Martin Veselý Belgie. Poloha Belgie leží mezi Francií, Německem a Lucemburskem. Hlavní město je Brussel. Belgie má celkem obyvatel, z toho.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nizozemsko.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
Předmět a očekávaný výstup
Východní Evropa.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Západní Evropa.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Francie Francie.
BELGIE.
HOSPODÁŘSTVÍ EVROPY 2 PRŮMYSL.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
BENELUX 2. listopadu 2005.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Německo 23. listopadu 2005.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Nizozemí Eliška Pokorná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Jižní Amerika průmysl Eliška Synková 2.G.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
BENELUX.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Українська Республіки
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Švédsko.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
BELGIE.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Znak Vlajka Hlavní město: Brusel Počet obyvatel: Rozloha: km² Hustota zalidnění: 370 obyvatel/km².
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_267_Belgie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Autor prezentace: Mgr. Iva Roubalíková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Belgie Jakub Jenšovský.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_VLASTIVĚDA
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Průkopníci evropské integrace
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Transkript prezentace:

Martin Veselý Belgie

Poloha Belgie leží mezi Francií, Německem a Lucemburskem. Hlavní město je Brussel. Belgie má celkem obyvatel, z toho Vlámové 57 %, Valoni 33 % v roce Jazyk: nizozemština, francouzština, němčina Náboženství: římskokatolické 77 %, islám, protest- anstství, anglikánství a judaismus Král: Filip Belgický Předseda vlády: Charles Michel Měna je EURO Belgie také patří do Evropské Unie Každý region a každé společenství má svůj vlastní legislativní orgán – parlament, a orgán exekutivní – vládu (či radu), s výjimkou Vlámska a Vlámského společenství, které mají vládu i parlament dohromady. Včetně orgánů federálních tak v Belgii působí 6 vlád a 6 parlamentů zároveň.

Historie V nejstarších dobách obývalo Belgii několik různých keltských kmenů. V dobách římské říše byly tyto kmeny, nacházející se v oblasti mezi Severním mořem, Rýnem, Seinou a Marnou (tj. na jihu dnešního Nizozemska, v Belgii, severní Francii a na západě Německa), označovány latinským slovem Belgae, tedy Belgové. Odtud pochází název státu Belgie. Z genetického výzkumu však vyplývá, že dnešní Belgičané mají s dávnými Belgy pramálo společného.

Proslavení Belgie Belgie se proslavila hlavně čokoládou, waflemi a hranolkami.

Doprava V Belgii je velmi rozvinutá síť železnic, dálnic, silnic a vodních cest. V Antverpách, Gentu a Zeebrügge se nachází jedny z největších evropských přístavů. Dříve v Belgii bývala velmi rozvinutá síť tzv. vicinálních drah – kombinace železnice a tramvajových tratí. Její pozůstatky jsou však stále patrné v některých městských a příměstských tramvajových tratích. V Bruselu se taktéž nachází metro a významné mezinárodní letiště.

Sport Tenistky Kim Clijstersová a Justine Heninová byly světovými jedničkami. Eddy Merckx byl legendárním cyklistou, stejně jako jeho velký soupeř Freddy Maertens. Legendou motorového sportu, zejména závodu 24 hodin Le Mans, je Jacky Ickx. Šest zlatých olympijských medailí vybojoval lukostřelec Hubert Van Innis.

Průmysl Belgie je stát s vyspělým průmyslem a intenzivním zemědělstvím. Na jihu země se nachází ložiska uhlí a železné rudy. Těží se zde také uran a lignit, zpracovává se olovo, měď, zinek, kobalt, germanium a radium. Základem belgické ekonomiky je průmysl, soustředěný v severní, vlámské části země. Nejvýznamnější je průmysl strojírenský (zbraně a elektrotechnická zařízení), hutnický, chemický (hnojiva, plasty, umělá vlákna) a textilní. V potravinářství Belgie je známá výroba piva, cukru a čokolády, zejména pralinek. Belgie omezuje těžbu uhlí a tím i uhelnou energetiku, 60% energie pochází z jaderných elektráren. Petrochemický průmysl je koncentrován v Antverpách, které jsou proslulé i broušením diamantů. Zemědělství se soustřeďuje především na živočišnou výrobu. Chovají se zde vepři, drůbež a skot. Pěstuje se pšenice, ječmen, cukrová řepa, zelenina a brambory. Belgie se orientovala na zahraniční obchod s dovozem potravinářských výrobků, strojních zařízení, nebroušených diamantů, ropy a jejích produktů, chemikálií, textilu oděvů a oděvních doplňků. Vyváží zejména železo, ocel, automobily, opracované diamanty, plasty, ropné produkty, textil, potravinářské výrobky.

Děkuji za pozornost