3. Vlastnosti živých soustav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostlinná buňka Josef Převor (Oktáva).
Advertisements

BIOCHEMIE.
Život, živé soustavy, jedinec, biologický druh
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49
Obecná biologie.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STRUKTURA BUŇKY.
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: listopad 2013
Složení živých soustav
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Základy přírodních věd
Obecná charakteristika živých soustav
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Základní struktura života
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.11.
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Sloučeniny v organismech
Biochemie Úvod do biochemie.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Biologie.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy biologie člověka
Obecné biologické principy
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Základní struktura živých organismů
BUŇKA.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Stavba lidského těla.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BUŇKA – základ všech živých organismů
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Živočišná Buňka.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
 Biochemický ústav LF MU 2016 (E.T.)
3. Vlastnosti živých soustav
Transkript prezentace:

3. Vlastnosti živých soustav ZÁKLADY BIOLOGIE 3. Vlastnosti živých soustav

Vlastnosti živých soustav Jsou společné všem organismům a odlišují je od neživé přírody. Společné znaky všech živých organismů: chemické složení tj. přítomnost organických látek především bílkovin (tvoří základní strukturu buněk, zajišťují jejich základní funkce a druhovou a individuální specifitu organismu) a nukleových kyselin (obsahují dědičnou informaci a zajišťují její přenos na potomky.

Vlastnosti živých soustav jsou to vysoce organizované soustavy se složitou strukturou, stupňovitě uspořádanou (atomy, molekuly, makromolekuly, nadmolekulární komplexy, buněčné organely, buňky, tkáně, orgány, orgánové soustavy, mnohobuněčný organismus)

Vlastnosti živých soustav jde o soustavy otevřené tzn. vyměňují si s okolím látky, energii a informace mají schopnost samoregulace – pochody uvnitř živých soustav jsou v závislosti na vnějším okolí regulovány systémem zpětných vazeb

Vlastnosti živých soustav všechny organismy charakterizuje metabolismus → tj. souhrn enzymatických reakcí, které probíhají uvnitř organismu a zajišťují přeměnu látek a energií

Vlastnosti živých soustav jsou vnímavé (senzitivní, dráždivé), tzn. mají schopnost přijímat podněty (informace a impulsy) z okolí a reagovat na ně mají schopnost rozmnožovat se (reprodukovat) a vyvíjet se.