velemínský M, Adámková V, Janda J, Seeman T: Normální hodnoty krevního tlaku u dětí a dorostu v ČR, Triton, 2003

Intersalt Study Snížení spotřeby NaCl o 6 g – u 22 - 55letých = snížení TK o 10 mm Hg. USA TOPH 2007- 3126 pac. 30 - 54 let - 25% pokles KV rizika. Metaanalýza 28 studií snížení na 6 z 10 g- u hypertoniků snížení sTK o 7, dTK o 4 mm Hg, u normotoniků sTK o 4, dTK o 2 mm Hg. Austrálie 2009 - rezistentní hypertenze-snížení sTK o 22; dTK o 9,1 mmHg

Spotřeba soli v Evropě Smutná zpráva pro ČR Grams/person/day S FIN N Latvia IL PL UK D CZ SK RO F Hungary BG P E Salt intake (in g/day/person), gold medal in Europe/Asia = Turkey, then Hungary, Croatia, Macedonia, Czech Republic

Sodium intake – EFCOVAL- results for CZ (European Food Consumption Validation) Státní zdravotní ústav, pobočka Brno Males CZ!! Females CZ!! 250 mmol Na+ = ca 14.5 g/den muži 178 mmol Na+ = ca 10.4 g/den ženy

Příjem minerálů u českých dětí Daily intake of minerals, particularly sodium 6times so much as recommended) Recommended intake copper Na+ Mg+ Fe+ K + Tláskal P, Hrstková H, Balíková M, Strosserová A: Výživové doporučené dávky v realitě jídelníčků českých předškolních a školních dětí . Výživa a potraviny 6, 2009, 91-94

Prof. McGregor G (London) (The 2nd Salt Awareness Week Změny v incidenci náhlých mozkových a a koronárních příhod ve vztahu k hypertenzi v UK Prof. McGregor G (London) (The 2nd Salt Awareness Week Prague 2014

Obsah soli v některých potravinách Snídaňové cereálie 300 mg Na/ porci (0,6g soli) Rohlík 220 mg Na/ kus ( 0,44g) Chléb 370 mg Na/ krajíc (0,78g) Balkánský sýr 1 300 mg Na/ 100 g (2,6g) Tavený sýr 900 mg Na/ 100 g (1,8g) Šunka 750 mg Na/ 100 g (1,5g) Dietní párky 2 480 mg Na/ 100 g (5g) Kečup 1 100 mg Na/ 100 g (2,2g) Doc. Z. Urbanová, CSc.

Doporučený příjem soli u dětí a dorostu Kojenci max. 1 g NaCl/den 1- 6 let max. 2 g NaCl/den 7- 14 let max. 5 g NaCl/den Dospělí max. 6 g NaCl/den Cílem WHO je snížit příjem soli na 5- 6g/den (dospělí)- to je ještě stále sen! U nás bychom byli rádi, kdyby se podařilo redukovat konzum soli zatím na 10 g/den!!

Výsledky studie Příjem sodíku byl u jedinců s hypertenzí spojen se zvýšením systolického krevního tlaku (2.8 mmHg/1gram NaCl. U normotenzních jedinců stoupl krevní tlak jen o 1.22 mmHg/1gram NaCl (<0·0001)!! U jedinců s hypertenzí (6835 příhod) vylučování sodíku vyšší než 7g/den nebo méně než 3 g/den zvyšovalo významně riziko fatálních příhod/závažných kardiovaskulárních komplikací ve srovnání s probandy, u kterých byl příjem sodíku pouze 4-5 g/den. U jedinců bez hypertenze (3021 příhod) vyšší příjem sodílku naž 4-5 g/den nebyl spojen s rizikem fatálních/závažných kompliací. Na druhé straně příjem sodíku nižší než 3 g/den se zvýšeným rizikem fatálních/závažných komplikaci Závěr: Vysoký příjem soli u jedinců s hypertenzí je významně spojen se zvýšeným rizikem fatálních/závažných komplikací kardiovaskulárního systému. U jedinců s původně normální krevním tlakem tato asociace nebyla prokázána. Ale: v našich poměrech nejde o příjem soli vyšší než 7g/den, ale u mužů v podstatě o dvojnásobnou „nálož“ soli. Pak by bylo třeba zkoumat odděleně tuto skupinu s příjmem soli více než dvojnásobným než doporučuje WHO – 5-6g/den odium intake, high sodium intake is associated with an increased risk of cardiovascular events and death in hypertensive populations (no association in normotensive population), while the association of low sodium intake with increased risk of cardiovascular events and death is observed in those with or without hypertension. These data suggest that lowering sodium intake is best targeted at populations with hypertension who consume high sodium diets. Funding

Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies: Lancet, Vol 388, 465-475, 30 July 2016 Recentní publikace: Multicentrická prospektivní studie zahrnující 133 118 individuí, z toho 66 559 s hypertenzí a 69 559 bez hypertenze, průměrný věk 55 let (45-63 let) ze 49 zemí ve 4 velkých prospektivních studiích. U probandů bylo monitorováno vylučování sodíku v moči během 24 hod. Studie sledovala vztah konzumu soli vzhledem k fatálním příhodám a závažným kardiovaskulárním komplikacím u jedinců zařazených do této multicentrické dlouhodobé studie. Soubory byly sledovány v průměru celkem 4.2 let

Česká intervenční studie u 60 adolescentů s prehypertenzí a normálním BMI: 3 měsíce na dietě DASH (Velemínský, Janda a spol.) Systolic BP DASH diet +Kardisal Group A Group B DASH only After 3 months of intervention significant decrease of SBP in group A and B P< 0.001 In the group A (finally 26 probands) the SBP (median) decreased significantly from 138 to 129 mmHg (p < 0.001), the DBP decreased only mildly, the difference was not significant. In the group B (finally 25 probands) the SBP decreased significantly from 135 to 132 mmHg (p < 0.001), and also the DBP revealed significant decrease from 85 to 69 mmHg (p < 0.001). This intervention revealed a significant decrease of blood pressure in prehypertensive adolescent individuals. The additional use of Kardisal® at home cooking did not reveal better effect than DASH diet alone

Czech study: 60 adolescents with prehypertension and normal BMI- 3 months intervention - on DASH diet (Velemínský, Janda et al.) Diastolic BP DASH= Dietary Approach to Stop Hypertension

Závěr Co prakticky dělat? 1. Nejjednodušší je omezit používání soli v domácnostech, 20% konzumu soli = vaření a slánka na stole! Propagace diety DASH! 2. Vést spotřebitele k tomu, aby si kontrolovali na etiketách potravinářských výrobků obsah soli , pokud je uveden v mg sodíku, nutno násobit cca 2.5!! 3. Nejdůležitější (a také nejsložitější) je přesvědčit potravináře, aby snížili obsah soli v komerčně dodávaných potravinách- a to postupně, pomalu!! To je úkol pro zákonodárce, vládu, rezort MZ, hlavního hygienika, pediatři mohou pomoci v argumentaci Cíl v ČR: snížit příjem soli na 9-10 g/den během 3- 5 let 4. Trvale šířit povědomí, že Češi jsou smutnými šampióny v příjmu soli (pediatři, rodiče našich „klientů“, jejich rodiny, učitelé, školní jídelny). Upozorňovat, že příliš vysoký konzum soli zvyšuje riziko hypertenze, u dětí vyvolává žízeň a tím i konzum kaloricky bohatých nápojů (např. u dětí tzv. soft drinky- prázdné kalorie a výsledkem je nadváha/obezita, které jsou rovněž rizikovým faktorem hypertenze. Posuzovat krevní tlak u dětí dle grafů, které mají všichni rodiče doma ve Zdravotním a očkovacím průkazu!!