Alimentární intoxikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modernizace výuky odborných předmětů
Advertisements

Průjmová onemocnění Václav Chmelík JČU ZSF.
Botulotoxin tetanospasmin
Botulismus a nutriční toxikologie
PATOGENNÍ BAKTERIE Napadají těla organismů a způsobují jejich onemocnění. (Mezi další patogeny patří viry, prvoci, houby.)
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
Virová hepatitida typu A
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc
Alimentární intoxikace
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Český název-Toxoplasmoza
Alimentární onemocnění
Staphylococcus aureus
Jednobuněčné prokaryotní organismy
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Listerióza a nutriční toxikologie
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
Jedovatá stopa – IV. VŠCHT VŠCHT Praha Praha
Virová hepatitída typu E
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
Taxonomie Picornavirů
Celkové infekce.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
TETANUS.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Ošetřovatelská péče o nemocné na ORL - otorinolaryngologie
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
TKÁŇOVÍ PARAZITI Petra Kubáčková, OKM.
Žlutá zimnice (yellow fever).
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
 Klobásový jed  Neurotoxin (jed napadající nervovou soustavu)  Patří mezi nejúčinnější jedy  Tvořen bakterií Clostridium botulinum  Citlivý na teplo.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ZÁSADY BEZPEČNOSTI PRÁCE V MIKROBIOLOGICKÉ LABORATOŘI *
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
CHŘIPKA.
E B O L A.
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE II
Tetanus Natálie Prokopová.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Infekce močových cest.
Glomerulonefritis.
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová.
Anaeroby Mikroskopie+kultivace: pleomorfní, VL agar/bujón, rostou za 3-5 dní Biochemie: rozmanitá, smrdí Dg.: mikroskopie, kultivace, biochemie Patogenita:
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Alimentární intoxikace MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU

Epidemiologická charakteristika zásadně odlišná od alimentárních infekcí – otravy z potravin odlišný klinický obraz – chybí horečka odlišná etiopatogeneze – produkce bakteriálního toxinu v kontaminované stravě není interhumánní přenos

Stafylokoková enterotoxikóza Původce: Staphylococcus aureus G+ koky velmi odolný termostabilní enterotoxin

Stafylokoková enterotoxikóza Zdroj nákazy: asymptomatický nosič v nosohltanu na kůži člověk s hnisavým ložiskem na rukou

Stafylokoková enterotoxikóza Klinický obraz: náhlý začátek, nausea, křeče v břiše, zvracení, průjmy Diagnostika: epidemiologická anamnéza (epid. výskyt), průkaz agens z biologického materiálu (zvratky)

Stafylokoková enterotoxikóza Přenos: alimentární Rizikové potraviny: s vysokým podílem bílkovin Výskyt: sporadický epidemický

Stafylokoková enterotoxikóza Inkubační doba: 1 – 6 hodin Terapie: perorální rehydratace hospitalizace výjimečně

Stafylokoková enterotoxikóza Preventivní opatření: edukace potravinářů a veřejnosti hygienické zásady manipulace se stravou vařená jídla uchovávat buď při T 60°C nebo 4°C dočasné vyloučení nosičů

Stafylokoková enterotoxikóza Represivní opatření: hlášení izolace doma bakteriologické vyšetření stolice, zvratků a vzorků stravy sanitární den ve strav. provozu, bakteriol. vyšetření personálu

Botulismus Původce: Clostridium botulinum typ A – G (v Evropě typ B) G+ tyčka, anaerobní, sporulující spóry odolné (120° exp. 30 min.) vegetativní forma produkuje termolabilní neurotoxin

Botulismus Výskyt Cl. botulinum ve střevě lidí a zvířat (prase, ryby) v půdě ve vodě

Botulismus klinický obraz: obrny periferních nervů, dvojité vidění, polykací obtíže, zástava peristaltiky a močení hrozí obrna dýchacích svalů diagnostika: průkaz botulotoxinu ve vzorcích stravy, ve zvratcích, v krvi, ve stolici

Botulismus Přenos: alimentární Rizikové potraviny: produkty domácích zabijaček doma nakládaná zelenina doma zavařované kompoty

Botulismus Inkubační doba: 12 – 36 hodin (vzácně delší) Terapie: hospitalizace na ARO polyvalentní antitoxické sérum (antitoxiny A, B, E)

Botulismus Preventivní opatření: technologické postupy v komerční výrobě potravin zdravotní výchova veřejnosti

Botulismus Opatření v ohnisku nákazy: hlášení onemocnění povinná hospitalizace laboratorní vyšetření biol. materiálu pacienta a vzorků stravy zajištění všech kontaktů podání polyvalentního antitoxického séra všem kontaktům