F8 Elektrický obvod Elektrický príkon Téma 12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

PRÁCE A VÝKON STEJNOSMĚRNÉHO PROUDU
Šetříme elektrickou energii
Výkon elektrického proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
T. Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2013
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Spotřeba elektrické energie
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Při přemístění částic s nábojem Q ve vnější části obvodu z jedné svorky zdroje na druhou vykonají síly elektrického pole práci W. Elektrická práce ve.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrická energie Alžběta Hrušková, I.A.
VY_32_INOVACE_B3 – 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Cena elektrické energie
Mechanika II. Výkon VY_32_INOVACE_ V praxi není důležitá pouze velikost vykonané práce, ale také doba, za kterou byla práce vykonána.
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
NAČ SPOTŘEBUJEME NEJVÍCE ENERGIE? Seminární práce z fyziky.
Elektrická energie. Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Výpočet práce z výkonu a času Práci, např. stroje, můžeme také vypočítat, pokud známe jeho výkon P a dobu t, po kterou pracoval: Platí: W = P ∙ t.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÁ ENERGIE.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_10 Elektrický výkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 10 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
POMER.PRIAMA A NEPRIAMA ÚMERNOSŤ – 2. časť
Domáce spotrebiče Elektrický príkon Elektrický odpor Vincent Cigánik.
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
PaedDr. Jozef Beňuška
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
Čo už vieme o ELEKTRICKOM PRÚDE
Stredná odborná škola automobilová Moldavská cesta 2, Košice
Katolícke gymnazium Františka Assiského
Závislosť elektrického odporu vodiča od jeho vlastností Mgr
Svetelné zdroje. Optické prostredie
Priama úmernosť ISCED 2.
Zásuvky, vidlice a spínače
Pamäťové zariadenia Adam Lech Tomáš Kožurko I.A.
Percentá: Výpočet percentovej časti
Spotreba elektrickej energie v domácnosti
Redoxné reakcie Anna K..
Typy pamäťových zariadení
PERCENTÁ Učivo 7.ročníka ZŠ.
Prečo máme elektrické zásuvky? PaedDr. Renáta Kátlovská
PaedDr. Jozef Beňuška
Magnetické pole cievky s prúdom
PaedDr. Jozef Beňuška
N E S Y M E T R I A Nesymetria: amplitúdová, fázová, všeobecná.
PaedDr. Jozef Beňuška
Výkony v striedavom obvode
Ing. Zlatica Molčanová Košice
JEDNOTKA SILY.GRAVITAČNÁ SILA A HMOTNOSŤ TELESA
Skúmanie spotreby elektrickej energie v domácnosti
PRACOVNÝ ČAS SKRACOVANIE ? SITUÁCIA NA TRHU PRÁCE FLEXIBILITA
Elektrický prúd v kovovom vodiči. Tepelné účinky prúdu.
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
Elektrický zdroj Kód ITMS projektu:
VETERNÉ ELEKTRÁRNE VETERNÉ ELEKTRÁRNE Sabína Vasiľová III.D.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ELEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_36_ Příkon a energie elektrického proudu Číslo.
Transkript prezentace:

F8 Elektrický obvod Elektrický príkon Téma 12

Na štítku variča je údaj: Na štítku kanvice je údaj: Prečo sa rovnaké množstvo vody zohreje na elektrickom variči za iný čas ako v rýchlovarnej kanvici ? Na štítku variča je údaj: 230 V/750 W Na štítku kanvice je údaj: 230 V/1000 W Zariadenia, ktoré vykonajú rovnakú prácu za rôzny čas majú rôzny výkon – vyjadrujeme ho vo wattoch. Pre elektrické zariadenia zavádzame podobnú veličinu elektrický príkon P

Veľkosť elektrického príkonu Podobne ako pre výkon aj pre elektrický príkon platí: P = ––– W t = ––––––– = U . I U . I . t P = U . I Ak použijeme pre veľkosť napätia a prúdu Ohmov zákon, môžeme upraviť vzťah pre výpočet elektrického príkonu: P = U . I = (R . I) . I = R . I 2 alebo P = U . I = U . ––– = ––– U 2 R U

Príkon a spotreba energie Elektrická práca a energia je priamo úmerná príkonu zariadenia (spotrebiča) W (E) = P . t Zariadenie spotrebuje tým viac energie, čím väčší je jeho príkon a čím dlhšie je v prevádzke veľká spotreba malá spotreba

Príkon niektorých elektrospotrebičov P (W) žiarovka žehlička vysávač elektrický sporák rýchlovarná kanvica mikrovlnka televízor stolový počítač hifi veža 20 – 200 1 200 – 1 800 1 000 – 1 800 4 000 – 5 600 1 500 – 2 000 600 – 1 000 100 – 150 120

Porovnanie príkonu elektrospotrebičov P (watt)

Spotreba elektrickej energie – elektromer Z praktických dôvodov sa spotreba elektrickej energie vyjadruje v kilowatthodinách kW.h Táto jednotka je odvodená zo vzťahu: W (E) = P . t odkiaľ 1 J = 1 W.s 1 kW.h = 1 000 W . 3 600 s = 3 600 000 W.s 1 kW.h = 3 600 000 J = 3,6 MJ 1 kW.h = 3,6 MJ Používa sa aj väčšia jednotka: 1 MW.h = 3,6 GJ

Cena elektrickej energie Cena elektrickej energie pre domácnosti je v roku 2009 približne 0,16 € za 1 kW.h Ako vypočítame, koľko nás stojí prevádzka spotrebiča za hodinu, mesiac alebo rok ? Z ktorých údajov na spotrebiči to môžeme zistiť ?

Výrobný a energetický štítok Každý elektrospotrebič je označený štítkom, na ktorom sú uvedené dôležité údaje pre spotrebiteľa. Na bežnom štítku je spravidla uvedené vstupné napätie a príkon spotrebiča, od roku 2002 musí mať väčšina domácich elektrospotrebičov energetický štítok

Energetický štítok sa vzťahuje na spotrebiče: automatické práčky chladničky, mrazničky elektrické rúry na pečenie umývačky riadu svetelné zdroje elektrické ohrievače vody

A-spotrebiče sú o 45% úspornejšie ako spotrebiče triedy C a D Energetický štítok Najdôležitejším údajom na štítku je údaj o dennej alebo ročnej spotrebe elektrickej energie a zaradenie spotrebiča do energetickej triedy A – G Najúspornejšie sú spotrebiče triedy A, stredné hodnoty predstavujú triedy C a D a najväčšími žrútmi energie sú spotrebiče triedy E, F, G A-spotrebiče sú o 45% úspornejšie ako spotrebiče triedy C a D

Výpočet ceny energie Práčka: Spotreba: 0,6 kW.h/cyklus Cena za rok: spotreba x počet praní v roku x 0,16 € Napr.: 0,6 x 200 x 0,16 = 19,2 € (576 Sk) Chladnička s mrazničkou: Spotreba: 292 kW.h/rok Cena za rok: spotreba x 0,16 € Napr.: 292 x 0,16 = 46,7 € (1 402 Sk) Kompaktná žiarivka: Príkon: 20 W Cena za rok: príkon v kW x počet hodín za rok x 0,16 € Napr.: 0,02 x 1 000 x 0,16 = 3,2 € (96 Sk) Počítač: Príkon: 120 W Cena za rok: príkon v kW x počet h denne x 365 x 0,16 € Napr.: 0,12 x 5 x 365 x 0,16 = 35 € (1 051 Sk)

Úloha 1 Úloha 2 Riešenie: Riešenie: Môže byť k ističu 5 A pripojená elektrická rúra s príkonom 2 kW ? Môže byť do dvojitej zásuvky, ktorá je istená na 10 A, pripojený vysávač s príkonom 1,3 kW a mikrovlnka s príkonom 900 W ? Riešenie: Riešenie:

Úloha 3 Úloha 4 Riešenie: Riešenie: Reostat s odporom 5 kΩ je určený pre maximálny príkon 4,5 W. Aký najväčší prúd ním môže prechádzať, aby sa nepoškodil ? Urči odpor vlákna žiarovky s príkonom 20 W, ktorá je pripojená k zdroju napätia 230 V. Riešenie: Riešenie:

Úloha 5 Úloha 6 Riešenie: Riešenie: Ako dlho môžeme svietiť žiarovkou s príkonom 40 W, kým spotrebujeme 1 kW.h elektrickej energie ? Rýchlovarná kanvica s príkonom 1,5 kW odovzdáva vode teplo takmer bez strát. Za aký čas v nej zovrie 1 kg vody s teplotou 20°C ? Riešenie: Riešenie:

Úloha 7 Vypočítajte výdavky 5-člennej domácnosti na ročnú prevádzku práčky energetickej triedy C s priemernou spotrebou 1,3 kW.h na prací cyklus, ak sa v nej perie 5-krát týždenne. Koľko korún by ušetrila táto rodina, keby si kúpila práčku triedy A so spotrebou o 45% nižšou ? Riešenie:

Použité zdroje: Obrázky - internet