Aktivity RWE pro rozvoj CNG

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
G7, a.s. Litvínov Váš spolehlivý dodavatel pohonných hmot!
stlačený zemní plyn vs. nafta
Zemní plyn jako pohonná hmota
Opel a stlačený zemní plyn (CNG) Zbyněk Janeček Fleet & CV Manager GM Southeast Europe (Opel, Chevrolet) Branch office Praha Praha,
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Zemní plyn v dopravě Česká plynárenská unie
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Den s Fleetem, Lednice.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Benefitní program Moje energie pro členy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
O společnosti Založena v roce 1995, ISO 9001 Stabilní pozice v severních a středních Čechách Garance kvality a původu PHM Pobočky – Litvínov, Praha Obrat.
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Alternativní ekologické pohony, Stlačený zemní plyn CNG
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
možnosti a význam použití
Užití zemního plynu v dopravě Tisková konference Praha 16. března 2006 Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Skupina RWE v České republice
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Zemní plyn v dopravě Ing. Markéta schauhuberová, Česká plynárenská unie , Jednání sekce silniční dopravy.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Den dopravy, Praha hotel Olympik Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Česká pošta a využití CNG
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Název přednášky Společnost Funkce, mail, případně další vhodné informace Zemní plyn - CNG a LNG - v nákladní dopravě E.ON Energie, a.s. – Jiří Šimek, Michal.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Využití zemního plynu v dopravě Ing. Markéta Schauhuberová, Česká plynárenská unie , Červený kohout 2009, Hluboká nad Vltavou.
RWEStrana 1 Zemní plyn v dopravě - řešení pro čistá města Staňte se jedničkou v CNG společně s námi OSA – SDP ČR , Monínec 9/22/2016.
Multigate a.s. Projekt: Casino - Podolí u Brna. Kdo jsme? Společnost multigate, a.s. byla založena v roce 2002 a je výlučně tuzemskou společností, její.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
 projektová dokumentace pro územní řízení 2009  žádost o vydání územního rozhodnutí září 2010  vydání územního rozhodnutí srpen 2011  nabytí právní.
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY – POHON CNG Z POHLEDU VÝROBCE Josef Jeleček TEDOM.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
CZECHBUS CNG nejlepší řešení pro čistá města Využití CNG ve veřejné autobusové dopravě Bc. Ludomír Landa ředitel ČSAD MHD Kladno a.s. 1.
Obchodník s elektřinou a plynem Partner pro bydlení a podnikatelské prostory Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Vodíkové aktivity Linde Gas
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Pilotní projekt Dopravní řešení mikroregionu MILEVSKO Realizace efektivní přepravy ve veřejné linkové autobusové dopravě.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Ing. Eduard Muřický Národní akční plán čisté mobility NAP ČM Ing. Eduard Muřický 18. října 2016 “CNG jako dostupná ekologická alternativa”,
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Třídimenzionální radary Základní takticko-technické údaje radarů:
Moderní způsoby užití zemního plynu
„Racionalizace nákladových položek vybrané dopravní společnosti“
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Lékárny Dr. Max a ekonomické výhody pro Vás
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Aktivity RWE pro rozvoj CNG Krajský úřad, Liberec 18.1.2008 Lubomír Kolman, Project Manager RWE Transgas, a.s. Vážené dámy a pánové, jak jsme Vás už minulý týden informovali na tiskové konferenci k situaci na Ukrajině, společnost RWE Transgas se k 1. lednu 2006 rozdělila na dvě části. Dnešní setkání jsme svolali proto, abychom Vám mohli podrobněji vysvětlit, co tato změna znamená pro český plynárenský trh. Zároveň bychom Vám zde rádi oficiálně představili, co je konkrétně předmětem činnosti nové společnosti RWE Transgas Net. RWE Konzern

Zemní plyn jako pohonná hmota pro automobily CNG (Stlačený zemní plyn) CNG – Compressed Natural Gas (Stlačený zemní plyn) Zaručená kvalita plynu v celé ČR Uskladněn v plynném skupenství v silnostěnných tlakových nádobách, vysoký tlak - 200 bar Oktanové číslo 130 – vysoký výkon motoru Nejlevnější pohonná hmota Nejnižší emise - EURO IV, V Autobusy a osobní automobily přímo z výrobního závodu - ne přestavby!! Zajištěný vývoj vozu a kvalita provedení Plné garance servisu a záručních oprav Nejbezpečnější pohonná hmota Lehčí než vzduch, volně se rozptyluje Možnost parkování v podzemních garážích

Častá sdělení manažerů dopravních společností Proč bych měl jezdit na něco jiného, když celý život jezdím na naftu? Raději si počkáme na vodíkový pohon! Přechod na zemní plyn se nám nevyplatí! Jiné technologie jsou ekologičtější!

Současnost a cílový stav v České republice Současnost (12/2007): v České republice je na počátku roku 2008 provozováno 17 veřejných plnících stanic CNG. V příštím roce bude uvedeno do provozu dalších 8 - 10 stanic. V provozu je okolo 900 CNG automobilů, z toho cca 210 autobusů. Od r. 2007 tj. po snížení sazby spotřební daně je očekáván zvýšený zájem dopravních podniků o provozování plynových autobusů a zájem společností s flotilami dodávkových a osobních automobilů Cíl k r. 2020: roční prodej 600 - 800 mil. m3, 350 - 400 000 CNG automobilů z toho cca 4 000 busů, 350 - 400 veřejných plnících stanic

Nabídka CNG automobilů na českém trhu 1. Autobusy – tuzemští výrobci: SOR Libchavy Iveco Irisbus Vys. Mýto TEDOM Třebíč 2. Osobní a dodávkové automobily: Fiat – Multipla, Doblo, Punto, Panda Opel – Zafira, Combo Citroën – C3, Berlingo Renault – Kangoo VW – Touran, Caddy Škoda – v přípravě Octavia Combi, Roomster, Superb 3. Nákladní a multifunkční vozy FOX Tedom (nákladní s různými nástavbami) Iveco, Mercedes (velké dodávkové a nákladní automobily)

Dobrovolná dohoda MPO + plyn. společnosti Výstavba plnicí stanice společností RWE pro potřeby DP provozující CNG autobusy Marketingová podpora RWE Transgas ve výši 200 000 Kč na nově pořizovaný CNG autobus, v rozsahu max. 10 mil. Kč/rok.

Nabídka RWE - postup při realizaci CNG specialisté RWE navštívili většinu dopravních společností s nabídkou – výstavba stanice RWE + příspěvky na autobusy od RWE a informace, lze vyžádat další konzultace Při vážné úvaze o obnově vozového parku CNG autobusy je možné požádat RWE o zpracování technicko ekonomické studie (lokalizace stanice, ekonomická efektivnost) Plánujeme pro zástupce měst a obcí a managementy DP zájezd do zahraničí (Německo, Itálie) k DP který provozuje CNG autobusy – pokud bude zájem získat zkušenosti či informace Lze spolupracovat s výrobci CNG autobusů – možnost otestování autobusu na vhodně vybrané lince Plnicí stanici lze realizovat 3 způsoby (1. výstavba + provoz zajistí RWE, 2. výstavbu a provoz zajistí samotný DP, 3.výstavbu + provoz zajistí jiná soukromá společnost) – každá varianta mí svá pro a proti

Způsoby výstavby plnicí stanice pro DP Výstavbu a provoz zajišťuje RWE - cena CNG kopíruje cenu nafty – pro dopravní podniky garantovaná úspora autobusu cca 3 Kč/km - kompletní servis a údržba pro DP - finanční kompenzace v případě poruchy zařízení stanice Výstavbu a provoz zajišťuje jiný subjekt - cena CNG se stanovuje na základě nákupní ceny zemního plynu od dodavatele plynu – cena CNG může kolísat, cena obsahuje 2 marže (dodavatel plynu + provozovatel stanice) - kompletní servis a údržba pro DP Výstavbu a provoz si zajišťuje DP - cena CNG se stanovuje na základě nákupní ceny zemního plynu od dodavatele plynu – cena CNG může kolísat, cena obsahuje 1 marži (dodavatel plynu) - nezávislost na jiném partnerovi, dotace na výstavbu z fondů EU - nutnost vložení finančních prostředků do stanice a údržba

Další informace od RWE Záměr - ceny CNG na stanicích provozovaných RWE svázat s cenou nafty, tak aby CNG bylo vždy výhodné (!) V případě vyšších odběrů možnost slevy (!) V případě nákupu CNG od RWE - zaručená úspora na PHM Plnicí stanice RWE je postavena dle potřeby dopravního podniku – na míru podle počtu CNG autobusů a potřebné doby tankování Při větším počtu CNG autobusů - záložní kompresor či menší záložní stanice v blízkém okolí Dobu tankování 1 autobusu lze snížit na 8 min. event. až 5 min. Úpravy dílen či garáží nejsou složité – zpracovává se předpis

Dotace poskytnuté RWE Transgas

Tankování - plnící stanice CNG Veřejné – rychleplnící. Doba plnění srovnatelná s kapalnými PHM. Samoobslužné tankování, nonstop 24 hodin, zákaznické karty, případně na firemní či CCS kartu, platba v hotovosti minimálně - pouze při předchozím přivolání obsluhy. Firemní areálové – rychleplnící Především pro potřeby dopravních společností či firem, uzavřené v areálu, pro větší počet automobilů, není přístupná veřejnosti. Firemní či soukromé – pomaluplnící Pro potřebu menších firem či domácností. Doba plnění 4 – 6 hodin (přes noc).

Veřejné plnící stanice CNG - současnost

Bezpečnost CNG automobilů Zem. plyn se rozptyluje, vyšší teplota zápalnosti, příznivější mez výbušnosti ve směsi se vzduchem Silnostěnné tlakové nádoby odolávající nárazu Nádoby umístěny na spodku vozidla Bezpečnostní ventil nádrže s elektromagnet. uzávěrem a tepelnou pojistkou Hrozba výbuchu plynu je minimalizována Lze parkovat v zabezpečených podzemních garážích

Karetní platební systém pro vozy CNG Platební karta pro všechny stanice v ČR zapojené do sítě Zákazník - podpis jednoduché smlouvy s místní plynárenskou společností Platební karta s PIN kódem Proškolení – ukázka tankování Samoobslužné tankování – nonstop 24 hod. Platba – vyúčtování, 1 x měsíčně za veškerý odebraný CNG v jednotlivých stanicích

Nová CNG legislativa - předpisy Vydání - červen 2008: Vybavení garáží, podzemní garáže Malé plnící stanice, pomaluplnící Prostory pro opravy a servisování vozidel

Specialisté CNG – kontakty na www.cng.cz Praha – Lubomír Kolman, Project Manager, RWE Transgas,a.s., Praha - Radek Patera, Jan Žákovec, Pražská plynárenská,a.s., Praha Středočeský + Severočeský region – Stanislav Třešňák, Severočeská plynárenská, a.s., Ústí nad Labem Jihočeský region – Jiří Lachout, E.ON Energie,a.s., České Budějovice Západočeský region – Tomáš Škoda, Západočeská plynárenská, a.s.. Plzeň Jihomoravský region – Dušan Matúška, Jihomoravská plynárenská, a.s. , Brno Východočeský + Severomoravský region – Michal král, Východočeská plynárenská, a.s., Hradec králové

Děkuji za pozornost! Více informací a kontakty naleznete na www.rwe.cz a www.cng.cz RWE Konzern