Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Advertisements

VY_32_INOVACE_06_Francie za vlády Ludvíka XIV.
Francie za Ludvíka XIV..
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Anglická revoluce v 17. století
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
III/2 XV A
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí III
Francie za vlády Ludvíka XIV.
KONEC ABSOLUTISMU VE FRANCII
Západní Evropa po třicetileté válce
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Parlamentarismus vs. absolutismus
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Absolutní monarchie Francie, Rusko, Prusko
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Společně opakujeme riskuj.
La ville Soleil – město krále Slunce – Ludvíka XIV.
Francie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
 Poválečná situace v Evropě a v USA  Ekonomický vzestup  Využití vědy a techniky Válka a ekonomický vývoj.
Západní Evropa v 16. století
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii.
České země po nástupu Habsburků
První republika Československá‏
Sjednocení Itálie. Sjednocení Itálie Kdy došlo k prvním pokusům o sjednocení Německa a Itálie? Během revoluce S jakým výsledkem? Sjednocení se.
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii. Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii.
Reformace v západoevropských monarchiích
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Průhonice
Socha Svobody. Socha Svobody Kde bychom našli Sochu svobody? New York.
Náboženské války ve Francii
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francie.ppt
Ludvík XIV. Tereza Sekyrová 3.C.
Ludvík XIV. ( ).
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

Francie za Ludvíka IV.

Francie po roce 1648 - jeden z největších a nejbohatších států Evropy - absolutní monarchie Co to znamená? - vládne rod Bourbonů

Ludvík XIV. Stát jsem já „Král Slunce“

Ludvík XIV. 72 let - vládl už od 4 let, od roku 1643 … až do své smrti v roce 1715 72 let - nejprve vládla jako regentka jeho matka Anna Rakouská

- zemi převzal v katastrofálním stavu - hlavní důvod: systém placení daní neplatí daně, jsou placeni z daní církev privilegovaní šlechta platí daně ostatní neprivilegovaní rolníci, měšťané, podnikatelé

- snaha řešit situaci 1) válkami - např. Válka o španělské dědictví O co v této válce šlo? Kdo zvítězil? 2) zakládáním manufaktur Co to byly manufaktury? Jak mohly pomoci králi ve finanční tísni? 3) ziskem nových území v zámoří Kde se dodnes na americkém kontinentu hovoří francouzsky?

Klady vlády Založení Akademie věd - mnoho objevů a vynálezů spočítána rychlost světla třídění rostlin technika lití velkých zrcadel

Zdokonalení francouzské Klady vlády Zdokonalení francouzské armády uniformy nové způsoby opevnění

Klady vlády Francie = centrum kultury móda dvorská etiketa francouzština řečí urozených

Zápory vlády - příliš mnoho válek, ne vždy úspěšných - zrušení Ediktu nantského - konec náboženské svobody pro hugenoty - mnoho lidí pod opustilo Francii - obrovské výdaje na bujarý život krále a šlechty - to vše – později problémy a revoluce

Versailles - zámek nedaleko Paříže

Francie za Ludvíka XIV. - jeden z nejbohatších států - absolutní monarchie Ludvík XIV. – „Král Slunce“ - vládl 72 let - mnoho problémů – hl. nedostatek daní - obyvatelé - do 3 stavů: I. stav - duchovenstvo II. stav – šlechta III. stav – ostatní (měšťané, rolníci atd.) - daně platí jen nejchudší III. stav a I. a II. stav je z daní živen - snaha řešit situaci – válkami, zakládáním manufaktur, hledáním kolonií (Kanada, Louisiana v USA) - klady vlády – vědecký pokrok, zlepšení armády, Francie = vzor módy a chování - zápory vlády – nákladný život krále a dvora (Versailles), konec náboženské svobody (zrušení Ediktu nantského)

Co si pamatuješ? Jakou přezdívku měl Ludvík XIV.? Jaký byl největší problém v systému vybírání daní ve Francii? Které oblasti v zámoří patřily Francii? Jaké klady má Ludvíkova vláda? Kde se nachází zámek, který si Ludvík XIV. nechal vybudovat jako své sídlo?

Metodika materiálu: - výkladová prezentace se závěrečným shrnutím, které může sloužit jako zápis pro žáky a souhrnným opakováním Zdroje: SODACAN. Grand Royal Coat of Arms of France.svg [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Grand_Royal_Coat_of_Arms_of_France.svg>. BELIAR. Europe map 1648.PNG [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/Europe_map_1648.PNG>. NEZNÁMÝ. Lodewijk XIV zittend.jpg [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Lodewijk_XIV_zittend.jpg>. TESTELIN, Henri. Louis XIV 1648 Henri Testelin.jpg [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Louis_XIV_1648_Henri_Testelin.jpg>. TESTELIN, Henri. Presenting the Members of the Royal Academy of Science to Louis XIV.jpg [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Presenting_the_Members_of_the_Royal_Academy_of_Science_to_Louis_XIV.jpg>. NEZNÁMÝ. French mounted grenadiers of Louis XV.PNG [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/French_mounted_grenadiers_of_Louis_XV.PNG>. BEAUBRUN, Charles. Charles Beaubrun María Teresa de Austria y el Gran Delfín.jpg [online]. [cit. 15.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Charles_Beaubrun_Mar%C3%ADa_Teresa_de_Austria_y_el_Gran_Delf%C3%ADn.jpg>. Ostatní obrázky jsou součástí knihoven Microsoft Office 2007