Rostliny a živočichové Evropy Česká republika jako součást Evropy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: rostliny a živočichové
Advertisements

vegetační pásma hlavní ekosystémy Země
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
PODNEBNÉ PÁSY.
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Podnebí (climate) a přírodní krajiny Ameriky – Opakování!
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evropa – vegetace 5. ročník
Amerika – Přírodní krajiny
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.3 Města Jihočeského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.9 Města Pardubického kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Francouzská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.5 Města Karlovarského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.5 Slovenská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města ČR - opakování I. Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Zlínského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.7 Města Libereckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města ČR – Opakování II. Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.8 Města Královéhradeckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.8 Rostliny a živočichové Evropy Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Evropa Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Evropa rostlinstvo a živočišstvo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ROSTLINSTVO ŽIVOČIŠSTVO
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
Podnebné pásy – mírný pás
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Města Středočeského kraje Česká republika jako součást Evropy
Amerika – Podnebí a přírodní krajiny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Opakování I.- sousední státy ČR Česká republika jako součást Evropy
Evropa - Přírodní oblasti
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Přírodní krajiny AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
Asie – přírodní krajiny
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
Severní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Evropa – jeden ze světadílů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
VY_32_INOVACE_Z Evropa Autor: Mgr
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

Rostliny a živočichové Evropy Česká republika jako součást Evropy Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.8 Rostliny a živočichové Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Výkladová hodina pro žáky 5.ročníku, seznámení se rostlinami a živočichy Evropy. Žáci plní po výkladu zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně.

Evropa Geografická mapa

Příroda Evropy V minulosti byla většina Evropy zalesněna s výjimkou malých regionů (velehorské regiony, oblasti se silným větrem, oblasti hodně podmáčené, extrémně suché oblasti s nedostatkem srážek, zaledněné oblasti). Dnes lesy pokrývají jen asi třetinu plochy světadílu a byly člověkem značně omezeny jak v rozsahu, tak i druhové skladbě. Lesní plochy jsou rozloženy nerovnoměrně, lesnatost se zmenšuje ve směru od severu na jih, což souvisí s vláhovou bilancí.

Vlivy na odlesnění Těžba dřeva pro vyztužení důlních šachet a výstavbu železnic, Vliv zemědělství (prohnojování, meze, velkochovy apod.), Dřevozpracující a papírenský průmysl Znečištění vod a atmosféry Rozsáhlé lesní komplexy se dosud zachovaly na Skandinávském poloostrově, kde jsou tvořeny zejména smrky.

Přírodní vegetační pásma - 1 Tundry jsou rozšířené na pobřeží severní Evropy od Trondheimu směrem k severovýchodu, na Islandu a nejsevernějších ostrovech. Vyznačují se bezlesou a díky nadbytku vláhy bažinatou krajinou, kde se v teplejších lokalitách vykytují zakrslé dřeviny (břízy). Hlavními zástupci vegetace jsou lišejníky a mechy Z význačných živočichů v tundře žijí např. zajíc bělák, liška polární, sob polární ,mrož lední , či medvěd lední Polární liška

Přírodní vegetační pásma - 2 Lesy mírného pásma tvořily před 2 000 lety rozsáhlé smíšené porosty Od této doby však byly tyto lesy káceny pro pole a pastviny a nahrazovány smrkovými monokulturami. Na severu jsou lesy mírného pásma tvořeny jehličnany a listnáči, zatímco na jihu spíše pouze listnáči Charakteristickými dřevinami jsou buk lesní, habr, lípa širokolistá, některé druhy dubu a olše, osika, jeřáb, ale i borovice Lesy mírného pásma se vyznačují velmi bohatou skladbou živočichů, avšak velcí savci vyhynuli (např. zubr) nebo jsou na pokraji vyhynutí (vlk, kočka divoká, rys ostrovid).

Přírodní vegetační pásma - 3 Stepi  - rozkládají se v oblastech, kde je roční úhrn srážek nižší než 500 mm a intenzivní výpar, přičemž hlavním srážkovým obdobím je zima nebo jaro vyznačují se velkými teplotními výkyvy typickými rostlinami jsou trávy (kostřava, kavyl, kostatec) či bodláky; pro stromy je zde sucho Nejhojnějšími obyvateli stepí jsou bezobratlí, hlodavci, ještěrky a supi; velcí savci se ve stepi neudrží.

Přírodní vegetační pásma - 4 Subtropická krajina - typické suché světlé vždy zelené lesy se zachovaly jen na malých plochách, neboť byly vykáceny. Pěstují se stálezelené stromy a nízké keře Olivovníky, fíkovníky, citroníky, vinná réva, tabák a další teplomilné rostliny Ze zvířat mají zastoupení málo druhů větších savců, hodně hmyzu a ptactva Rozšířený je chov ovcí a koz

Co sis zapamatoval? Lesy Tundra Subtropickém Třetinu plochy světadílu pokrývají Polární liška žije v oblasti zvané Olivovník se pěstuje v pásu

Citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa NEZNÁMÝ. zemepis.com [online]. [cit. 4.2.2012]. Dostupný na WWW: http://www.zemepis.com/zpevropy.php NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 1.1.2012]. Dostupný na WWW: http://obrazky.cz/?q=evropa NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 2.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Map_of_Iceland.svg NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 2.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Britske_ostrovy_01.PNG NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 1.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa Klipart řady Office CHALUPA, Petr a Věra ŠTIKOVÁ. Vlastivěda 5: Česká republika jako součást Evropy. Brno: Nová škola, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-7289-379-9. HRONEK, Milan. Vlastivěda 5. Olomouc: Prodos, 1997. ISBN 80-85806-46-0.