? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Změny v potravinách.
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
LIPIDY.
LIPIDY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
TUKY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Lucie Palašová; Oktáva B
Jakost potravin.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
PŘÍRODNÍ POLYMERY PŘF MU dodatek II k lekci PŘÍRODNÍ POLYMERY Vysýchavé oleje oxidace, degradace, tepelné úpravy, FERMEŽE RNDr. Ladislav Pospíšil,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie pro žáky ve věku 11 až 15 let Projekt: Trojlístek - podpora výuky přírodopisu,
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Úvod do předmětu a organizace výuky
Suroviny pro cukráře II. ročník
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Potravinářské zbožíznalství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
Úvod do předmětu a organizace výuky
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Potravinářské zbožíznalství
Jedlé tuky a oleje „Odbočky“.
Vejce Vejce – pouze slepičí
Sponzoři:       Studentská vědecká konference 2015 Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie Sekce:
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003) Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav analýzy potravin a výživy ÚLOHA: STANOVENÍ TUKŮ A HODNOCENÍ JEJICH KVALITY SOXHLETOVA METODA PRO EXTRAKCI TUKU A TITRAČNÍ STANOVENÍ ČÍSLA KYSELOSTI Garant úlohy: doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D. VYBRANÉ ÚKOLY ŘEŠENÉ PŘI HODNOCENÍ KVALITY TUKŮ A OLEJŮ A HLAVNÍ STANOVOVANÉ PARAMETRY Prokazování falšování Náhrada jiným tukem / olejem nebo přídavek tohoto tuku / oleje obsah jednotlivých mastných kyselin, triacylglycerolů, tokoferolů, sterolů a přirozeně přítomných fenolových látek Přídavek extrahovaných olejů do panenských (tj. lisovaných) olejů (především u olejů olivových) Přídavek rafinovaných olejů do olejů panenských (především u olejů olivových) obsah vosků, celkový obsah sterolů a obsah některých fenolových látek a terpenů obsah trans-isomerů nenasycených mastných kyselin, konjugovaných dienů, polymerních lipidů a stigmastadienů Výživová jakost Technologická jakost (pro další použití v potravinářském průmyslu = výroba margarínů, sušenek, majonéz, … ) obsah tuku (u margarínů apod.), obsah jednotlivých mastných kyselin (včetně trans-isomerů), tokoferolů a sterolů odolnost vůči oxidaci (především stanovená v konkrétní potravině a za konkrétních podmínek skladování či zpracování) stupeň oxidačního narušení (peroxidové číslo, obsah těkavých oxidačních produktů a senzorická jakost) Hodnocení tuků a olejů po smažení (= lze smažicí lázeň dále používat, nebo má být vyměněna ?) bod tání / tuhnutí, obsah tuhých podílů (při různých teplotách) a reologické vlastnosti obsah polymerních lipidů a veškerých polárních látek (ne však peroxidové číslo, číslo kyselosti, obsah těkavých oxidačních produktů, barva tuku nebo oleje a senzorická jakost) Spotřebitelská jakost ?