RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
Advertisements

Jan Lamacz, sexta A Zlato (Au).
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_G Drahé kovy.
Timotej Naglák Zdroje:
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
RUDY A NERUDY Anna Kadaníková
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
PRŮMYSL.
PRVKY.
Oxidy Oxidy jsou sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru.
OXIDY Ec.
Řešení otázek na železo
Těžba nerostných surovin
VY_52_INOVACE_21 Rudy určeno pro 5. ročník ZŠ
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Mineralogický systém Prvky
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
CZ.1.07/1.1.10/
Stříbro.
Jižní amerika Nerostné suroviny
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Nerosty a horniny III Rudy - drahé kovy.
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
RUDY.
Kovy 2 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 - PŘ – RUDY 2- DRAHÉ KOVY Autor: Denisa Štelzigová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_03_32_DRAHÉ KOVY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština Očekávaný.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace RUDY – železné rudy Název : VY_32_inovace_01 - PŘ - RUDY - ŽELEZNÉ.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Prezentace – výklad učiva
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
OXIDY – sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru
Zpracovatelé kovů Uč. str
Název vzdělávacího materiálu Železo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Transkript prezentace:

RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda

Co je to vlastně ruda ? ruda je hornina, v níž jsou nahromaděny nerosty kovů

Železo železo se vyrábí zpracováváním železné rudy objev výroby a využití železa byl jedním ze základních momentů vývoje civilizace přibližně 700 let př.n.l. (v Egyptě dříve) železo má mnohostranné využití k výrobě většiny technických nástrojů, přístrojů a strojů

Vlastnosti železa výhody: vede elektrický proud, je pevné, trvanlivé nevýhody: podléhá korozi, je měkké (aby bylo tvrdé, dělá se z něho ocel) a je těžké

Těžba železné rudy ve světě zejména: v Brazílii, Austrálii a Číně v ČR dříve: v Krušných horách a u Ledče nad Sázavou

Magnetit ze všech železných rud má nejvíc železa má černošedou barvu je silně magnetický, to znamená, že k sobě přitahuje železo

Stříbro stříbro je bílý kovový nerost v přírodě je vzácné vyrábí se z něj např. šperky, nástroje pro operování ve středověku se stříbro těžilo třeba v Kutné Hoře ze stříbra se ve středověku vyráběly pražské groše

Zlato je žlutý kovový nerost v přírodě je velmi vzácné je velmi cenné vyrábí se z něj např. šperky, dříve mince zlato se dá získat dolováním, nebo rýžováním

Valoun zlata

Těžba zlata je nebezpečná pro životní prostředí (těžba kyanidem) ve světě: v Jižní Africe, v Rusku, Austrálii a Kanadě v ČR: jen v minulosti u Jílového u Prahy,v Kašperských horách na Šumavě a ve Zlatých Horách v Jeseníkách