Archaikum Proterozoikum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Paleozoikum Autor: Mgr. Marian Solčanský
Advertisements

Př_156_Geologie_Prekambrium
Zemská kůra pevnin a oceánů
Stavba zemského tělesa
Desková tektonika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
PRVOHORY VY_32_INOVACE_15_23. Prvohory – éra trilobitů před 545 mil. lety – 250 mil. lety Trilobiti nálezy i z našeho území oblast Barrandienu V interaktivní.
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Historie Země. Předgeologické období hadaikum ma ma let velký impakt - Theia, Měsíc nejsou dochované horniny nestabilní zemská kůra.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_13_Kožní soustava Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
GEOLOGICKÝ VÝVOJ A STAVBA ČR Př_161_Geologie_Geologický vývoj a stavba ČR Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_17_Éry vývoje Země Téma: Mineralogie Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_04-56 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola T. G
Vznik Země a její vývoj.
GEOLOGICKÉ VĚDY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Jednobuněční živočichové
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Vznik pohoří Obr. 7 – K2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nervová soustava vyšších obratlovců
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
HYDROSFÉRA vodstvo na zemi, oceány
STAVBA ZEMĚ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce = tvoří pokryv těla a ochranu před vnějšími vlivy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vznik Země Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Autor: Stejskalová Hana
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Ústrojí hmatu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál.
Opěrná soustava - kostra
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Země a život, vývoj života
Rozšíření zvířat Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sopečná činnost v ČR Autor: Mgr. Marian Solčanský
Terciér Autor: Mgr. Marian Solčanský
Neživá příroda - vzduch
Škola:. Základní škola Kladruby
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Éry vývoje země Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Biologie rostlin (vývoj a systém)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Archaikum Proterozoikum Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 2012, březen

jedná se o nejstarší období Země Prekambrium je předprvohorní období zahrnující archaikum (prahory) a proterozoikum (starohory) jedná se o nejstarší období Země doba trvání je od 4, 6 mld. let do 570 mil. let období trvalo 86% geologického času Země vyvíjí se život

vzniká prvotní zemská kůra z tmavých magmatických hornin Archaikum délka 1,5 miliardy let vzniká prvotní zemská kůra z tmavých magmatických hornin existoval první superkontinent, jehož zbytky najdeme v jádrech dnešních kontinentů tzv. štítech (kanadský, baltský, ukrajinský, východosibiřský, čínský, australský, africký, jihoamerický, antarktický) vzniká druhotná atmosféra a kondenzací vodních par hydrosféra sedimentace železných rud v moři – například naleziště Krivoj Rog na Ukrajině

vznik prokaryotních organismů (velmi odolné, snáší teploty od – 80°C po +100°C) stromatolity – hlíznaté útvary, vznikly zachycením materiálu na povlacích vytvořených bakteriemi v mořích

1 Současné kolonie stromatolitů, (Shark Bay, záp. Austrálie)

2 Průřez stromatolitem z ostrova Gotland

nastartován proces deskové tektoniky Proterozoikum délka 2 miliardy let nastartován proces deskové tektoniky rozpad superkontinentu a vznik několika velkých kontinentů, které se na konci období opět spojují a vytváří superkontinent Protopangeu (Rodinii) první známé zalednění před 2,1 mld. let změna složení atmosféry – díky fotosyntéze vzniká kyslík, který se ale nejprve váže na železo rozpuštěné v mořské vodě vznikají první karbonátové horniny díky rozpuštěnému CO2, který se váže na vápník maximální diversita prokaryot – vznik řas Grypania

3 Grypania spiralis – fosilní záznam

4 Rodinie

vznik složitých mnohobuněčných organismů, tzv. Ediakarská fauna první velké vymírání na konci období kadomské vrásnění

5 Ediakarská fauna - Dickinsonia

Použité zdroje Citace obrázků: HARRISON, Paul. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stromatolites_in_Sharkbay.jpg GROBE, Hannes. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gotland_stromatolith_hg.jpg XVAZQUEZ. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Grypania_spiralis.JPG GOODGE, John. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rodinia_reconstruction.jpg VERISIMILUS. Wikimedia Commons [online]. [cit. 2012-03-05]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:DickinsoniaCostata.jpg

Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Zdeněk MARTINEC a Jan VÍTEK. Přírodopis: pro žáky základní školy (9. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 87 s. ISBN 80-723-5044-7. JANOŠKA, Martin. Geologie pro učitele. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, Přírodovědecká fakulta, 1999, 196 s. ISBN 80-706-7961-1. KALVODA, Jiří, Ondřej BÁBEK a Rostislav BRZOBOHATÝ. Historická geologie. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta, 1998, 199 s. ISBN 80-706-7806-2. PALMER, Douglas. Prehistorie. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2010, 512 s. ISBN 978-802-4226-835.