Speciální teorie relativity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Advertisements

Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_673.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_670.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Michal ŠunkaZS – Dynamika hmotného bodu.
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
Fyzika I (mechanika a molekulová fyzika NOFY021) Jakub Čížek – katedra fyziky nízkých teplot Tel: Doporučená literatura:
Mechanická energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
POHYB.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Newtonovy pohybové zákony
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Vlnové vlastnosti částic
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
STR Mgr. Kamil Kučera.
Polohová energie, výkon – úlohy 2
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VZNIK SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Obecná teorie relativity
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Práce Mechanická práce : jednotka práce: J (joule) = Nm = kg m2s-2
VY_32_INOVACE_
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
(a s Coriolisovou silou)
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Kalorimetrie měření tepla
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Mechanika a kontinuum NAFY001
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Práce Mechanická práce : jednotka práce: J (joule) = Nm = kg m2s-2
Soustava částic a tuhé těleso
Třída 3.A 13. hodina.
Světelné jevy -shrnutí
Fyzika elektronového obalu
Vzájemné silové působení těles
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
VLASTNOSTI KAPALIN
Relativistická dynamika
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Obecná teorie relativity
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
Speciální teorie relativity
Zákon setrvačnosti VY_32_INOVACE_FYZ_1_28
Transkript prezentace:

Speciální teorie relativity DYNAMIKA Speciální teorie relativity

úvod STR zakazuje nadsvětelné rychlosti PROBLÉM: Raketa s motorem, který pracuje dost dlouho => podle dosavadních zkušeností by jednou měla překonat rychlost světla – Př: Raketa se pohybuje s konstantním zrychlením 10 ms-2. Urči, za jakou dobu dosáhne podle zákonů klasické fyziky rychlosti světla. Za jak dlouho?

Za jak dlouho raketa zrychlí? rovnoměrně zrychlený pohyb v = at 𝑡= 𝑣 𝑎 Kolik je to let? 3∙ 10 9 3600∙24∙365,25 =0,95 roku nic nedosažitelného => = 3∙ 10 8 10 =3∙ 10 9 s musí to zakazovat něco jiného

Co nám zakazuje nadsvětelné rychlosti? klasická fyzika 𝑎= 𝐹 𝑚 ze Země musí vidět, že zrychlování se zmenšuje, i když je síla stejná ze Země se zdá raketa těžší a těžší hmotnost závisí na rychlosti klidová hmotnost – naměří pozorovatel, který se vůči předmětu nepohybuje relativistická hmotnost - naměří pozorovatel, který se vůči předmětu pohybuje 𝑚= 𝑚 0 1− 𝑣 2 𝑐 2

Proč nejsou nadsvětelné rychlosti? blíží se rychlost světla  hmotnost roste k nekonečnu  zrychlení, které vidí ze Země se blíží k nule  raketa nepřekročí rychlost světla

Kde se to využívá, co to ještě ovlivní urychlovače – částice se pohybují rychlostmi blízkými rychlosti světla, mají mnohonásobně větší hmotnost než klidovou hmotnost 2. Newtonův zákon 𝐹 =𝑚 𝑎 platí zákon zachování relativistické hybnosti nepoužívá se 𝐹 = ∆ 𝑝 ∆𝑡

Relativistická hybnost zákon zachování relativistické hybnosti celková relativistická hybnost izolované soustavy těles zůstává u všech dějů probíhajících uvnitř soustavy konstantní ověřeno experimenty (sledování srážek částic)

Vztah mezi energií a hmotností podle klasické fyziky není mezi energií a hmotností žádný vztah např.: těleso má různou Ek, Ep, vnitřní E a přitom je hmotnost stejná Einstein => při každé celkové změně energie soustavy se mění také její hmotnost vztah nezávisí na tom, jakým způsobem se mění energie (změnou rychlosti, deformací, změnou vnitřní energie…) ∆𝐸=∆𝑚 𝑐 2

Einsteinův vztah mezi hmotností a energií nejvýznamnější výsledky STR dvě různé veličiny jsou vzájemně spjaty ověřeno experimenty jaderná fyzika => jaderný reaktor, jaderná bomba, termonukleární bomba,… astrofyzika => původ sluneční energie, energie hvězd,… 𝐸=𝑚 𝑐 2

důsledky žádný předmět s nenulovou klidovou hmotností nemůže dosáhnout rychlosti světla (měl by nekonečnou energii) fotony letí rychlostí světla => musí mít nulovou klidovou hmotnost

Příklady Kosmonaut vážil na Zemi 80 kg. Jaká je jeho hmotnost v raketě, která se vůči Zemi pohybuje rychlostí 100 000 km/s? Urči, jakou rychlost musí mít elektron me=m0=9,1⋅1031 kg , aby měl stejnou hmotnost jako proton v klidu mp=m=1,67⋅1027 kg . Výsledek urči jako násobek rychlosti světla.