Polročné skúšky 2.HA 2. skupina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y Houbová smaženice Porcí : 4 Doba přípravy : 35 min Použité suroviny: 800 g čerstvých hub | 1 ks cibule | 100.
ČACHOCHBILI (KUŘE NA CIBULCE A RAJČATECH) (Ciala) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
KUTILK (Alan) 02/09/15 | Recept | SýrieSýrie
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
DUM - Digitální Učební Materiál
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sójové a kokosové cukrovinky 1
NÁKYPY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nákypy, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky Autor:
12.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Lité těsto.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
I. V - P - K GUNY Guny sú vlastnosti, to čo je vo vnútri všetkého a čo sa prejaví. Z gun sa skladá všetko. To akí sme, to sú naše guny, všetko, čo sa deje.
Rodinné vinařství Mikulenkovi a malá ekofarma Velké Žernoseky u Litoměřic Představení a nabídka.
Donuty.
Využitie vlastností kvapalín
(z fyzikálneho hľadiska)
Sleduj informácie na obale potravín
Výroba čokolády Vyrába sa zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao 1. fáza- fermentácia - vznikajú prchavé kyseliny - kyselina octová. 2.
Domáce zvieratá a ich mláďatá
L1 cache Pamäť cache.
Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov
Obľúbené recepty žiakov 7. ročníka ZŠ Lehnice Školský rok
3. Ako si môžeme vyčistiť kovovú lyžičku od hrdze
Ako a prečo triediť odpad ?
Kreslenie v textovom dokumente 1.časť
Cesta do hlbín Zeme OBSAH Zem Stavba Zeme Zemské jadro Zemský plášť
Zelená škola.
Slovenský jazyk 3. Ročník ZŠ Mgr. Tímea Matušeková
Predmet: Technológia prípravy pokrmov
a jeho pôsobenie na predmety
Pomer, mierka mapy.
Kto bude milionárom? Ja, ty, on, alebo ona?.
Rýchlosť chemických reakcií
Pomer, mierka mapy.
OVOCNÉ RASTLINY I. trieda.
PaedDr. Jozef Beňuška
Vanesa Panáková.
Atmosféra Adriána Lokajová Dominika Kuižová.
Na hospodárskom dvore Mgr. Viera Ševčíková.
Autor: Ludmila Lipárová
Rastliny a huby v službách človeka Rastliny ako potrava
Pojem, modely zavádzania zlomkov, porovnávanie, operácie so zlomkami.
ORIGINÁLNY DARČEK TALIANSKE VIANOČNÉ KOLÁČIKY PEČENÉ S LÁSKOU V KOGO
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠOM TELE
Čo a skrýva v atómovom jadre
Význam vody vo výžive človeka
Onkogénna výchova- prevencia a najnovšie liečebné postupy
Makroelementy Mikroelementy
Delenie desatinného čísla desatinným číslom
II.HA 2. skupina 2017/2018 Bc. Soňa Humená
Precvičovanie písmen v prípravnom období autor: Danica Slašťanová
Baba ghanoush (Alan) 09/04/15 | Recept | Sýrie
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_MATEMATIKA 3. ROČNÍK ZŠ TÉMA:
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Jídelníček od 4. do 8. března 2019 změna jídelníčku je možná
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

Polročné skúšky 2.HA 2. skupina Aneta Píšová Vyučujúci : Bc. Soňa Humená

Menu: Predjedlá: Avokádovo tuniaková nátierka, Vegetariánska treska Hlavné jedlá: Jelenie stehno na červenom víne s brusnicovou omáčkou , Bravčové kotletky s fazuľkou a peč. zemiakmi, Pečené kuracie stehná na hríboch, Kuracie stehná v chlebovej kruste s batatovými, cviklovými a zemiakovými hranolčekmi, Kuracie v obale Dezert: Pivová torta, Savojský biskvit, Orechová roláda

Tatiana Sláviková : Avokádovo tuniaková nátierka

Suroviny : Na 4 porcie: 2 zrelé avokáda, 300g tuniak vo vlastnej šťave, 2cl horčice, štipka soli, štipka ml. čierneho korenia, 40 ml. kyslej smotany

Postup: V miske si vidličkou roztlačíme avokádo a následne ho zmiešame s tuniakom v olivovom oleji. Pridáme horčicu, korenie a soľ. V prípade záujmu tiež môžeme pridať nadrobno nakrájanú červenú cibuľu.

Tatiana Sláviková : Vegetariánska treska

Suroviny: Na 4 porcie : 150g jemného tvarohu, 1 ks mrkva, 3 ks kyslá uhorka, 1 menšia cibuľa, soľ, korenie, ½ ks tatárska omáčka

Postup: Do misky dáme tvaroh, na jemno nastrúhanú mrkvu, nastrúhané sterilizované uhorky, na drobno nakrájanú cibuľku, osolíme, okoreníme a pridáme tatársku omáčku

Tatiana Sláviková : Zapečené bagety s mletým mäsom

Suroviny: 4ks bagety, 250g mlet. Mäsa, 1 ČL sójovej omáčky, 1strúčik cesnaku, jedna menšia cibuľka, 100g tvrdého syra, podľa chuti: soľ, ml. čierne korenie, ml. červená paprika, kečup, trochu oleja

Postup: Mleté mäso ochutíme soľou, korením, prelisovaným cesnakom, pokrájanou cibuľou a paprikou. Prudko ho opečieme v panvici na rozpálenom oleji. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Bagety rozkrojíme na polovice, vnútro trochu vydlabeme a naplníme ich mäsovou plnkou. Na vrch uložíme syr, vložíme ich do rúry vyhriatej na 180°C a zapečieme. Na mierne vychladnuté bagety dáme kečup.

Alžbeta Ruttkayová : Jelenie stehno na červenom víne s brusnicovou omáčkou

Suroviny : Jelenie stehno, olej, červené víno, zelér, mrkva, cesnak, sójová omáčka, brusnicová omáčka, soľ, cibuľa, zemiaky, cvikla, mlieko, maslo.

Postup : Stehno odblaníme, a nakrájame na 4 porcie. NÁLEV- Olej, červené víno, zeler, mrkva, cesnak, sójova omáčka, brusnicová omáčka, citrónová šťava. Mäso necháme v náleve tri dni v chlade.Po troch dňoch si na panvici orestujeme na oleji cibuľu cesnak pridáme mäso dusíme a podlievame červeným vínom. Medzitým si pripravíme cviklove a zemiakové pyré: očistené zemiaky pokrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Uvarené scedíme, ešte horúce pretlačíme, pridáme horúce mlieko, olej, prípadne aj maslo, dobre vymiešame a povaríme. Cviklové pyré : Do zemiakového pyré pridáme cviklovú šťavu.

Lucie Lojdlová : Bravčové kotletky s fazuľkou a pečenými zemiakmi

Suroviny: Na 4 porcie : Bravčové kotlety, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, olej, 200ml zeleninového bujónu, 300g varenej zelenej fazuľky, 30g masla, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, kúsok feferonky, zemiaky

Postup: Kotlety umyjeme, osušíme, posolíme, okoreníme a obalíme v ml.paprike. Na rozohriatom oleji kotlety opekáme niekoľko minút z oboch strán, podlejeme horúcim bujonom, prikryjeme a pri miernej teplote dusíme 15 minút. Uvarenú fazuľku nakrájame na menšie kúsky, pridáme k cibuli opraženej na masle, popražíme, pridáme kečup, pretlačený cesnak, posekanú feferónku ,posolíme a niekoľko minút dusíme kotlety podávame s fazuľkou a peč. zemiakmi.

Jana Lacková : Pečené kuracie stehná na hríboch

Suroviny: Na 4 porcie : 1 cibuľa, olej na vymastenie misy, 4 strúčky cesnaku, 3 hrste suš. Hríbov, kuracie stehná, pikantné grilovacie korenie, plátky slaniny, 100g masla.

Postup: Cibuľu očistíme, nakrájame na väčšie kúsky, dáme do vymastenej zapekacej misy spolu s olúpanými strúčikmi cesnaku. Na cibuľu nasypeme vopred namočené scedené hríby, poukladáme kuracie stehná a posypeme grilovacím korením. Na každé stehno dáme plátok masla a slaniny a vložíme do vyhriatej rúry na 15 munút, podlejeme vodou a pečieme ešte 40 minút pri teplote 180 °C. Podávame zo zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom

Nikoletta Zádielská: Kuracie stehná v chlebovej kruste s batatovými, cviklovými a zemiakovými hranolčekmi

Suroviny: Na 4 porcie : 4 kuracie stehná, 100g nadrobno rozdrveného suchého chleba, 50g nadrobno nakrájaných suš. Paradajok, 1 lyžica oregana, 1 lyžica bazalky, soľ, 1 vajce, 1 lyžička dijonskej horčice, 1 lyžička medu, kokosový olej na opekanie, olivový olej, 3 bataty, 4 cvikle, 1,5 zemiaky

Postup: V jednej mise zmiešame všetky suché suroviny. V druhej zmiešame vajce, horčicu a med. Rozohrejeme na miernom plameni panvicu s kokosovým olejom. Každé kuracie stehno namočíme do zmesi s vajcom následne z každej strany v chlebovej kruste a opekáme na oleji 15 minút z každej strany. Podávame s hranolčekmi : Čisté bataty, cviklu a zemiaky nakrájame, potrieme olivovým olejom, osolíme a pečieme na plechu ktorý je vystlaný papierom na peč. Asi 25 min. do zlatista

Martina Stejskalová: Kuracie v obale

Suroviny: 300g kuracích pŕs, 400g mletého bravčového mäsa, 3 vajcia, mlieko, polohrubú múku, strúhanku na zahustenie, soľ, mleté čierne korenie, petržlenový vňať, majorán, mletú sladkú červenú papriku, olivový olej, olej na vyprážanie, farebné papriky, 1 cibuľku.

Postup: 1. Umyté a osušené kuracie prsia pokrájame na menšie kúsky, ktoré osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme petržlenovou vňaťou. 2. Mleté mäso ochutíme soľou, mletou červenou sladkou paprikou, mletým čiernym korením, majoránom a nakrájonou petržlenovou vňaťou. Pridáme vajce premiešame a zahustíme strúhankou.

Postup pokračovanie: 3. Z ochuteného mletého mäsa mokrými rukami urobíme menšiu placku, do ktorej zabalíme ochutené kuracie mäso, a vyformujeme guľku, zvyšné vajcia rozšľaháme, prilejeme mlieko, prisypeme polohrubú múku, osolíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a vypracujeme polotuhé cestíčko. 4. Obalené guľku posypeme polohrubou múkou , namočíme do cestíčka a vypražíme v panvici na rozpálenom oleji.. Farebné papriky osolíme a pokvapkáme olejom. Vyprážané guľky podávame s uverenými zemiakmi a so zeleninovou prílohou.

Kristína Sušienková : Pivová torta

Suroviny: Do cesta: 250 ml tmavého piva (Guinness), 250 g masla + na potretie formy, 275 g polohrubej múky + na vysypanie formy, 400 g práškového cukru, 140 ml kyslej smotany, 2 vajcia, 75 g kakaa, 2 a pol kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička vanilkovej arómy, Na krém: 300 g Mascarpone,150 g práškového cukru, 125 ml stužovač šlahačky.

Postup : Rúru vyhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy natrieme maslom a vysypeme múkou.Vo väčšej nádobe zohrejeme pivo, do ktorého sme pridali maslo nakrájané na tenké plátky. Keď sa maslo do polovice roztopí, pivo stiahneme zo sporáka. Pridáme kakao, cukor a dobre premiešame.V mise rozmiešame kyslej smotany, vajcia a vanilkovú arómu, pridáme k pivovej zmesi, vmiešame preosiatu múku so sódu bikarbónu a dobre vyšľaháme.Takto pripravené cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme 15 až 20 minút. Potom teplotu v rúre znížime na 160 °C a korpus dopekáme ďalších 15 až 20 minút. Urobíme test pomocou špáradla, ktoré zapichneme do cesta.

Postup pokračovanie: Ak ostane čisté, cesto je upečené. Keď ho vyberieme z rúry, ešte skontrolujeme, či je stred korpusu na dotyk pevný, a necháme ho vychladnúť. Pripravíme krém: Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom, aby vznikla jemná krémová hmota. Pridáme stužovač šlahačky a mixérom maximálne pol minúty krém šľaháme.Na vychladnutý korpus navrstvíme krém a necháme asi 30 minút postáť, aby vrch korpusu zmäkol.Tortu Guinness dozdobíme plátkami tenkej čokolády a ovocím podľa vlastnej chuti.

Tatiana Pikošová : Savojský biskvit

Suroviny: Na cesto: 60g múky, 60g zemiakovej múčky, 180g preosiateho prášk. cukru, 5 vajec štipka soli, 2čl citrónovej šťavy, pol čl vody z pomarančových kvetov alebo 1 ČL rumu Do plnky a na ozdobu : 6čl čerešňového likéru, 250g čerstvých jahôd, 250g čerstvých malín 4 PL kryštálového cukru, 4,5 dl smotany na šľahanie, 1 PL čerešňového likéru, jahodové lístočky a práškový cukor

Postup: Cesto : 3 rázy preosejeme múku zo zemiakovou múčkou a odložíme, odložíme si 3 PL prášk. cukru, zvyšný šľaháme s vaječnými žĺtkami na mašľu, v inej miske vzmesiyšľahajte vaječné bielky zo soľou. Preosejeme do snehu odložený prášk. cukor a šľahajte do tuha. Vmiešajte citrónovú šťavu. 2 PL snehu vmiešajte do žĺtkovej, aby štruktúra povolila opatrne vmiešajte múku, pomarančovú vodu alebo rum opatrne vmiešajte zvyšok snehu. Zmes nalejte do pripravenej formy a pečte v strede predhriatej rúry 35- 40 min pri 180°C. Vyskúšajte či je cesto hotové. Vyberte z rúry a nechajte postáť 5-10 minut. Z vychladnutého cesta odlúpime peč. Papier.

Postup pokračovanie: Korpus rozrežte na 3 vrstvy, spodné dve vrstvy pokropíme čerešňovým likérom. Maliny a jahody odstopkujte a pár si odložíme na ozdobu. Ostatné nakrájajte a zmiešajte 1 PL prášk. cukru. Vyšľahajte šľahačku s čerešňovým likérom a kr. cukrom do tuha. Na korpusy rovnomerne natierame vrstvy ovocia a šľahačky. Vrchný korpus zľahka pritlačte. Dozdobíte ostatnou šľahačkou , ovocím a jahodovými lístočkami.

Miriam Neumanová: orechová roláda

Suroviny: Na cesto : 6 ks vajec, 6 PL polohrubej múky, 6 PL kryštálového cukru, ½ prášku do pečiva, 2PL rumu, 90g jemne nasekaných orechov, 1 PL kakaa, 1 balík varovej čokolády na vrch rolády Na krém : 1 balenie smotany na šľahanie, 1 balenie Mascarpone, 2 PL prášk. Cukru, 1PL rumu

Postup: Oddelíme žĺtka od bielok vyšľaháme ich s dvomi Pl horúcej vody, pridáme cukor. Po vyšľahaní pridáme múku s práškom do pečiva, zľahka premiešame. Pridáme kakao , orechy a vyšľahaný sneh. Znovu premiešame a vylejeme na vymastený plech. Dáme piecť na 180°C minút. Plnka: vyšľaháme šľahačku s cukrom a pridáme premiešané Mascarpone s rumom. Natrieme na vychladnutý plát a zrolujeme. N vrch rozotrieme rozpustenú čokoládu.