Lepra Martina Širillová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Advertisements

Rod Helicobacter r popsána spirální bakterie v žaludku
Obvodová NS.
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Klinická propedeutika
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Soustava mizní - lymfatická
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
SYSTÉM A TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ
VIRY.
Dětská kosmetika z pohledu dermatologa
ZÁNĚT III Veronika Konášová.
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Protibakteriální imunita
- význam nádorových onemocnění
-morbili, measles Ivona Jurčová
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Imunodeficience Kurs Imunologie.
Bakteriální nemoci člověka
Haemophilus influenzae typu b
Mízní soustava Lymfatická.
Protiinfekční imunita 2
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KŘÍŽOVKA VIRY.
Fagocytóza = základní nástroj nespecifické imunity (společně s komplementem) fagocytující buňky proces fagocytózy.
EPIDEMIOLOGIE ☼.
Ivana Hadačová OKH FN Motol
Tělní tekutiny Autor: Eva Klabenešová
Soustava mizní - lymfatická
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
Antimastitidní program v chovech skotu Jana Nováková Pfizer.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Základní příznaky onemocnění imunitního systému Doc.MUDr.Kateřina Štechová, Ph.D. Obrázky a další materiály potenc.problemtaické stran autorských.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Stavba lidského těla Brainstorming -napiš vše, co tě napadne při slově.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Imunologie a alergologie
IMUNODEFICIENCE Martina Řezáčová.
Lymská borelióza.
Anaerobní G+tyčky až vlákna
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
IMUNOTOXIKOLOGIE Primární imunitní reakce, zánět
Autoimunita, příčiny ztráty imunitní tolerance
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p
Transkript prezentace:

Lepra Martina Širillová

Zkusíte uhodnout jaký je počet nových případů (incidence) za rok 2014? 2500 25 000 250 000 2 500 000

2014 34 countries 94% of all in these 13 countries:

Mycobacterium leprae chronické infekční onemocnění s dlouhou inkubační dobou patogeneze vzniku projevů není plně objasněná Původce je podle studie (Cole et col. 2001) bakterie s poškozeným genomem, která by bez hostitele nebyla schopna přežít

Granulomatózní zánět Resorpce chrupavek vstupní brána pro jiné patogeny

Formy Lepromatózní lepra (LL) Tuberculoidní lepra (TT)

Tuberkuloidní lepra Je charakterizována přítomností jednoho nebo několika hypopigmentovaných kožních makul , kde dochází ku strátě čití a poškození periferních nervů.

Lepromatózní lepra Mnohočetné leze Poškození nervů až v pozdní fázi Asociovaná s otokem nosní sliznice a epistaxy

Patofyziologie Napadne Schwannové buňky a makrofágy především na akrálních částích těla, jelikož M.leprae se dělí při 30-35 °C Schwannové buňky zajímají roli při regeneraci periferního nervu- fagocytóza a navádění. Leprózní bakterie reprogramují Schawannovy buňky, které se dělí a diferencují ve zralé mezenchymové buňky. Šíři se do okolitých tkání a „vezou“ intracelulární patogeny sebou. Na koži se objeví bledé nebo červené leze nebo vředy a poškození nervu se manifestuje jako ztráta taktilního vnímání a vnímaní bolseti Mazové žlázy --fissury

Takahashi a Yamanaka, 2006 objev schopnosti návratu specializovaných buněk zpět (reprogramování) do stádia pluripotentní kmenové buňky

pSLC Toshihiro Masaki, Jinrong Qu, Justyna Cholewa-Waclaw, Karen Burr, Ryan Raaum, Anura Rambukkana,

95% lidí má imunitu Ostatní similarity na genech pro celulární imunitu Infekční je hlavně kontakt s mokvavými vředy a kapénky při postihnutí nasální sliznice Už po dvou týdnech léčby není infekční Člověk umře na sekundární infekce

Risikové faktory Malnutrice Detský věk Dlouhodobý kontakt s chorým

Sources http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(12)01501-2 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs101/en/ http://www.who.int/tb/publications/global_report/en/ http://www.atlasdermatologico.com.br/search.jsf?q=leprosy http://www.wikiskripta.eu/index.php/Lepra http://www.slideshare.net/gargoom/leprosy-for-undergraduate- medical-students http://oto.sagepub.com/content/129/5/608.extract