Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Síťové karty, parametry
Martin Sloup. Převod adresy protokolu síťové vrstvy na adresu linkové vrstvy (a obráceně v případě RARP) Dnes převážně převod IPv4 adresy na MAC Postaven.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Adresace v TCP/IP Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Informatika Internet.
Počítačové sítě.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Počítačové sítě Architektura a protokoly
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-18.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
BootP Ing. Jiří Ledvina, CSc /12 Úvod Původně používání RARP Reverse Address Resolution protocol Dovoluje pouze distribuci adres na lokálním.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Základy informatiky část 6
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Jan Anděl, Jakub Konečný
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
1 Počítačové sítě IP multicasting Adresy typu D (identifikace síťových skupin) Bity 4 28 Celkový rozsah identifikátorů skupin: –
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Počítačové sítě 6. přednáška propojování lokálních sítí bridge router
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Počítačové sítě Architektura TCP/IP - úvod
1 Technické specifikace sítí Ethernet 10Mbps Ethernet (dožívá) – IEEE –10BASE-T – dva UTP (cat-3/cat-5), propojovací zařízení – HUB nebo přepínač.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 1 – principy směrování Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Počítačové sítě IP multicasting
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Seminář – ARP, ICMP Obsah cvičení
Počítačové sítě.
Počítačové sítě IP vrstva
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Adresace v Internetu (1)
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Příklad topologie sítě

Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch a rozhoduje, na který svůj fyzický port paket předá IP adresa – logická adresa interface (přiřadí se konfiguračně k MAC adrese). Je identifikátor uzlu v IP síti. IP adresu v paketu čte router a rozhoduje, do které IP sítě připojené ke svým rozhraním paket předá. Číslo portu – „adresa“ síťové služby. Je identifikátor procesu, který probíhá v OS. Číslo portu čte jádro OS cílového počítače a rozhoduje, kterému svému procesu předá data uložená v přijatém paketu.

Adresace v internetu Kde jsou tyto „adresy“ uloženy?

Adresace v internetu Jak zjistí klientská aplikace, jaké je číslo portu procesu, který provádí požadovanou síťovou službu? Standardním službám (e-mail, web servis, …) jsou přiděleny standardní čísla portů (well-known porty) Jak zjistí síťová aplikace, jaká je IP adresa uzlu, kde je k disposici požadovaná služba? Systémová služba DNS (Domain Name System) Jak zjistí síťové zařízení (router, switch, počítač) MAC adresy svých sousedů na spoji? Protokol ARP (Address Resolution Protocol) ARP cache CAM (Content Addressable Memory) – vytváří switch