Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Advertisements

32.1 Slovní druhy - přehled Slovesa Zájmena Podstatná jména Číslovky
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Slovní druhy přehled.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Neohebné. Společně vyjmenujte, které to jsou. Každá skupina si vytáhne jedno číslo (1-5) a o tom slovním druhu toho ostatním řekne co nejvíc. Tužkou na.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Slovní úlohy Sčítání a odčítání do VY_32_INOVACE_15_05 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Děti z Bullerbynu 10 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace Projekt MŠMT ČR
NOTA PŮLOVÁ.
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Základní škola Bylany, okres Kolín
Školník Kulda je jednička
Slovní druhy Český jazyk – 5. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Děti z Bullerbynu 16 Autor: Mgr
Složené slovní úlohy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Děti z Bullerbynu 11 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Školník Kulda je jednička
Polovina Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vyjmenovaná slova L Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
CVIČÍME PAMĚŤ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 13 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Převody jednotek délky
Děti z Bullerbynu 7 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
DĚTI Z BULLERBYNU 18 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová Vytvořeno: květen 2012 Ročník: 3. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: jazykové a komunikační dovednosti.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Děti z Bullerbynu 12 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Fotografie jsou z archivu autora..
Složené slovní úlohy o n více, o n méně
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Vyjmenovaná slova po S,V,Z
Školník Kulda je jednička
NOTA OSMINOVÁ.
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Notová osnova.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Transkript prezentace:

Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. VY_32_INOVACE_11_07

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Slovní druhy Autor: PaedDr. Hana Vyoralová Vytvořeno: 11. 4. 2012 Ročník: 3. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Téma: Slovní druhy Pomůcky: dataprojektor, notebook, kancelářský papír Anotace: Motivační seznámení žáků 3. ročníku se slovními druhy, určováním a zařazováním do jednotlivých skupin VY_32_INOVACE_11_07

Slovní druhy Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů. Rozeznáváme deset slovních druhů: ohebná neohebná podstatná jména přídavná jména zájmena číslovky slovesa příslovce předložky spojky částice citoslovce

Podstatná jména Vyjadřují názvy Ptáme se na ně otázkami kdo? co? osob (tatínek, Josef) zvířat (lachtan, želva) věcí (tužka, kolo) vlastností (píle, vytrvalost) činností (plavání, studium) dějů (déšť, promítání). Ptáme se na ně otázkami kdo? co? Můžeme si na ně ukázat slovy ten, ta, to, ti, ty, ta.

Přídavná jména Vyjadřují vlastnosti osob, zvířat a věcí (pěkný, malý, falešný). Ptáme se na ně otázkami jaký? který? čí?

Zájmena Jsou to slova, která zastupují podstatná jména, nebo na ně ukazují (ten, onen, tentýž).

Číslovky Jsou to slova, která vyjadřují čísla, počet, četnost nebo pořadí (dvě, pátý, sedmkrát). Ptáme se na ně otázkami kolik? kolikátý?

Slovesa Jsou to slova, která vyjadřují činnost nebo stav (cvičí, hrajeme si). Ptáme se na ně slovy co dělá?

Příslovce Jsou to slova, která vyjadřují čas, místo nebo okolnost děje (dnes, dozadu, pomalu). Ptáme se na ně slovy kde? kam? kdy? jak?

Předložky Předložky stojí ve větě většinou před podstatnými jmény (s, bez, kromě).

Spojky Spojky jsou výrazy, které spojují slova nebo věty (a, nebo).

Částice Jsou to slova, která znamenají výzvu, zvolání nebo přání. Často uvozují větu (kéž, ať).

Citoslovce Jsou to slova, která vyjadřují zvuk, hlas, dále city, nálady nebo výzvy (au, bú, ne).

Urči slovní druhy první vlevo au tatínek kéž tento protože a čtvrtý sedm druhý padá můj pěkná s někdo vedle papír papírový smutně

Zdroje Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office: www.office.microsoft.com Texty jsou vlastní originální tvorbou autora. VY_32_INOVACE_11_07