Charakteristika, celkový vzhled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_12_Ryby,
PRVOCI. ……………………………. živočichové ……………………………………………………………………. pohyb – ………………………………………………. žijí …………….. nebo ………………………………………………. indikátory …………………………………
Řasy zařazení do systému organismů celková charakteristika ekologie.
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
MOŘŠTÍ ŽAHAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu) koráli vyskytují se v teplých mořích žijí v koloniích jedinci - polypi podobní nezmarovi živí se planktonem,
Chobotnice pobřežní Johanka Sadílková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
ŽAHAVCI CHARAKTERISTIKA -vodní živočichové -žijí převážně v mořích -žahavé bunky SLADKOVODNÍ: NEZMAR HNĚDÝ.
KUDLANKY (MANTODEA)
Ploštěnci – Plathelminthes 1
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jednobuněční živočichové
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Kmen: Ostnokožci na Zemi již od Prvohor
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
MLŽI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210215
Prvoci.
Kroužkovci Mají tělo z kroužků-článků Na článcích mají štětinky
Pohlavní rozmnožování prvoků
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
P T Á C I HLAVNÍ ZNAKY.
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Výstup: VY_52_INOVACE_PŘ.7.01
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
SAVCI.
Kmen: Ostnokožci jen mořští od prvohor různý tvar těla
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lophotrochozoa. Ectoprocta (Bryozoa). Gastrotricha
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdušnicovci.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
OSTNOKOŽCI 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210231
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_26_Přehled členovců
Prvoci – jednobuněční živočichové
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Vnější cizopasníci člověka.
Charakteristika, celkový vzhled
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Jednobuněční živočichové
Lišejníky - podvojné organizmy
Třída: PTÁCI.
Abiotický faktor voda.
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
PLOŠTICE.
VY_52_INOVACE_57_Vodní mnohobuněčné organizmy- učební text
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Transkript prezentace:

Charakteristika, celkový vzhled ROTIFERA (VÍŘNÍCI) Charakteristika, celkový vzhled parafyletická skupina (Monogononta, Bdelloidea, Seisonida) převážně sladkovodní, i půdní a mořští, volně pohybliví i přisedlí většinou menší než 1 mm tělo nečlánkované, váčkovité nebo trubicovitě protáhlé tělo kryté syncytiální epidermis zpevněnou bílkovinnými vlákny - útvar podobný kutikule (intracelulární kutikula) mesenchym je zatlačen na obvod těla současně se vznikem souvislé tělní dutiny - pseudocoelu kožněsvalový vak není vytvořen, svalovina se rozpadá na jednotlivé skupiny svalů stálý počet buněk

Keratella sp. - lorica Tělo je obvykle členěné na hlavu, trup a nohu. Na hlavě je obrvený vířivý orgán corona: tvořený dvěma obrvenými políčky majícími běžně tvar obrvených prstenců (přední - trochus, zadní - cingulum) tento vířivý orgán přihání potravu a také umožňuje plavání Na trupu mohou být u planktonních vířníků další pohybové orgány, ploutvičky ovládané svaly. Trupový oddíl bývá pokrytý pevnými destičkami (lorica). Keratella sp. - lorica

Noha, pokud je vytvořena, je zakončena prstovitými výběžky s lepivými žlázami. U přisedlých druhů bývá z trupu a nohy vylučována rosolovitá nebo kutikulární trubičkovitá schránka. Trávicí soustava - charakteristický je žvýkací hltan (mastax). V mastaxu je soustava pohyblivých kutikulárních destiček a tyčinek - vlastní žvýkací orgán.

Pohyb Mnoho planktonních druhů žije pouze ve volné vodě a pohybují se pomocí vířivého aparátu. Pohyb se děje po šroubovici, tomu je u některých druhů (r. Trichocerca) uzpůsoben i tvar těla. Jiné druhy např. rodu Polyarthra mohou provádět náhlé skoky rychlým mávnutím ploutvičkovitých výrůstků nebo ostnů.

Pohyb Druhy lezoucí po podkladu využívají kromě vířivého aparátu také nohy a prstů. Přisedlé formy např. Colotheca) mají schopnost aktivního pohybu zachovánu pouze krátce po vylíhnutí, než vyhledají vhodný podklad. Kulovité kolonie r. Conochilus se pomalu pohybují ve volné vodě a celá kolonie se přitom otáčí.

Potrava Způsoby získávání potravy jsou značně rozdílné. Planktonní druhy např. r. Keratella, Brachionus se živí drobnými částečkami (cca do 10 μm) – obvykle jednobuněčnými řasami, které jsou do obústního pole přinášeny proudem vody, vytvářeným brvami vířivého aparátu. Zástupci r. Polyarthra se živí bičíkovci – Cryptomonadidae. Zástupci r. Asplanchna – jednotlivě chytanými planktonními organismy – Cyclotella, Asterionella, jinými vířníky – r. Keratella, nedospělými jedinci perlooček rodu Bosmina.

Potrava Některé skupiny jsou potravně specializované: Druh Dicranophorus forcipatus se živí drobnými vířníky. Po podkladu lezoucí druhy r. Cephalodella prudkým roztažením mastaxu nasává jednobuněčné řasy. Přisedlá Collotheca má brvy vířivého aparátu dlouhé, nepohyblivé a rozprostřené v širokou síť. Jestliže se do ní dostane drobný bičíkovec, síť se zatáhne a bičíkovec je pohlcen.

Dýchání Dýchání se děje povrchem těla.

Rozmnožování a vývoj Pohlavní žlázy jsou liché nebo párovité, jejich vývody vyúsťují do kloaky. Vířníci jsou gonochoristé. U některých se vyskytují pouze partenogenetické samice. Pokud jsou přítomni samci, jsou mnohem menší, nemají trávicí soustavu a žijí jen několik dní. U amfigonických (oboupohlavních) druhů bývá častá heterogonie. Miktický stimul - např. změna chemismu vody, délky dne, druhu a množství potravy Miktický stimul nemusí být pouze jeden během roku, takže některé druhy jsou i vícecyklické.

Rozmnožování a vývoj Partenogeneticky se rozmnožující samice - amiktické produkují diploidní amiktická vajíčka s tenkou blanou, vyvíjející se hned po snesení. Vlivem tzv. miktického stimulu působícího v době vzniku vajíčka se líhne miktická samička - produkuje haploidní vajíčka. Z neoplozeného haploidního vajíčka - haploidní samec. Tito samci kopulují s miktickými samičkami - vznikají diploidní dormantní vajíčka Na jaře se z nich opět líhnou partenogenetické amiktické samice.

Dormantní vajíčka Dormantní vajíčka jsou krytá silnou blánou charakteristické struktury, rezistentní vůči nepříznivým podmínkám prostředí, přezimují.

Rozmnožování a vývoj Partenogeneze a produkce dvou typů vajíček je zřejmě adaptací na život ve sladkých, především periodických vodách. Nepohlavní rozmnožování se u vířníků nevyskytuje. Vzhledem k relativně malému a stálému počtu buněk, ze kterých se skládá tělo (několik set až asi tisíc) není možná regenerace. U některých sladkovodních druhů je vytvořena schopnost anabiózy která bývá nastartována vysycháním prostředí. Během tohoto procesu vyloučí tělo želatinózní obal, který ztuhne v cystu. V tomto obalu vydrží dehydrované tělo až několik let a krátkodobě snese i extrémní teplotní rozdíly. Díky schopnosti anabiózy a malé velikosti těla jsou vířníci kosmopolité.

Monogononta (točivky) Bdelloidea (pijavenky) Zástupci V naší fauně bylo zjištěno asi 600 druhů. Vířníci jsou převážně sladkovodní, nejrůznější biotopy: planktonu rybníků a tůní, v oligotrofních jezerech v silně znečištěných vodách (bioindikace - ČOV) Největší druhová rozmanitost je v měkkých vodách s nízkým pH. Monogononta (točivky) Bdelloidea (pijavenky)

Monogononta (točivky) Pouze sladkovodní druhy, žijící přisedle i planktonicky. Samice mají jen jedno ovarium. Běžná je zde partenogeneze i heterogonie. Corona může být různého tvaru. U mnoha druhů je vytvořena lorika. Brachionus (obrněnka)

Monogononta (točivky) Keratella quadrata (hrotenka), eurytermní druh, v planktonu po celý rok Keratella hiemalis – zimní planktonní druh.

Monogononta (točivky) Floscularia (laločenka) žije přisedle na vodních rostlinách, v úkrytové trubičce.

Monogononta (točivky) Polyarthra euryptera – letní plantonní druh

Monogononta (točivky) Lecane luna – druh s širokou ekologickou valencí

Asplanchna (vakovenka) - běžné planktonní druhy.

Bdelloidea (pijavenky) Sladkovodní i půdní vířníci. Tělo pijavenek je cylindrické, teleskopicky stažitelné. Trochus je rozdělen ve dvojici věnců brv. Bez samců, pouze partenogenetické samice. Výrazná schopnost anabiózy. Běžné rody: Rotaria Philodina