Správa disků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pevný disk – logická struktura
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Souborové systémy.
Výpočetní technika I Souborové systémy.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B5 Správa pamětí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníčerven 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Úvod do databází Databáze.
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Informační a komunikační technologie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Zálohování.
T1: Základy práce s počítačem
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Linux Souborový systém Roman Danel. Organizace dat na disku Prvních 512 bytů na pevném disku tvoří MBR, kde se nachází zavaděč operačního systému (446.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
Vnitřní (operační paměť)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Operační systém GNU Linux
Základy operačních systémů
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Řízení přístupu Manželka pošle svého manžela informatika nakoupit se slovy: "Kup chleba a když budou mít rohlíky,
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 4 – správa souborů
Systémové oblasti disku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa paměti.
Využití v praxi operační paměti RAM
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Paměť.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Systém souborů 1.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Správa disků

Osnova 01 Souborové systémy 02 Typy souborových systémů 03 ACL 04 Disky 05 Práce s diskem 06 Diskové oddíly

1 Souborové systémy Typy souborových systémů ACL Disky Práce s diskem Diskové oddíly Způsob organizace souborů Souborové systémy jsou zodpovědné za Dlouhodobé uložení dat Manipulaci s daty Podporu systémové integrity Ochranu před poruchami HW Umisťování a odebírání z paměti Transformaci uživatelského pohledu na skutečnou fyzickou adresaci

1 Souborové systémy Typy souborových systémů ACL Disky Práce s diskem Diskové oddíly Informace o souborech Informace, které jsou obsaženy v souborech Typ a datový obsah Jméno Interní fragmentace Struktura adresářových souborů Přístupové metody Ochrana Souborový systém /usr /tmp /var /home

Typy Souborových systémů FAT Na flash discích a paměťových kartách Nepodporuje metody přístupu a ochrany NTFS Ext4 (New Technology File System) Používán systémem Windows Vše popsáno v metadatech Metody ochrany a přístupu Efektivnější využití disku - lepší výkon, úspornější využití prostoru Používán systémem Linux Lehce vyšší výkon než NTFS V názvu jsou navíc povolené znaky '?', ':', '*' (File Allocation Table) ISO 9660 Standard popisující způsob uložení souborů na CD a DVD

1 Souborové systémy Typy souborových systémů ACL Disky Práce s diskem Diskové oddíly Access Control List Seznam přístupů připojený k objektu Specifikuje jaké operace a přístupy mají k souboru určití uživatelé a určité procesy Seznam je datová struktura, obvykle tabulka

Povolení přístupu ACL ČteníZápis Spuštění

HDDSSD Pro ukládání dat používá rychle-točící se disky pokryté magnetickým materiálem Vyšší životnost Vyšší maximální kapacita Nižší cena Používá sestavy integrovaných obvodů Rychlejší čtení a zápis Menší fyzická velikost

1 Souborové systémy Typy souborových systémů ACL Disky Práce s diskem Diskové oddíly Práce s diskem Formátování na vybraný souborový systém Vytváření oddílů Nastavování povolení (read, write, execute) Šifrování dat Programy: Partition Magic, GParted Live

Rozdělení diskových oddílů 70% 15% /media /bin /etc /tmp /windows /home Účty uživatelů Dokumenty Program Files WinNT

1 Souborové systémy Typy souborových systémů ACL Disky Práce s diskem Diskové oddíly Také 'logické disky' Regiony na pevném disku OS s každým zachází jinak Pro OS a souborový systém je každý oddíl samostatným diskem Fyzicky nic na disku nemění

KONEC Zdroje WIKIPEDIE Diskový oddílDiskový oddíl | Disky | NTFSDiskyNTFS Poznámky Mgr. Jana Fialy Výukový materiál Výukový materiál Obrázky HDD SSD

© Jan Lomička & Daniela Urbanová