Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Advertisements

RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Vylučovací soustava Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově.
PRVOHORY VY_32_INOVACE_15_23. Prvohory – éra trilobitů před 545 mil. lety – 250 mil. lety Trilobiti nálezy i z našeho území oblast Barrandienu V interaktivní.
MIKROBIOLOGIE Virologie Bakteriologie Bakteriologie Parazitologi e Parazitologi eMykologie.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DVOUKŘÍDLÍ VY_32_INOVACE_20_23. Dvoukřídlí – zařazení do systému: řád: dvoukřídlí třída: hmyz podkmen: vzdušnicovci kmen: členovci.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Vegetativní orgány Kořen
VY_32_INOVACE_04-56 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Magda Karhánková Cvičení z biologie oktáva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Jednobuněční živočichové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika a její aplikace - geometrie pro 1.stupeň.
Kmen: Ostnokožci na Zemi již od Prvohor
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Stavba buňky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace
Barva světla, šíření světla a stín
zpracovaný v rámci projektu
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Krytosemenné rostliny
VIRY.
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Obojživelníci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem obojživelníků. Materiál je.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Těžiště a stabilita těles
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní společenstva – skály a hory
VŘECKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_06_23.
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ústrojí hmatu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opěrná soustava - kostra
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Země a život, vývoj života
Rozšíření zvířat Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Archaikum Proterozoikum
Neživá příroda - vzduch
Rozmnožování organismů
Základní složení a struktura živých soustav
Význam a zásady třídění organismů,
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Vy_32_Inovace_14_Rozklad výrazů na součin
Krytosemenné rostliny
Transkript prezentace:

Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy virologie buněčný parazit původce onemocnění

Viry studuje je virologie jsou to organismy, které žijí uvnitř buněk –parazité buněk buňky slouží virům k rozmnožování napadená buňka umírá a viry napadají další buňky nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy skládají se z organických látek (nukleových kyselin) a jejich bílkovinného obalu nemají vlastní metabolismus

Zápis do sešitu Viry studuje je virologie parazité buněk nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy stavba: nukleové kyseliny + bílkovinný obal

Viry způsobují mnohá onemocnění rostlin i živočichů (původci chorob): chřipka rýma opar neštovice spalničky žloutenka AIDS (virus HIV) Ebola vzteklina mozaikovitost tabáku (rostliny)

Zápis do sešitu původci chorob: chřipka rýma opar neštovice spalničky žloutenka vzteklina AIDS (HIV)

Viry virus chřipky HIV virus (způsobuje AIDS) obrázek 1 obrázek 2

Viry Ebola pravé neštovice obrázek 4 obrázek 3

OPAKOVÁNÍ Viry studuje je virologie parazité buněk nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy stavba: nukleové kyseliny + bílkovinný obal původci chorob: chřipka rýma opar neštovice spalničky žloutenka vzteklina AIDS (HIV)

Otázky a úkoly Vysvětli pojem parazit. Jak se jmenuje vědní obor, který studuje viry? Popiš, čím se viry liší od ostatních organismů. Znáš alespoň dvě choroby virového původu?

Zdroje Autorem materiálu je Mgr. Hana Žídková, ZŠ a MŠ Horymírova 100, Ostrava Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2012-20-09] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-20-09] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. – 1 chřipka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/H1N1_navbox.jpg obr. 2 – HIV http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/HIV_on_macrophage.png obr. 3 – Ebola http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Ebola_virus_em.png obr. 4 – neštovice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Vaccinia_virus_PHIL_2143_lores.jpg