Státní ústav pro kontrolu léčiv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Advertisements

Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nejen novinky v oblasti klinického hodnocení léčiv
MUDr. Věra Strnadová LŠ LŠ VS1.  Tradiční dělení – podle časové posloupnosti  4 fáze – podle GCP  Dle cíle – explorační / průzkumové.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Studie iniciované zkoušejícím (GSK supported clinical or experimental studies) MUDr. Veronika Bártová GlaxoSmithKline.
ZKUŠENOSTI S KLINICKÝM HODNOCENÍM DIAGNOSTICKÝCH RADIOFARMAK
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
WORKSHOP MEDICÍNSKÉHO PRÁVA A BIOETIKY “Etické a právní aspekty lékařského výzkumu” Ing. Marie Fialíková, MBA 31. květen 2011.
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
úvod do farmakologie co je to farmakologie
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
© Copyright 2014 Quintiles Připomínky zadavatelů ke spolupráci s etickými komisemi Robert Freiburg
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
Univerzita Karlova v Praze, 3. lékařská fakulta NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV
SYSTÉM REACH A UŽIVATELÉ CHEMICKÝCH LÁTEK Ing. Oldřich Petira, CSc. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Výzkumný ústav organických syntéz, a. s.
Správná klinická praxe a regulace KH v ČR a EU 1.den © 2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Oddělení klinických hodnocení léčiv Oddělení posuzování.
NAŘÍZENÍ PRO KH A DALŠÍ DŮLEŽITÉ INFORMACE Sekce registrací Oddělení klinického hodnocení Oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2012.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková Seminář oddělení farmakovigilance, © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Zákon o regulaci reklamy AIFP podporuje novelu zákona jako celek - dílčí výhrady.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Farmakovigilance © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 5 minut pro bezpečnější farmakoterapii – proč se zabývat nežádoucími účinky.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá Seminář farmkovigilance, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Jak se kontrolují léky a jejich testy před příchodem na (český) trh? PharmDr. Josef Suchopár Praha,
Nedostatky zasílaných zpráv a informací v průběhu klinického hodnocení MUDr. Tomáš Boráň Státní ústav pro kontrolu léčiv 1.
[ 1 ] MUDr. Eva Jirsová © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv NOVÁ FV LEGISLATIVA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUDr. Eva Jirsová Oddělení farmakovigilance Státní.
[ 1 ] © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Seminář pro členy EK a
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] Lucie Kraváčková a Novinky v oblasti KH MUDr. Lucie Kraváčková Registrační sekce oddělení klinického hodnocení.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář Oddělení klinického hodnocení, a © 2009 Státní ústav kontrolu léčiv.
ČASTÉ CHYBY V HLÁŠENÍCH NÚ Ing. Kristína Vavrušková Ing. Martina Fedačková SÚKL červen 2016 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1 Hlášení nežádoucích.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Zuzana Buriánková © 2010 Státní ústav kontrolu léčiv.
NEDOSTATKY PŘI PŘEDLOŽENÍ CTA MUDr. Lucie Kraváčková SÚKL a © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Oddělení klinického hodnocení 2010, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Dokumentace k žádosti o.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] MUDr. Tomáš Boráň Seminář oddělení klinického hodnocení, SÚKL, a © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv Webové stránky SÚKL pro potřeby.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] SÚKL a Novinky v oblasti KH ( + nejčastěji se opakující chyby) MUDr. Alice NĚMCOVÁ SÚKL – Sekce registrací oddělení klinického.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Životní cyklus léčivého přípravku
Státní ústav pro kontrolu léčiv
MUDr. Eva Hrušková Reinová Státní Ústav pro Kontrolu Léčiv
ICH M3 (R2) preklinické doporučení
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Nová farmakovigilanční legislativa
Lhůty ve správních řízeních
farmakovigilanční inspekce
Co je FARMAKOVIGILANCE a čím se zabývá
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Institucionální akreditace
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Průběh KH – novinky a nedostatky
MUDr. Jana Lukačišinová
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Státní ústav pro kontrolu léčiv Hlášení nežádoucích účinků hodnocených léčivých přípravků v klinickém hodnocení MUDr. Petra Jandová Sekce registrací Oddělení klinického hodnocení

Povinnosti zadavatele Státní ústav pro kontrolu léčiv Povinnosti zadavatele Definovány pokynem KLH-21 Zadavatel hlásí podezření na závažné neočekávané nežádoucí účinky (SUSAR) SÚKL, MEK a spádové LEK Informuje zkoušející o SUSAR Předkládá roční zprávu o bezpečnosti (ASR)

Státní ústav pro kontrolu léčiv SUSAR Závažný nežádoucí účinek – vedl ke smrti, ohrožení života, vyžadoval hospitalizaci nebo její prodloužení, vedl k trvalému nebo významnému poškození zdraví nebo omezení schopností nebo se projevil jako vrozená anomálie nebo vada u potomků nehledě na podanou dávku Neočekávaný účinek – je v rozporu s dosavadními údaji v IB nebo SPC Má vztah k některému z hodnocených přípravků (testovaný či srovnávací)

SUSAR U zaslepených klinických hodnoceních musí být odslepen Státní ústav pro kontrolu léčiv SUSAR U zaslepených klinických hodnoceních musí být odslepen Musí obsahovat jasnou identifikaci klinického hodnocení (EudraCT, číslo protokolu, název studie atd.)

Lhůty pro hlášení SUSAR Státní ústav pro kontrolu léčiv Lhůty pro hlášení SUSAR Plynou od chvíle, kdy se zadavatel o události dozvěděl Pokud se jedná o ohrožení na životě nebo úmrtí, musí být nahlášeno do 7 dnů, s následným upřesněním do dalších 8 dnů Ostatní musí být nahlášeny do 15 dnů

SUSAR Zadavatel všechny SUSARy hlásí elektronicky do Eudravigilance Státní ústav pro kontrolu léčiv SUSAR Zadavatel všechny SUSARy hlásí elektronicky do Eudravigilance V případě SUSAR z ČR připojí jako spoluadresáta SÚKL

SUSAR – nejčastější nedostatky hlášení Státní ústav pro kontrolu léčiv SUSAR – nejčastější nedostatky hlášení Neodslepená hlášení Chybí identifikace studie Netýká se hodnoceného přípravku (konkomitantní léčba) Jde o nezávažný či očekávaný účinek

DSUR (Development Safety Update Report) Státní ústav pro kontrolu léčiv DSUR (Development Safety Update Report) Souhrnná zpráva o bezpečnosti vyvíjeného přípravku Obsahuje všechna doposud identifikovaná rizika a rizika potenciální Obsahuje data z předregistrační a později také poregistrační fáze (preklinická data, fáze I-IV, compassionate use, SLP, individuální podání, epidemiologické a observační studie, literární odkazy) Popisuje aktuální fázi vývoje přípravku

DSUR (Development Safety Update Report) Státní ústav pro kontrolu léčiv DSUR (Development Safety Update Report) DIBD = Development International Birth Date Odpovídá dnu, kdy zadavatel získá souhlas ke klinickému hodnocení od první zařazené země Stejné datum platí i pro země, které dají souhlas s KH později Zadavatel může sjednotit DIBD s PSUR International Birth Date

DSUR (Development Safety Update Report) Státní ústav pro kontrolu léčiv DSUR (Development Safety Update Report) Data za 1 celý rok od DIBD, dodána do 60 dnů po tomto datu Délka předkládání dle národních předpisů Hlavním podkladem pro každé období je aktuální Investigator´s Brochure V pokročilých fázích vývoje se DSUR překrývá s PSUR

DSUR (Development Safety Update Report) Státní ústav pro kontrolu léčiv DSUR (Development Safety Update Report) Pokud možno ke každému přípravku jen jeden DSUR, který obsahuje informace o všech formách, sílách, populacích a indikacích přípravku Více DSUR pro jeden přípravek, pokud je zadavatelů více a data nemohou spojit U kombinovaných přípravků: Fixní kombinace – jeden DSUR pro všechny složky Volné kombinace – dle volby zadavatele

Státní ústav pro kontrolu léčiv DSUR versus ASR Všechna dosavadní bezpečnostní data k léčivému přípravku Přesah s PSUR Obsahuje závažné nežádoucí příhody Dokument je složen z 20 částí a souhrnu Pro EK by byl souhrn doplněný o line-listings Vztahuje se ke konkrétním klinickým hodnocením Data z KH Obsahuje závažné nežádoucí účinky Dokument má 3 části EK je předložen celý dokument

Státní ústav pro kontrolu léčiv Děkuji za pozornost