Chemická struktura aminokyselin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lékařská chemie a biochemie 2. ročník - zimní semestr
Advertisements

Aminokyseliny.
Digitální učební materiál
Biologická role proteinů
Aminokyseliny.
Bílkoviny Proteiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Ivo Šafařík, Mirka Šafaříková biomagnetický výzkum a technologie
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
aminokyseliny a proteiny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
Aminokyseliny, struktura a vlastnosti bílkovin
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Aminokyseliny.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
valin izoleucin leucin methionin
Chemická stavba bílkovin
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Přednášky z biochemie Přednášející: Mgr. Irena Šlamborová, Ph.D.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
AMINOKYSELINY PROTEINY
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Mgr. Richard Horký.  esenciální aminokyseliny jsou nutnou součástí stravy, tělo si je neumí vytvořit samo  neesenciální aminokyseliny si organismus.
Aminokyseliny celkem známo cca 300 biogenních AMK
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – STRUKTURA, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
AMINOKYSELINY Jana Novotná Ústav lék. chemie a biochemie.
Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_16_Charakteristika.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úvod do molekulární biofyziky I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peptidy Oligopeptidy Polypeptidy
α- aminokyseliny a bílkoviny
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
PŘEHLED AMINOKYSELIN Cys Gly Lys Trp Met Ala Arg Phe Asp Val His Glu
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
C5720 Biochemie 03- Fibrilární bílkovin Petr Zbořil 9/17/2018.
پروتئین ها.
Úvod do molekulární biofyziky I
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Bílkoviny.
C5720 Biochemie 01c-Aminokyseliny Petr Zbořil 5/6/2019.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Transkript prezentace:

Chemická struktura aminokyselin Bílkoviny - proteiny Proteiny jsou složeny z 20 kódovaných aminokyselin L-enantiomery Chemická struktura aminokyselin R představuje jeden z 20 různých typů postranních řetězců a CH NH 2 COOH R Hlavní řetězec je neměnný - základ peptidové vazby, existence dvou enantiomerních konfigurací, tvorba vodíkových můstků

Hlavní řetězec aminokyselin – vliv pH při fyziologickém pH mají volné aminokyseliny charakter amfiontu (“zwitterion”) pK COOH skupiny je mezi 1.7-2.6 pK NH2 skupiny je mezi 9.0-10.8 pI = 0.5 (pK1 + pK2) pH 1 pH 7 pH 11

aminokyseliny - optická aktivita L-isomer rovina D-isomer (vzácný) alfa atom uhlíku je asymetrický pro 19 z 20 běžných kódovaných aminokyselin (výjimkou je glycin, kde R = H). 19 aminokyselin se vyskytuje jako L-isomer. D-aminokyseliny jsou vzácné. L-isomer rovina D-isomer (vzácný) souměrnosti Fischerova projekce

Klasifikace aminokyselin podle postranních řetězců 6 hydrofilních neutrálních postranních řetězců. Všechny obsahují =O, O-H nebo N-H skupiny které tvoří vodíkové můstky. 2 hydrofilní kyselé postranní řetězce. Obsahují karboxylové skupiny COO- s negativním nábojem při fysiologickém pH. pK 3.9 (aspartát) a 4.3 (glutamát). 3 hydrofilní basické postranní řetězce. Obsahují N-H skupiny (protonované u lysinu a argininu při fysiologickém pH). 9 hydrofobních postranních řetězců. Všechny obsahují zejména C-H vazby které málo interagují s molekulami vody. Jsou většinou uvnitř molekuly proteinu.

Šest hydrofilních neutrálních aminokyselin Tvoří vodíkové můstky. Obvykle na povrchu proteinů. Šest hydrofilních neutrálních aminokyselin Serine Threonine Tyrosine Asparagine Glutamine Cysteine Ser, S Thr, T Tyr, Y Asn, N Gln, Q Cys, C

Tři basické aminokyseliny Dvě kyselé aminokyseliny Tvoří vodíkové můstky. Obsahují ionizovatelné skupiny. Tři basické aminokyseliny Dvě kyselé aminokyseliny Aspartate Glutamate Asp, D Glu, E Lysine Arginine Histidine Lys, K Arg, R His, H

Devět hydrofobních aminokyselin Netvoří vodíkové můstky Ponořeny v proteinech Netvoří vodíkové můstky Glycine, Gly, G Alanine, Ala, A Valine, Val, V Leucine, Leu, L Isoleucine, Ile, I Netvoří vodíkové můstky Methionine, Met, M Phenylalanine, Phe, F Tryptophan, Trp, W Proline, Pro, P (imino kyselina)

Tvorba peptidové vazby Peptidová vazba spojuje aminokyseliny vede ke vzniku proteinů Polypeptidický řetězec vždy začíná na N-konci (aminokyselinový zbytek č. 1; volná NH3+ skupina je nalevo) a končí na C-konci (volná COO- skupina napravo).

Peptidická vazba je rigidní Mezi sousedními postranními řetězci jsou tři vazby. Jedna z vazeb vykazuje částečně násobný charakter a nemůže rotovat - je rigidní. Ostatní dvě vazby mohou rotovat. Tyto skutečnosti umožňují vznik sekundárních struktur (a-helix, b-struktury).

Čtyři úrovně struktury bílkovin Primární struktura (chemická): pořadí aminokyselin v řetězci, další detaily (umístění disulfidických můstků, prosthetických skupin, glykosylace). Sekundární struktura: vzájemný prostorový vztah sousedních nebo blízkých aminokyselin. Typické struktury: a-helix, b-struktura. Stabilizace pouze vodíkovými můstky. Terciární struktura: vzájemný prostorový vztah vzdálených částí řetězce. Stabilizace vodíkovými můstky, iontovými interakcemi, hydrofobními interakcemi a disulfidickými můstky. Kvartérní struktura: prostorové uspořádání molekulových podjednotek, které tvoří celistvé molekuly (např: 2 a a 2 b řetězce hemoglobinu)

Sekundární struktura: α-helix Vlastnosti: „Tyčkovitý“ tvar, postranní řetězce směřují ven (2) Všechny C=O a N-H skupiny z peptidických vazeb vytváří vodíkové můstky (3) Vodíkové můstky jsou rovnoběžné s osou helixu (4) 3.6 aminokyselinového zbytku na jednu otočku (5) Pravotočivý směr díky přítomnosti L-aminokyselin

Sekundární struktura : β-struktury („skládaný list“)

Supersekundární struktura

Terciární struktura - myoglobin

Stanley B. Prusiner 1982 (Nobelova cena -1997) Prion

Intramolekulární vazby

Kvartení struktura - hemoglobin

Obecné vlastnosti bílkovin Hydrolýza bílkovin (trávení) Denaturace bílkovin: Podstatná změna v nativní struktury proteinu nezahrnující změny v primární struktuře. Soubor procesů, kterými přechází nekovalentními vazbami stabilizovaný konformer na „méně“ fixovanou strukturu. Denaturace vratná vs. nevratná Denaturační faktory: teplo (MW), tlak (ultrazvuk), povrchově aktivní látky, (extrémy) pH, nepolární rozpouštědla, chemická činidla (močovina, guanidiniumhydrochlorid...) Rozpustnost bílkovin Nepravé roztoky (hydrofilní koloidy), rozpustnost ovlivněna pH a iontovou silou. Klasifikace podle rozpustnosti.

Klasifikace bílkovin Podle rozpustnosti: Nerozpustné – skleroproteiny (většina fibrilárních – kolageny, keratiny). Rozpustné ve vodě – albuminy a histony (silně bazické). Rozpustné ve zředěných roztocích solí – globuliny Podle významu funkce: Bílkoviny základního metabolismu (enzymy, neenzymové b. – strukturní - cytoskeleton, biomembrány). Bílkoviny specializovaných buněk – enzymy sekundárního metabolismu, fotosyntézy, zymogeny (hadí jedy) neenzymatické – hemoglobin, svalové b., zásobní b., antigeny a pod.) Podle funkce: Enzymy, Kontraktivní b. svalů (myosin, aktin), Hormony (růstový, insulin), Neurotransmitery a modulátory (enkefaliny, endorfiny), Zásobní (kasein, semena), Transportní (hemoglobin), Strukturní (kolageny, keratiny, elastin..), Obranné a ochranné (protilátky, fibrinogen), Toxiny.