2009 Endokrinní systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Advertisements

Žlázy s vnitřní sekrecí
Histologie a embryologie Kurz: Endokrinní systém
Endokrinologie pro bakaláře

BIOLOGIE ČLOVĚKA ENDOKRINNÍ SOUSTAVA
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
HYPOTALAMUS : FUNKCE REGULACE VEGETATIVNÍCH FUNKCÍ
HORMONY definice Hormony jsou biokatalyzátory, které vytvářejí endokrinní žlázy, tj. žlázy s vnitřní sekrecí. význam Hormony jsou nepostradatelné pro normální.
žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální řízení.
Obecná endokrinologie
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_338 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Regulace biochemických dějů
NEUROHUMORÁLNÍ REGULACE.
ENDOKRINNÍ SYSTÉM MUDr. Jana Mrzílková
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Endokrinní žlázy-hypofýza
Žlázy s vnitřní sekrecí
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormonální soustava tercie.
Hormonální řízení.
Žlázy s vnitřní sekrecí, endokrinní systém
Nadledvina - glandula suprarenalis
Žlázy s vnitřní sekrecí
Nadledvina - glandula suprarenalis
Patofyziologie endokrinního systému II
žlázy s vnitřní sekrecí
Žlázy s vnitřní sekrecí
Žlázy s vnitřní a vnější sekrecí
Soustava žláz s vnitřní sekrecí
Žlázy s vnitřní sekrecí (glandulae endocrinae)
Žlázy s vnitřní sekrecí
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_ŘÍZENÍ.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
probíhá na třech úrovních: 1. Regulace na nervové úrovni - působí rychle, po dobu trvání podnětu 2. Regulace na úrovni imunitních pochodů 3. Regulace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Hormonální regulace Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Žlázy s vnitřní sekrecí 2. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Řízení lidského organismu Úvod Hormonální.
MUDr. Kateřina Kapounková. Řízení organismu  Nervový systém (fylogeneticky nejmladší, rychlé reakce)  Humorální systém (fylogeneticky starší, zajišťuje.
Žlázy s vnitřní sekrecí 1. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního.
Žlázy s vnitřní sekrecí. o uložena : v horní části břišní dutiny o funkce : exokrinní – zevní sekrece endokrinní - vnitřní sekrece – beta buňky  Langerhansovy.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
Žlázy s vnitřní sekrecí
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Řízení činnosti lidského těla
Žlázy s vnitřní sekrecí
Hormony.
Soustava žláz s vnitřní sekrecí
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Žlázy s vnitřní sekrecí
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Žlázy s vnitřní sekrecí (glandulae endocrinae)
Některé všeobecné aspekty patofyziologie hormonů
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
REGULÁCiA MENŠTRUAČNÉHO CYKLU
Biochemie hormonů odvozených od aminokyselin a proteinů
Žlázy s vnitřní sekrecí
Žlázy s vnitřní a vnější sekrecí
Žlázy s vnitřní sekrecí
Patofyziologie endokrinního systému I
Žlázy s vnitřní sekrecí (glandulae endocrinae)
HORMONY Adéla Fantová.
Hormony Tělu vlastní látky
Transkript prezentace:

2009 Endokrinní systém

Endokrinní systém Hormony (produkty endokrinních žlaz) jsou uvolňovány do krve nebo tkáňové tekutiny a působí na cílové orgány a tkáně, které jsou od místa sekrece vzdáleny

Hypothalamo-hypofyzární systém Nc. supraopticus a paraventricularis hypothalamu – oxytocin a vasopresin (ADH) Jsou uvolňovány v neurohypofýze - Hypothalamus: Liberiny : TRH,GnRH,GRH,CRH, PRF Statiny: somatostatin,dopamin Ovlivňují sekreci buněk v adenohypofýze

Hypothalamo-hypofyzární systém Nc. supraopticus a paraventricularis hypothalamu – oxytocin a vazopresin (ADH) Jsou uvolňovány v neurohypofýze Hypothalamus: Liberiny : TRH,GnRH,GRH,CRH, PRF Statiny: somatostatin,dopamin Ovlivňují sekreci buněk v adenohypofýze

Neurohypofýza Nemyelinizovaná vlákna – Heringova tělíska: oxytocin a vasopresin; neurophysin Pituicyty = glie (lipofuscin) – gliární fibrilární acidický protein

Adenohypofýza Krevní zásobení: Arteria hypophysealis superior – hypothalamus a hypofýza – portální systém Arteria hypophysealis inferior - neurohypofýza

Adenohypofýza Chromofóbní buňky: nediferencované- kmenové buňky, folikulární buňky (oporný systém) Chromofilní buňky: Acidofilní: prolaktin, růstový hormon (GH) Bazofilní: ACTH (adreno-kortikotropní hormon), TSH (thyreotropní hormon), FSH (folikulo- stimulační hormon), LH (luteinizační hormon)

Adeno-hypofýza – pars intermedia

Epifýza Pinealocyty- produkce melatoninu Astrocyty – podpůrné buňky Funkce: reakce na světlo – rytmická sekreční aktivita (melatonin je produkován za tmy) Biologické hodiny – regulace cirkadiálních rytmů Neuro-endokrinní převodník modifikující funkci endokrinních žláz

Epifýza Pinealocyty - neurony Astrocyty

Štítná žláza Folikuly – váčky obsahující koloid (thyreoglobulin) – kubické buňky folikulární – tyroxin (T4) a trijodtyronin (T3) Funkce: stimulace oxidativní fosforylace v mitochondriích (resorpce ve střevu, regulace metabolismu lipidů, tělesný růst, vývoj CNS) Parafolikulární buňky – kalcitonin – snižování hladiny Ca v krvi – ukládání do kostí a vylučování močí.

Štítná žláza Folikulární buňky C - Parafolikulární buňky: produkce kalcitoninu: regulace hladiny Ca v krvi

Produkce tyroxinu Syntéza thyreoglobulinu - proteosyntéza Absorpce cirkulujícího jodidu – aktivní transport Aktivace jodidu a jeho vazba na tyrozinová rezidua thyreoglobulinu v koloidu ve folikulech Resorpce thyreoglobulinu a jeho rozložení lyzosomy – uvolnění T4 a T3

Příštitná tělíska Buňky hlavní – produkce parathormonu – regulace hladiny Ca v krvi – její zvýšení aktivací osteoklastů v kosti - antagonista kalcitoninu ze štítné žlázy. Oxyfilní buňky (obsah mitochondrií)

Příštitná tělíska

Nadledvina Kůra : zona glomerulosa zona fasciculata zona reticularis Dřeň

Kůra nadledviny Mineralokortikoidy – aldosteron – v ledvině reguluje resorpci Na v distálním tubulu –– sekrece je stimulována angiotensinem II Glukokortikoidy – kortizol, kortikosteron – regulace intermediárního metabolismu, imunity; sekrece je stimulována ACTH Androgeny – dehydroepiandrosteron – anabolický účinek

Nadledvina Dřeň: Adrenalin Noradrenalin Reakce na stres – zvýšení tlaku, srdeční frekvence atd.

Pankreas Exokrinní žláza – trávicí enzymy Endokrinní žláza- Langerhansovy ostrůvky – kontrola hladiny glukosy a funkce GIT

Pankreas A-buňky – glukagon B-buňky – insulin D-buňky – somatostatin F-buňky – pankreatický polypeptid

Langerhansův ostrůvek – B buňka

A a D buňka pankreatu

Langerhansův ostrůvek - glukagon

Langerhansův ostrůvek - somatostatin

DNES (difusní endokrinní systém) Buňky roztroušeny mezi epitelovými buňkami GIT od žaludku po střevo: regulace resorpce a motility (gastrin, sekretin, GIP, cholecystokinin, motilin, VIP, serotonin, somatostatin, glukagon, substance P, ghrelin) Buňky buď mohou dosahovat do lumen nebo jsou uloženy při bazi a k povrchu nedosahují. Sekret je uložen v granulech při bazální lamině a je vylučován do krve

Endokrinní systém Ovarium: estrogeny a progesteron Testes: androgeny Placenta: HCG (lidský choriový gonadotropin), placentární lactogen, estrogeny a progesteron Srdce – kardiomyocyty- atriální natriuretický hormon Ledviny – juxtaglomerulární aparát – renin – angiotensin Thymus: thymosin alfa, thymopoetin, tymolin, tymový humorální faktor (stimulují proliferaci a diferenciaci T lymfocytů) Tuková tkáň: leptin, estrogeny, adiponectin