Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žlázy s vnitřní sekrecí, endokrinní systém

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žlázy s vnitřní sekrecí, endokrinní systém"— Transkript prezentace:

1 Žlázy s vnitřní sekrecí, endokrinní systém
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Endokrinní systém Reguluje, řídí a koordinuje činnost organismu spolu s nervovou soustavou. Podílí se na udržení homeostázy, reguluje metabolismus, podílí se na odezvě organismu na stres a je hlavní regulátorem růstu a reprodukce jedince. Na rozdíl od nervové soustavy, která se uplatňuje zejména při okamžité odezvě na podnět a při chování, se endokrinní systém uplatňuje hlavně při pomalejších regulacích dlouhodobého charakteru. Oba systémy se vzájemně doplňují a velmi těsně spolu kooperují při řízení organismu. Rychlost odezvy na podnět je sice pomalejší, ale působí déle. Je to dáno způsobem přenosu informace v organismu. Endokrinní systém využívá k přenosu informací chemické sloučeniny - hormony. Řízení systému je označováno jako humorální, protože hlavním transportním médiem hormonů jsou tělní tekutiny (z latinského humor).

3 Endokrinní systém – řídící centrum
hypotalamus (bazální část mezimozku) hormon uvolňující tyrotropin hormon uvolňující gonadotropin hormon uvolňující růstový hormon hormon uvolňující kortikotropin  somatostatin dopamin .

4 Hypofýza a epifýza hypofýza (podvěsek mozkový)
- přední lalok (adenohypofýza) růstový hormon (somatotropní hormon, STH) luteotropní hormon (prolaktin, LTH) - laktační hormon podporující tvorbu mléka při kojení adrenokortikotropní hormon  thyreotropní hormon (TSH)- stimujuje syntézu a uvolňování hormonů štítné žlázy folikuly stimulující hormon (FSH) luteinizační hormon (LH), luteinizace = vývoj žlutého tělíska uvnitř prasklého Graafova folikulu - zadní lalok (neurohypofýza) oxytocin antidiuretický hormon (vasopresin, ADH) epifýza (šišinka) Melatonin - ovlivňuje cirkadiánní trofický hormon (glomerulotrofin)

5 Štítná žláza

6 Štítná žláza Hormony štítné žlázy, tedy tyroxin a trijodthyronin, jsou hormony produkované folikulárními buňkami štítné žlázy. Součástí molekul těchto hormonů je jód, který buňky aktivně vychytávají z krve a k produkci hormonů je bezpodmínečně nutný. Hormony štítné žlázy jsou důležitým diferenciačním faktorem (= k diferenciaci buněk) během nitroděložního vývoje a krátce po narození, působí zvláště na vývoj mozku. Zvyšují úroveň bazálního metabolismu a spotřebu kyslíku většiny tkání, ovlivňují látkovou přeměnu živin a potencují účinek jiných hormonů, jako jsou katecholaminy (např. adrenalin) nebo kortizol. Pro správnou činnost štítné žlázy je nezbytný dostatečný přísun jódu, což představuje jeho denní příjem v dávce mikrogramů.

7 Příštítná tělíska V nich jsou vytvářeny hormony, které pomáhají kontrolovat hladinu vápníku a fosforu v krvi. Příštítná tělíska jsou nezbytná pro správný růst a vývoj kostí, svůj význam však neztrácejí ani v dospělosti, kdy určují, jak budou kosti pevné.  Při potravě chudé na vápník a nízké hladině vápníku v krvi vytvářejí příštítná tělíska parathormon (PTH), který urychluje odbourávání vápníku z kostí a zvyšuje jeho koncentraci v krvi. Vápník je nezbytný pro převod nervového vzruchu i pro svalovou kontrakci. Antagonistou PTH – tedy hormonem, který má opačné účinky než PTH – je kalcitonin, hormon produkovaný parafolikulárními buňkami štítné žlázy.

8 Brzlík Brzlík je žláza, která se v dětství nachází přímo za hrudní kostí. Po narození je brzlík relativně velký, největších rozměrů dosahuje v pubertě. Během dospívání se však zmenšuje, je nahrazován tukovou tkání a postupně zaniká. V dětství je brzlík nezbytný pro vývoj a správnou funkci imunitního systému. Dozrávají zde totiž T-lymfocyty, což jsou bílé krvinky nezbytné pro specifickou imunitní odpověď. V brzlíku jsou vytvářeny také humorální faktory (chemické látky), které jsou důležité pro vývoj imunitního systému.

9 Nadledviny Na horním pólu ledvin jsou uloženy malé, ale velmi významné žlázy zvané nadledviny. V každé nadledvině se vlastně nacházejí dvě žlázy s vnitřní sekrecí. Kůra nadledvin je vnější částí, uvnitř se nachází dřeň. Zatímco hormony vytvářené v kůře jsou pro život naprosto nezbytné, bez hormonů dřeně nadledvin se lze obejít. Kůra nadledvin produkuje hormony: glukokortikoidy (jako je kortizol) pomáhají řídit hladinu cukru v těle, zvyšují spalování bílkovin a tuků a mají na starost odpověď na stresující podmínky, jakými může být třeba velké fyzické nebo psychické vypětí či horečka. Mineralokortikoidy (například aldosteron) kontrolují celkový objem krve a pomáhají řídit krevní tlak tím, že působí na ledviny a pomáhají jim zadržovat sodík a vodu. některé pohlavní hormony důležité u mužů i u žen pro vývoj některých sekundárních pohlavních znaků.

10 Dřeň nadledvin produkuje:
 adrenalin (epinefrin), který je vylučován také v nervových zakončeních. Adrenalin zrychluje tep, rozšiřuje průdušky, a tím zlepšuje zásobení organismu kyslíkem. Také je zodpovědný za to, že se zvyšuje průtok krve kosterním svalstvem. Adrenalin se uvolňuje zejména tehdy, když je člověk vystrašený, vzrušený nebo se nachází ve stresující situaci. V dřeni nadledvin je také vytvářen hormon noradrenalin (norepinefrin). Jeho zvýšená koncentrace se projevuje vysokým krevním tlakem.

11 Nadledviny

12 Slinivka břišní Pankreas je velká žláza uložená v dutině břišní za žaludkem. Skládá se ze dvou částí: Exokrinní žláza – produkuje trávicí enzymy, které pomáhají při štěpení tuků, cukrů i sacharidů. Endokrinní část - Langerhansovy ostrůvky, produkující hormony inzulin a glukagon. Tyto hormony pomáhají v těle udržovat stálou hladinu cukru (glykemii). Inzulin pomáhá buňkám vstřebávat glukózu z krve. V buňkách je pak glukóza využívána k výrobě energie. Je-li hladina cukru v krvi příliš nízká, vypouští slinivka do krve glukagon. Ten způsobí uvolnění glukózy z jater, kde je skladována ve formě glykogenu, do krve.

13 Pohlavní žlázy - vaječníky
Vaječník (ovarium) je párová ženská pohlavní žláza velikosti švestky (3 x 2 x 1 cm). Je přirostlý na širokém vazu děložním při boční stěně malé pánve (zavěšený na řase z pobřišnice). Dvěma nejdůležitějšími hormony párových pohlavních žláz – vaječníků – jsou estrogen a progesteron. Tyto hormony jsou zodpovědné za rozvoj a udržování ženských rysů i za průběh těhotenství. Spolu s hormony hypofýzy (FH a LSH) také kontrolují menstruační cyklus.

14 Pohlavní žlázy - varlata
Varlata jsou párové žlázy, uložené v šourku, jež produkují testosteron. Jde o hormon nezbytný ke správnému vývoji chlapeckého těla a k rozvoji sekundárních pohlavních znaků. Je zodpovědný za: růst penisu a varlat růst vousů a ochlupení ohanbí mutování a prohloubení hlasu nárůst svalové hmoty i síly, a také za vyšší vzrůst. V dospělosti testosteron pomáhá udržet libido (chuť k sexu), je podstatný pro vyzrávání spermií. Také udržuje mužský typ ochlupení, svalovou a kostní hmotu.

15 Použité materiály Černík, V., Bičík, V., Martinec, Z. Přírodopis 3 pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Praha: Libertas, a. s., 1. vydání. ISBN Jelínek, J., Zicháček, V. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství OLOMOUC, ISBN Vlastní tvorba Obrázky byly vyhledány ve wikipedii jako Creativ Commons nebo Public Domain: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné z: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu jpg. Dostupné z: Elf Sternberg . In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné z: In:cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu png. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Žlázy s vnitřní sekrecí, endokrinní systém"

Podobné prezentace


Reklamy Google