Volný pohyb služeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co přinese implementace směrnice o službách?. Co to je implementace? • směrnice – jeden z typů evropských aktů • rámcový nástroj – směrnice stanoví jen.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Regulace a dohled nad bankovním systémem
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Podnikání v EU Vypracoval: Lukáš Macoun
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Fáze ekonomické integrace
Poskytování finančních služeb v EU Úvod, geneze a kontext.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Obecní živnostenský úřad Magistrát města Pardubic Jednotné kontaktní místo.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Směrnice o službách Reálné přínosy v reálných číslech Mgr. et Mgr. Ivo Kameš Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE II Masarykova univerzita 2015.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Poskytování finančních služeb v EU Úvod, geneze a kontext.
V NITŘNÍ TRH EU – PRÁVNÍ ÚPRAVA – 2. ČÁST Prezentace 2015.
Vnitřní trh EU – právní úprava – 2. část Prezentace 2015.
Jak co nejúčinněji řešit spor o právo ES s využitím mimosoudních nástrojů Michaela Vlasáková Baruníková Martin Tesař.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
Východiska evropské úpravy
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Rozpočtová a fiskální politika
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Svoboda poskytování služeb
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
Další vnitrostátní předpisy
Subjekty obchodněprávních vztahů
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Rozpočtová a fiskální politika
Právo usazování a volný pohyb služeb
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Rozpočtová a fiskální politika
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Volný pohyb služeb

Pojem služby (čl. 57 SFEU) samostatná výdělečná činnost (extenzivní výklad – i zdravotnická, vzdělávací) poskytovaná za úplatu (i nepřímou – zdravotnictví) nejde o pohyb zboží, osob ani kapitálu kdo je poskytovatelem a příjemcem dočasné nebo jednorázové poskytování

Druhy služeb podle poskytovatele podle obsahu podle příjemce obchodní řemeslné lékařské advokátní a jiné podle obsahu dočasné nebo trvalé opakující se nebo nepřetržité podle příjemce adresné neadresné

Právo usazování x volný pohyb služeb právo usazování = podnikání volný pohyb právnických osob zákaz diskriminace zákaz omezení také při zřizování zastoupení, poboček, dceřiných společností zahrnuje také přístup k samostatně výdělečným činnostem, jejich výkon zřizování a provozování podniků

Právo usazování většinou se jedná o pobočku, organizační složku společnosti se sídlem v jiném členském státě je-li založena dceřiná společnost, je to usazení (podnikání) = působí „doma“

Právo usazování x volný pohyb služeb - odlišení odlišení služeb od práva usazování: dočasné nebo jednorázové poskytování (přenos výkonu činnosti není trvalý) Rozh. GEBHARD 55/94 existence infrastruktury nerozhodná (3/95 Reiseburo) přeshraniční element – kdo se přemisťuje (aktivní a pasivní stránka mobility): poskytovatel příjemce služba samotná

Podnikání = trvalost služba = dočasnost Služba je poskytována dočasně, jednorázově nebo příležitostně včetně např. velkých stavebních zakázek soustavná (trvalá) činnost: podnikání (nikoli služba) – jiný právní režim holič - každý pátek v sousedním státě tesař – půl roku jednorázově na stavbě v sousedním státě

Zákaz diskriminace a omezení poskytování služeb obecně: nelze uplatňovat omezení, které by vedlo k zákazu činnosti poskytovatele usazeného v jiném státě, kde legálně poskytuje obdobné služby (např. požadavky na profesní kvalifikaci, složení finančních prostředků) zákaz diskriminace se týká i příjemců např. turistické služby - vstupné dovolená omezení analogicky volnému pohybu osob, příp. zboží

Směrnice 2006/123 o službách na vnitřním trhu právo místa poskytování služby (země původu: strašák pro staré členy) odstranění určitých bariér snadnější uznávání dokladů jednotná kontaktní místa protekcionismus zůstává vysílání pracovníků: zaměstnavatel vyšle vlastní pracovníky na vlastní účet na základě smlouvy s příjemcem (zedníci)

Směrnice 2006/123 o službách na vnitřním trhu mírná vylepšení: povolení k výkonu: zjednodušené předkládání dokumentů jednotná kontaktní místa žádost nevyřízena ve lhůtě: „tichý souhlas“ informace o poskytovateli služby příjemcům ČR: implementace zákonem (prosinec 2009)

Směrnice - pokračování zákaz těchto požadavků na poskytovatele ze zahraničí: povinnost být usazen povinnost mít povolení, registraci, povinné členství v komoře apod. bránění zřízení infrastruktury dozor nad poskytovateli: ano

Zdravotnické služby zde se pohybuje spíše příjemce

Poskytování finančních služeb v EU Úvod, geneze a kontext

Volný pohyb služeb Zpočátku služba definována jako typ činnosti, až posléze ESD rozlišil právní režim usazování x služby Poskytování finančních služeb v režimu usazování (podnikání) (trvale, systematicky) pohybu služeb (nárazově, jednorázově)

Pomalý vývoj v EHS/ES/EU společný trh vyžaduje dobře fungující finanční sektor EU (EHS): společný trh v oblasti činnosti finančních institucí pomalý vývoj - rozdílnost struktur finančního sektoru, omezení pohybu kapitálu Náznaky počátky liberalizace bankovních služeb: Až 1973 - směrnice o svobodě usazování a svobodě poskytovat služby pokud jde o činnost bank a finančních institucí

Postupné otevření trhu bankovních a pojišťovacích služeb obtížné – všude přísný regulační režim ochrana zájmů klientů a investorů předcházet neodpovědnému řízení těchto institucí (kolaps) udělovat oprávnění podnikat bylo výlučnou věcí každého státu zahraniční banka se musela přizpůsobit domácím podmínkám jak řešit: vzájemné uznávání národních licencí (postupně částečně) nadnárodní udělování licencí (ne)

Další vývoj liberalizace bankovních služeb – 70. a 80. léta 1977 - První bankovní směrnice - obecné principy v podnikání a poskytování služeb - (přístup k činnosti úvěrových institucí a jejího výkonu) - jednotná definice bank a jejich poboček, sjednocení podmínek pro zahájení činnosti 1989 (účinnost 1993) - Druhá bankovní směrnice - již pokročilá svoboda poskytování finančních služeb - stejný název jako první

Druhá bankovní směrnice podrobněji (poskytování finančních služeb mimo stát sídla banky) 1) Princip jednotné licence (souhlas dozorčího orgánu v domovském státě) (= „evropský pas“) Pravidla pro zřízení dceřiné společnosti v jiné zemi jsou sjednocena: směrnice např. stanoví minimální hranici vlastního jmění ve výši 5 miliónů eur. Harmonizovány podmínky zřízení a provozování banky. Hostitelskému státu musí být také sdělena všechna jména akcionářů, kteří vlastní více než 10 % kapitálu. Toto opatření má za cíl posílit dozor nad bankovním trhem. 2) Princip dozoru orgány domovského členského státu (dosud hostitelského) (v hostitelském státě dceřiná společnost nebo pobočka)

Výsledek: vzájemné uznávání splnění podmínek pro bankovní činnost princip vzájemného uznávání - podchycen ve druhé BS dnes: jednotná bankovní licence (povolení působit jako banka se vztahuje i na působení v jiném členském státě)

Politiky EU - 1 1. Výlučná pravomoc EU a) měnová politika b) politika hospodářské soutěže (vč. státních podpor a veřejných zakázek) c) obchodní politika (navenek) 2. Nevýlučná pravomoc (koordinační politiky) a) ochrana spotřebitele b) sociální politika (pracovní právo, zaměstnanost) c) daňová politika d) průmyslová (podpora MSP, podpora výzkumu a vývoje) e) policejní a justiční spolupráce

Politiky EU - 2 3. Sektorové tradiční politiky v oblasti nevýlučné pravomoci (již od 1958) a) zemědělská politika b) rybolovná politika (moře) c) dopravní politika 4. "Územní" politiky a) regionální politika (soudržnost) ("evropské peníze") b) zahraniční politika a obrana c) rozvojová spolupráce