Právo mezinárodního obchodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_327.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Volný pohyb zboží.
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD. Příčiny rozvoje odlišné klimatické a přírodní podmínky odlišný spotřebitelský vkus zvyšování efektivity – dělba práce.
Vzdělávací materiál/DUM VY_52_INOVACE_01A21
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
Celnictví Význam a druhy cel.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Strategie prodeje textilního zboží
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
Vnější hospodářská politika
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní obchodní transakce
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Základy práva Ing. Mgr. Tomáš Klusák
PŘEDNÁŠKA Č. 3 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
INVESTICE, INVESTIČNÍ PRÁVO, SMLOUVA O DODÁVCE INVESTIČNÍCH CELKŮ
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
Společná obchodní politika
Úvod do finanční vědy a financí
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
Úvod, základní principy a cíle
ÚVOD DO PROBLEMATIKY PŘEDNÁŠKA Č. 1
Právo mezinárodního obchodu
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Základy ekonomie Seminář 10..
Transkript prezentace:

Právo mezinárodního obchodu Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT) Úprava vnějších obchodních vztahů ČR/ES Právní režim mez.obchodních transakcí Rozbor jednotlivých obchodních transakcí

Právo mezinárodního obchodu ukončení : písemný test, obhajoba seminární práce - první písemný test na poslední přednášce, další zkoušení na PrF - témata seminárek = z učebnice Rozehnalová, N. Valdhans, J. a kol. Mezinárodní obchodní transakce : Multimediální učební text. Masarykova univerzita v Brně, 2004. 103 s.

Systematika a úprava mezinárodních obchodních vztahů Vztahy mezi státy a mezinár. organizacemi Tři úrovně vztahů Vztahy mezi státem a subjekty na jeho území Vztahy mezi obchodníky z různých států

Systematika a úprava mezinárodních obchodních vztahů Jedná se o vztahy mezi subjekty mezinárodního práva veřejného. Jejich vzájemné vztahy jsou proto také tímto právem regulovány. Státy a mezinár. organizace Tři úrovně vztahů Stát a subjekt na jeho území Obchodníci z různých států

Systematika a úprava mezinárodních obchodních vztahů Tyto vztahy jsou upraveny vnitrostátním veřejným právem. Patří sem oblasti práva veřejného, správního, finančního. Do této oblasti zasahuje výrazně i právo komunitární – například úprava vnějších obchodních vtahů ES. Státy a mezinár. organizace Tři úrovně vztahů Stát a subjekt na jeho území Obchodníci z různých států

Systematika a úprava mezinárodních obchodních vztahů Nejširší skupina vztahů, jsou jádrem mezinárodního obchodu. Odehrávají se ovšem pouze v určitém prostředí, které je vytvářeno předcházejícími dvěma skupinami vztahů. Vztahy obchodníků jsou regulovány primárně mezinárodním právem soukromým, ale výrazně sem zasahují i nestátní prostředky úpravy, jako např. lex mercatoria. Státy a mezinár. organizace Tři úrovně vztahů Stát a subjekt na jeho území Obchodníci z různých států

Ekonomické teorie liberalizmus vs. protekcionismus ? vhodnější ? současný trend po II. sv. válce nahrazování bilaterálních dohod multilaterálními postupné institucionalizování regulace mez. obchodu = Bretton-Woodský systém, GATT, WTO

Překážky obchodování opatření přímo regulující vstup a výstup zboží celní tarify, kvóty, dovozní licence, vývozní licence, certifikace vnitrostátní regulace a politika dopadá na domácí i zahraniční výrobky – technické požadavky, sanitární a fytosanitární opatření, veřejné podpory, státní monopoly, politika veřejných zakázek obchodní praktiky, zvyklosti, kulturní rozdíly, spotřebitelské preference ekonomická a strukturální charakteristika dovozní země investiční politika země, úvěrový kredit země, průmyslová politika