Petr I. Veliký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CARSKÁ RUS PETR I. VELIKÝ
Advertisements

Petr I. Veliký.
(9. června 1672, Moskva – 8. února 1725, Petrohrad),
Rusko.
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
1785 – vstupuje do armády 1793 – jmenován brigádním generálem za dobytí Toulonu egyptská kampaň první konzul korunován.
Téma: ŘECKO 7, Makedonie Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Alexandr Veliký Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
REVOLUCE V RUSKU, VZNIK SSSR VY_32_INOVACE_107 Rusko v 19.století carismus => zaostalost snahy o změnu – 1825 povstání děkabristů do r nevolnictví.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Petr I. Veliký obr. č. 1. „Je hrozné, že vládci, který dokázal ze zaostalé země vybudovat impérium, chyběla nejdůležitější lidská ctnost – lidskost.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
Přemyslovci - Boleslav II. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPřemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Rozpad a zánik říše římské
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Petr I. Veliký, Kateřina II.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Třicetiletá válka
Název vzdělávacího materiálu
" Jestli kýchne Paříž, chytí rýmu celá Evropa"
NAPOLEONOVO TAŽENÍ DO RUSKA A JEHO PÁD
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název a číslo materiálu:
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Česká republika jako součást Evropy
Osvícenský absolutismus
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Rusko v 17. století Označení materiálu:
České země po husitských válkách
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Moře a oceány 26. ledna 2006.
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
5.D HUSITSTVÍ.
MONGOLSKÁ EXPANZE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Francie za vlády Napoleona III.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

Petr I. Veliký

Období vlády narozen 9. června 1672 v Moskvě od roku 1682 ruským carem nejprve společná vláda s bratrem Ivanem V. samostatná vláda od r. 1689 od roku 1724 vládne s Kateřinou I. proslul zejm. snahou modernizovat říši Rusko se za jeho vlády stává Evropskou velmocí

Počátky vlády 1689 – sňatek s Jevdokijí Fjodorovou Lopuchinovou 1689 – vzpoura proti nevlastní sestře Žofii Petr se po převratu stává skutečným vládcem značně závislý na matku (až do její smrti) stále sdílel vládu s Ivanem V. (do r. 1696) Ivan V. J. F. Lopuchinová Žofie Alexejevna

Válečné operace vedl kampaně proti Osmanské říši, Krymské- mu chanátu a Tatarům získán strategický přístav Azov 1679 – Petr v tajně na cestách v záp. Evropě seznámil se s technickým pokrokem, setkal se s významnými osobnostmi, vědci, umělci, techniky, pozval je do Ruska na pomoc při modernizaci doslechl se o vzpouře – odjel zpět do Ruska jednotky rozpustil, Žofii odkázal do kláštera ukončil manželský svazek s Jevdokijí

Severní válka zahájena roku 1700 konflikt se Švédskem, spojenectví s Polskem a Dánskem silná námořní flotila Rusové nejprve poraženi Švédy (u Narvy) Petr využil oslabení švédů => zmocnil se významných opěrných bodů v Livonsku a mimo jiné také ústí řeky Něvy (založení Petrohradu) Petrohrad hlavním městem říše od r. 1712

Severní válka Švédové uskutečnili v Livonsku nový pokus o porážku Rusů bitvy u Lesné (1708) a u Poltavy (1709) Petrova armáda se ubránila válka ukončena r. 1721, Petr připojil k Ruské říši celé území Livonska

Prutské tažení r. 1711, válka s osmanskou říší cíl : zmocnit se severního pobřeží Černého moře Rusové byli donuceni na řece Prut vzdát se svých dříve dobytých území a kontroly nad Záporožím

Petr Veliký jako reformátor r. 1721 prohlášen za imperátora Ruské říše nechal ustanovit svatý synod vytvořil systém zvláštních hodností pro šlechtu reformy ve státní a soudní správě (9 kolegií, gubernie, tajná policie) juliánský kalendář, zmodernizoval cyrilici (tzv.graždanka), odmítl zavedení latinky šlechtě přikázal holit se a nosit evropský šat 1698 – 1704 : měnová reforma, zavedl stříbrný rubl (jedna z nejsiln. měn Evropy)

Poslední léta 1718 – Petr nechal umučit syna Alexeje Petroviče, který byl ovlivněn staromilci 1722 - 1723 – krátká válka s bohatou oslabenou Persií, obecně je Petr Veliký znám jako krutý a nemilosrdný vládce manželka Kateřina se stala Petrovou nástupkyní po jeho smrti roku 1725

Děkuji za pozornost! zdroje: wikipedia.org wikimedia.org google.cz