ATMOSFÉRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
ATMOSFÉRA.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ATMOSFÉRA.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
SLOŽENÍ ČLENĚNÍ PODNEBÍ POČASÍ
Atmosféra Země Název školy
● ATMOSFÉRA řec. atmos = pára → vzdušný (plynný) obal Země
Vrstvy atmosféry.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Co je fyzická geografie?
ATMOSFÉRA.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Podnebí.
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
Atmosféra Adéla Hegarová.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra Země a její složení
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vznik a vývoj atmosféry Země
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Podnebí, podnebné pásy.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
PODNEBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atmosféra Země.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

ATMOSFÉRA

Atmosféra = plynný obal země k Zemi připoutána gravitační silou směs plynů, tekutých a tuhých částic Složení vzduchu: Jaké hlavní plyny atmosféra obsahuje a v jakém objemovém množství?

Atmosféra Fyzikální vlastnosti: teplota, tlak, vlhkost mění se jak ve směru vodorovném, tak i svislém změny teploty a tlaku s výškou → vrstvy atmosféry

Vrstvy atmosféry Troposféra Stratosféra nejblíže k zemskému povrchu průměrná výška 14 km (rovník 16-18 km, nad póly 7-9 km) teplota klesá o 0,65°C na 100 m výšky většina meteorologických jevů a procesů (vznik počasí, srážky, oblačnost, vítr) ve vrchní části teplota -45°C až –70°C Stratosféra do 50 km teplota s výškou stoupá součástí je ozonosféra – O3 –25 km K čemu slouží v atmosféře ozón? perleťová oblaka

Vrstvy atmosféry Mezosféra Termosféra Exosféra do 80 km teplota s výškou klesá horní hranice – až -90°C Intenzivní fotochemické reakce – svítící oblaky Termosféra do 500-700 km vzrůst teploty s výškou Exosféra horní hranice – 2 - 40 tis. km Přechod do volného meziplanetárního prostoru mezi mezosférou a termosférou – Ionosféra – přenos radiových vln, elektromagnetické pole Země polářní záře – nad 80 km – vtahování záření Slunce do magnetického pole Země

Podnebí dlouhodobý stav atmosféry podnebné pásy přechodné: tropický mírný polární přechodné: subtropický subpolární oceánské x kontinentální

Klimatotvorní činitelé výrazně ovlivňují celkový ráz rozložení teploty na zemském povrchu zeměpisná šířka nadmořská výška rozložení pevnin a oceánů výšková členitost georeliéfu oceánské proudy rostlinná a sněhová pokrývka činnost člověka (antropogenní činitelé)

Počasí x podnebí (klima) nesouvisí jen s procesy v atmosféře, ale spolupůsobení všech složek FG sféry celkově tvoří úplný klimatický systém rostoucí vliv lidské činnosti na utváření a ovlivňování podnebí Jaké pojmy vás napadnou v souvislosti s počasím a podnebím?

Počasí okamžitý stav atmosféry velmi proměnlivé předpověď – Světová služba počasí meteorologické stanice, družice

Počasí Meteorologické prvky – můžeme měřit Meteorologické jevy teplota, vlhkost, tlak vzduchu, sluneční záření, oblačnost, proudění vzduchu) Meteorologické jevy - popis slovy bouřka, druhy srážek, optické jevy

Pohyby v atmosféře atmosféra hmotná → tlak na zemský povrch rozložení tlaku nerovnoměrné kvůli nestejnému rozložení tepla na povrchu i v atmosféře snaha atmosféry vyrovnat tyto rozdíly → vítr cyklóny = tlakové níže N anticyklóny = tlakové výše V rovník, polární kruhy – N obratníky, póly – V vzduch směr V → N

Všeobecná cirkulace atmosféry proudění vzduchu v planetárním měřítku dále ovlivněna: rozložením pevnin a oceánů otáčením Země → vznik tzv. Coriolisovy síly – síla uchylující zemské rotace → stáčení vzduchových a vodních hmot

Pravidelné větry Monzuny nerovnoměrné zahřívání pevniny a oceánu J a JV Asie

Místní větry Fén Bríza Bóra Mistrál Blizard teplý a suchý padavý vítr na závětrných stranách kopců Bríza pobřežní vánek, který vane v létě mezi mořem a pobřežím mořský vánek – odpoledne vane chladnější vzduch z moře na pevninu pevninský vánek – vane v noci z pevniny na moře Bóra studený nárazovitý vítr na závětrné straně pohoří u Jadranu Mistrál padavý studený vítr, který se vyskytuje v Jižní Francii, místní název pro bóru Blizard vítr vanoucí z moře na pevninu, přinášející srážky (zpravidla sněhové), vane v oblasti severních zeměpisných šířek (např. Severní Amerika)

Teplo v atmosféře přísun a výměna energie hlavní zdroj – sluneční záření množství záření dopadajícího na Zemi se snižuje od rovníku k pólům → pásovitost klimatických oblastí po průchodu atmosférou a dopadu na Zem se část sluneční energie mění na tepelnou záření: viditelné světlo – barevné spektrum krátkovlnné záření (UV) dlouhovlnné záření (IR) – tepelné

Sluneční záření 58 % pohlceno atmosférou a zemským povrchem (vč. hydrosféry) 42 % se odráží nebo vyzáří do meziplanetárního prostoru tepelný režim atmosféry – všechny děje v atmosféře spojené s výměnou tepla část záření se v A rozptyluje na zemský povrch jen část záření → pohlceno nebo odraženo

Skleníkový efekt díky přítomnosti oxidu uhličitého (CO2), vodních par a dalších skleníkových plynů existuje tzv. skleníkový efekt atmosféra propouští krátkovlnné záření Slunce, odražené dlouhovlnné záření je atmosférou zachycováno → kumulace záření, tepla je přirozený x vlivem působení člověka roste podíl CO2 v atmosféře → zvětšování skleníkového efektu → zvyšování teploty na Zemi měření teplotního rozložení – využití družic – rychlé a přesné zjištění stavu