Seminář z jaderné chemie 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

Veličiny a jednotky v radiobiologii
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
CHEMIE
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Atomová a jaderná fyzika
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Atomová hmotnost Hmotnosti jednotlivých atomů (atomové hmotnosti) se vyjadřují v násobcích tzv. atomové hmotnostní jednotky u: Dohodou bylo stanoveno,
Vlastnosti atomových jader
50. Jaderná fyzika II.
Rozpadový zákon, rozpadová konstanta, poločas rozpadu Aleš Bílík, 4.C.
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
„Svět se skládá z atomů“
Jaderná energie Jádra atomů.
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Jaderná energie.
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Jaderné reakce.
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Ionizující záření v medicíně
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014 Vyučující: Prof. Jiří Kozelka, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných.
Neutronové účinné průřezy
Molární hmotnost, molární objem
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Nestabilní (radiogenní) izotopy
RF Energie štěpení Celková energie uvolňující se při štěpení jednoho jádra 235 U činí asi 200 MeV (viz níže tab.3.1). Hodnotu energie štěpení můžeme.
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
50. Jaderná fyzika II.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
stavba atomu – historie 1
Časový průběh radioaktivní přeměny
Výpočet obsahu prvků ve sloučenině
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
„Svět se skládá z atomů“
Geometrická posloupnost
Veličiny a jednotky v radiobiologii
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
podzim 2008, sedmá přednáška
Väzbová energia jadra Kód ITMS projektu:
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Seminář z jaderné chemie 5.
Fyzika mikrosvěta.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
„Svět se skládá z atomů“
Transkript prezentace:

Seminář z jaderné chemie 1 Martin Vlk Katedra jaderné chemie, FJFI CVUT Praha martin.vlk@fjfi.cvut.cz

Kontakt martin.vlk@fjfi.cvut.cz Laboratoř 402 Katedra jaderné chemie Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Praha Břehová 7 115 19 Praha 1

Osnova Hmotnostní defekt, vazebná energie, energie rozpadu Kinetika jednoduché přeměny, aktivita a množství radionuklidu

Literatura Mizera J. et al.: Výpočty pro jaderné chemiky. ČVUT Praha 2001 Majer V. a kol.: Základy jaderné chemie. SNTL/ALFA Praha 1981. Loveland W.D. et al.: Modern nuclear chemistry. John Wiley & Sons, Inc. New York 2006. Navrátil O. a kol.: Jaderná chemie. Academia Praha 1985.

Hmotnost a vazebná energie jader jádro složeno z p (mp) a n (mn); teoretická hmotnost jádra Mteor Experimentálně zjištěná hmotnost jádra Mj, je o ∆M menší = hmotnostní defekt Vazebná energie – uvolní se při syntéze jádra z nukleonů Měrná vazebná energie - vztažená na jeden nukleon

Př. 1. Vypočtěte vazebnou energii připadající na jeden nukleon pro 4He (Ar = 4, 0026) 56Fe (Ar = 55, 9349) 106Pd (Ar = 105, 90) Řešení: a) [7,07 MeV]; b) [8,79 MeV]; c) [8, 61 MeV]

Př. 2. Určete energii, která se uvolní při vzniku 1 kg 4He dle rovnice: Řešení: [4,26.1014J]

Př.3. Kolik energie je třeba k oddělení všech nukleonů, které tvoří typické středně těžké jádro 120 Sn? Jaká je hodnota vazebné energie připadající na jeden nukleon v tomto nuklidu? a) [ 1021 MeV]; b) [8,51 MeV]

Př.4. Ověřte hodnotu vazebné energie 7,56 MeV na jeden nukleon pro 239Pu. Potřebné atomové hmotnosti jsou 239,05216u (239Pu), 1,00783u (1H) a 1,00867u (n).

Kinetika jednoduché radioaktivní přeměny Typy monomolekulárních reakcí: a: b-: b+: EZ: g: i) okamžitá deexcitace jádra: ii) IP: iii) IK:

Mechanizmus EZ a IK

Základní kinetický zákon radioaktivní přeměny N – okamžitý počet atomů radionuklidu A – atkivita = počet radioaktivních přeměn za jednotku času λ – vyjadřuje pravděpodobnost přeměny radioaktivního atomu v časové jednotce T – poločas přeměny, doba za kterou klesne počet atomů radionuklidu na polovinu N0 Pro praktické radochemické výpočty: A [Bq] m [g] – hmotnost radioaktivního nuklidu Mm[g/mol] – molární hmotnost NA – Avogadrova konstanta Objemová a měrná aktivita – aktivity vztaženy na jednotku objemu resp. hmotnosti.

Př. 5. Vypočítejte hmotnost: 90Sr v preparátu s absolutní aktivitou 2500Bq. 131I v preparátu s absolutní aktivitou 1,5mCi. T(90Sr) = 29,1 r T(131I) = 8,04 d [a) 4,96.10-10 g, b) 1,21.10-8 g]

Př. 6. Poločas rozpadu určitého radioaktivního izotopu je 6,5 h Př. 6. Poločas rozpadu určitého radioaktivního izotopu je 6,5 h. Je-li na počátku 48.1019 atomů tohoto izotopu, kolik jich zůstane po 26 h? Př.7. Poločas rozpadu radioaktivního izotopu je 140d. Po kolika dnech klesne rychlost rozpadu vzorku tohoto izotopu na ¼ původní hodnoty?

Př. 8. Radioaktivní nuklid má poločas rozpadu 30r Př.8. Radioaktivní nuklid má poločas rozpadu 30r. Jaká část z původně čistého vzorku tohoto nuklidu se nerozpadne po a) 60r, b) 90r? Př.9. Uvažujte původně čistý 3,4g vzorek izotopu 67Ga s poločasem rozpadu 78h. a) Jaká je počáteční rychlost rozpadu? b) Jaká bude rychlost rozpadu o 48 h později?