Edward Burnett TYLOR Papičová, Semecká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Teorie o vzniku života na Zemi
RELIGIONISTIKA „Neutrální popis náboženství vedle té prezentace, již poskytují náboženství sama.“
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Úvod do sociální a kulturní antropologie
Vesmírní lidé Filozofie 2009 Jiří Zima. Filozofie 2009 Jiří Zima 1 Základní filozofie Existence mimozemské civilizace obývající vyšší dimenzi Andělé světla.
Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi.
Duchovní život lovců a sběračů
Nejstarší formy náboženství
Rasismus.
Analytická psychologie
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Východní náboženství Petr Machala.
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Vnímání cestovního ruchu jako respekt k lidské kultuře a planetární biosféře Jaroslav Vencálek Ostravská univerzita v Ostravě
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
(komentovaný přehled)
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Společenské a hospodářské prostředí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hypotézy o původu náboženství Systematika religionistiky
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Náboženství - úvod Petr Machala.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
Genealogie a genealogická metoda
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Základní termíny a značky. Cross cousins Parallel cousins Matrilateral cross cousins Patrilateral parallel cousins.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Pythagoras př. n. l.
KULTURA Barbořáková Šárka, Pěkníková Noemi. KULTURA (LAT. CULTURA, „CO JE TŘEBA PĚSTOVAT“)  V užším slova smyslu: soubor vybraných a tvůrčích lidských.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Trnková Alžběta Jelínková Gabriela.  * , Minden – , New York  Židovský původ  Zajem se o botaniku, zoologii, geografii, astronomii.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Vesmír Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Úvod do náboženského života čínské společnosti
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Ještě ženy v politice 
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Filozofie ošetřovatelství
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Pozitivismus Mgr. Vladimír Velešík.
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_16
LEWIS HENRY MORGAN ( ).
Čad Oficiálně se nazývá Čadská republika.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Sociální pedagogika: Mládež
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Edward Burnett TYLOR Papičová, Semecká

Život 2. října 1832 – 2. ledna 1917 anglický antropolog Považován za čelního představitele KULTURNÍHO EVOLUCIONISMU díla: Primitive culture Anthropology zavedl termín animismus  prvopočátek náboženství

Schéma evolučního vývoje E. B. Tylor, L. H. Morgan a J. G. Frazer Divošství Barbarství Civilizace postupná eliminace chyb, nárůst lidských znalostí principy racionálního myšlení

Animismus pochází z lat. anime (duše) jedna z teorií o původu náboženství víra v existenci nesmrtelné, samostatné duše - konfrontace každodenní zkušenosti s neobvyklou situací  existence duše rozšířeno na další živé tvory (i neživé objekty)

… víra v duši  víra v duchy a duchovní bytosti tyto představy vedly k polyteismu  vyústil až v monoteismus model se podobá modelu Herberta Spencera  kult předků - postupné „zbožšťování“ předků vyústilo až v náboženství - obě teorie vychází z evoluční teorie Charlese Darwina 

Zdroje: www.wikipedia.org Kokaisl, Petr: Základy antropologie Děkujeme za pozornost! Zdroje: www.wikipedia.org Kokaisl, Petr: Základy antropologie