Výsledky husitské revoluce a její význam

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Advertisements

Husitská revoluce konec.
Název vzdělávacího materiálu: Český středověk Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32_INOVACE _14 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Opakování Doba husitská
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Od Karla IV. k husitským válkám
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Rozklad mnohočlenů na součin
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tim´s holiday in Prague práce s textem Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_094_Tim´s holiday - Práce s textem Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_099_Členy v názvech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_02.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Základní škola Čelákovice
HUSITSTVÍ.
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
SSSR mezi světovými válkami I
Základní škola Čelákovice
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Svět po první světové válce
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
SSSR mezi světovými válkami
Reformace v západoevropských monarchiích
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_47
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_26
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Pořadí obrázků – drak Postup práce:
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České země za 1. světové války II
Hyperoskulační kružnice hyperboly
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola Čelákovice
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 2_67
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Desetinná čísla (1) Základní pojmy
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Jan Hus, husitství.
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Převody jednotek času – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Třicetiletá válka 2.část
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Výsledky husitské revoluce a její význam VY_32_INOVACE_104_Výsledky husitské revoluce Výsledky husitské revoluce a její význam Základní škola Čelákovice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Výsledky husitské revoluce a její význam Autor: Mgr. Eva Hronová Vytvořeno: 12.5.2011 Stupeň a typ vzdělávání: II. Stupeň – základní – 7.r. Vzdělávací oblast: Inovace Vzdělávací obor: Dějepis Téma: Výsledky HRH Anotace: výsledky revoluce Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: orientace v pojmech a událostech

Výsledky husitské revoluce a její význam zápis

1431 – Basilejský sněm – vyjednávání s husity 1433 - dohodnuta basilejská kompaktáta : uznána konfiskace majetku církve, přijímání podobojí polní vojska nesouhlasí s kompaktáty Zikmund se spojil s vojsky panské jednoty a dojde k rozhodující bitvě

bitva u Lipan z roku 1434 Část panorámatu bitvy u Lipan, namalovaného roku 1898 malířem Luďkem Maroldem pro Výstavu architektury a inženýrství

30.5.1434 – bitva u Lipan – husité poraženi, Prokop Holý padl nástupce – Jan Roháč z Dubé – opevněni na hradě Sion u Kutné Hory – poraženi a Roháč popraven 1436 – 1437 – Zikmund Lucemburský českým králem

Význam HRH: oslabena církev i královská moc měšťané mají podíl na vládě čeština je úředním spisovným jazykem růst vzdělanosti feudálové se dělí na katolíky a kališníky

Petr Chelčický - na zásadách husitství zakládá novou církev – Jednota bratrská – je proti všem podobám násilí

Použité zdroje Veškeré texty jsou dílem autora prezentace. Soubor:Bitva u Lipan.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit. 2011-05-13]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bitva_u_Lipan.jpg Veškeré texty jsou dílem autora prezentace. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.