Poznáváme tajemství skladby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_738_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Procvičujeme větné členy 2
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Věty vedlejší.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věta jednoduchá, souvětí
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Jazykový rozbor všestranný
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný.
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Komplexní jazykový rozbor
(7. ročník). Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová:
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Rozbor věty jednoduché. Sestav z pomíchaných slov dvě věty a urči jejich druh. Malé děti mají velmi rády klasické pohádky Boženy Němcové. Dospělí čtou.
Skladba - opakování VY_32_INOVACE_52_Opakovani skladby II Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_10_SKLADBA.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Podmětná a přísudková věta
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Příprava na závěrečnou prověrku
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Opakujeme vedlejší věty 1
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_02_3A02Čj9_Větné členy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Opakování a procvičování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Větné členy VY_32_Inovace_20SJ - 1
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Poznáváme tajemství skladby opakování a upevňování učiva

Pravidla Z nabízených otázek si vyberte vždy jednu v hodnotě 1 - 3 - 5 bodů. Nejúspěšnějším řešitelem se stává ten, kdo nasbírá nejvíce bodů. Je jen na vás, jakou taktiku zvolíte. Budete riskovat, nebo zvolíte cestu jistého zisku?

Úkol č. 1 Vyjmenujte základní větné členy. 1b Vyjmenujte rozvíjející větné členy. 3 b Jsou spojky ve větě větným členem? 5 b

Úkol č. 2 Podtrhněte základní skladební dvojici. 1 b Žába žbluňk do vody. Jak označujeme podmět v následující větě? 3 b Nejprve se najíme. Určete druh přísudku v uvedené větě. 5 b Můj strýc se stal uznávaným malířem.

Úkol č. 3 Určete druh věty podle obsahu. 1 b Kéž by se nikdy nestalo. Určete větu podle členitosti. 3 b Venku hustě sněží. Proveďte transformaci následující věty a větu určete. Bolelo ho v krku. 5 b

Úkol č. 4 Nahraďte větu jiným druhem věty podle obsahu tak, aby byl význam věty zachován. 1 b Kdybys mi v tom pomohl! Určete druh záporu ve větě. 3 b Stalo se to ne mou vinou. Určete druh podmětu v následující větě. 5 b Večer hrají Strakonického dudáka.

Úkol č. 5 Zdůvodněte psaní čárek. 1 b Na zahradě rostou fialky, konvalinky a petrklíče. V jakém tvaru bude jmenná část přísudku a proč? 3 b Její švagr je (Slovák). Jakým větným členem je podtržené slovo? 5 b Jirka doběhl do cíle jako první.

Úkol č. 6 Určete druh přívlastku ve větě. 1 b Malá holčička usedavě plakala. Doplňte interpunkci a zdůvodněte. 3 b Jan Neruda představitel generace májové vstoupil do literatury básnickou sbírkou Hřbitovní kvítí. Podtrhněte přísudek a určete jeho druh. 5 b Plavba lodi byla zcela klidná.

Úkol č. 7 Doplňte koncovky. 1 b Koně se splašil- . Mile nás přivítal- . Kočky nakrmil- děti už před hodinou. Určete druh souvětí. 3 b Děti z Kladna odjely do školy v přírodě, aby se nadýchaly čerstvého vzduchu. Posuďte pravopisnou správnost věty. 5 b Dni na letním táboře se nekonečně vlekly.

Úkol č. 8 Určete druh vedlejší věty. 1b Pokud si uklidíte své věci, můžete s kamarády do kina. Změňte souvětí na větu jednoduchou. 3 b Až se vrátíš z dovolené, zastav se u mne. Vytvořte souvětí podle následujícího schématu. 5 b 1 VH + 2 VH 3 VV

Úkol č. 9 Doplňte čárky. 1 b Na Šumavu tam jezdím rád. Prý dostane mimořádnou odměnu. Večer se u nás Petře můžete zastavit. Následující větu upravte. 3 b Známe a vážíme si našich zpěváků. Proveďte větný rozbor a doplňte čárky. 5 b Když se blíží Velikonoce už začínáme plánovat trasu která by vyhovovala nám mladším ale i tatínkovým sestrám.

Úkol č. 10 Určete poměr mezi hlavními větami. 1 b Pomáhal mu, dokonce mu půjčoval peníze. Vysvětlete pojem souvětí podřadné. 3 b Určete druh přívlastku (volný x těsný). Doplňte interpunkci. 5 b Studenti přihlášení na exkurzi se dostaví k autobusu. Opravář nedodržující předpisy může způsobit neštěstí.