jednočipových počítačů I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systém péče o bezpečnost Systém.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Grafický monitor.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrická kamna 1.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Nepřímé měření kapacity střídavým proudem proudem Téma:OB21-OP-EL-ELKM-OTR-M
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Revizní lhůty ručních.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 4 ČSN Obor:Elektrikář.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Modulátory.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tvorba jednoduchých pogramů II.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tvorba jednoduchých pogramů I.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Interkomunikační adresní systém.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Interkomunikační adresní systém.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Instrukční soubor 1.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 2.8 Rozvaděče Obor:Elektrikář.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky OB21-OP-EL-STZ-NEV-U Ochrana.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikrovlnné přenosy Mikrovlnné.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikropočítač Časovače a čítače.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Programátory jednočipových počítačů.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Obrazová mezifrekvence televizních.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Spínací jednotka.
Orbis pictus 21. století Instrukční soubor 2
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII – SESTAVOVÁNÍ.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky MEIII Dekodéry pro.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pojem informace Pojem informace.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Hardware jednočipových počítačů.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnější vlivy na nebezpečí úrazu.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 3. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Aritmetickologická jednotka
Modulace a kódování digitálního vysílání
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Jednočipové počítače – instrukční sada
Hardware jednočipových počítačů I
Tato prezentace byla vytvořena
Mikropočítač Vnitřní struktura 2
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Mikropočítač Soubor instrukcí
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Obor: Elektrikář silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Tato prezentace byla vytvořena
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Mikropočítač Vnitřní struktura 1
jednočipových počítačů II
Tato prezentace byla vytvořena
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Orbis pictus 21. století Mikropočítač
Řadič Orbis pictus 21. století
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Mikroprocesor.
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
Tato prezentace byla vytvořena
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Martin Fojtík
Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Dulínek
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Řady puntíků a čísel.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Transkript prezentace:

jednočipových počítačů I Orbis pictus 21. století Instrukční sada jednočipových počítačů I Kód: OB21-OP-EL-CT-OTR-M-4-026 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 4. Vypracoval: Josef Otrusiník Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Typy instrukcí používaných v jednočipových počítačích - Přesunové - Aritmeticko - logické - Větvení programu - Bitové - Posunové - Řídící

Přesunové instrukce Slouží k přesunu informace mezi pamětmi počítače (registry, střadač, paměť dat, paměť programu, ...) Označují se mnemonicky zpravidla zkratkou MOV. Doplňují se o adresu zdrojového místa (odkud) a cílového místa (kam). Mov Kam, Odkud Kam Informace Odkud

Přesunové instrukce Příklad. Zkopírujte obsah registru r8 do r2 řešení Mov r2, r8 Obsah registru r8 se zkopíruje do registru r2. Obsah registru r8 se nemění

Přesunové instrukce Příklad. Zkopírujte obsah registru r8 a r9 do r2 a r3 řešení Mov r2, r8 Obsah registrů r8 a r9 se zkopíruje do registrů r2 a r3. Obsah registrů r8 a r9 se nemění.

Přesunové instrukce Příklad. Zapište 8bitovou konstantu z adresy paměti programu 0FFFH do registru r1 řešení LDS r1, $0FFF Do registru r1 se zapíše 8.bitová konstanta uložená na adrese 0FFFH paměti programu

Přesunové instrukce Příklad. Načtěte ze vstupního portu A hodnotu do registru R22 řešení IN r22, PortA Do registru r22 se zapíše 8.bitové číslo odpovídající aktuálnímu stavu na vstupech portu A

Přesunové instrukce Příklad. Nastavte výstupní piny portu A podle obsahu registru R17 řešení OUT r17, PortA Na výstupy portu A se nastaví hodnoty odpovídající obsahu registru r17

Aritmetické a logické instrukce Slouží k aritmetikým a logickým operacím mezi střadačem pamětmi počítače. Výsledek je pak uložen ve střadači. 1. operand ALU Střadač Výsledek Sběrnice 2. operand

Nejčastější aritmetické instrukce * Součty – mnemonicky ADD * Rozdíly – mnemonicky SUB * Násobení – mnemonicky MUL * Zvětšení o 1 – mnemonicky INC * Zmenšení o 1 – mnemonicky DEC

Aritmetické instrukce Příklad. Sečtěte dvě osmibitová čísla uložená v registrech R2 a R3, výsledek uložte do registru R3 řešení ADD r3, R2 V registru R3 je uložen výsledek součtu Ovlivňuje příznaky C, Z, N, V, S, H

Aritmetické instrukce Příklad. Sečtěte dvě dvojice osmibitových čísel uložená v registrech R0, R1 a R2,R3, výsledek uložte do registru R0 a R1 řešení ADD r0, r2 ADDC r1, R3 ; Přičítání s přenosem V registrech R0 a R13 je uložen výsledek součtu Ovlivňuje příznaky C, Z, N, V, S, H

Aritmetické instrukce Příklad. Odečtěte dvě dvojice osmibitových čísel uložená v registrech R0, R1 a R2,R3, výsledek uložte do registru R0 a R1 řešení SUB r0, r2 SBC r1, R3 ; Odčítání s přenosem V registrech R0 a R13 je uložen výsledek součtu Ovlivňuje příznaky C, Z, N, V, S, H

Aritmetické instrukce Příklad. Odečtěte od osmibitového čísla uloženého v registru R2 konstantu 0FH řešení SBCI r2, $0F V registru R2 je uložen rozdíl obsahu registru R2 a konstanty 0FH Ovlivňuje příznaky C, Z, N, V, S, H

Aritmetické instrukce Příklad. Odečtěte dvě osmibitová čísla uložená v registrech R2 a R3, výsledek uložte do registru R3 řešení SUB r3, R2 V registru R3 je uložen rozdíl Ovlivňuje příznaky C, Z, N, V, S, H

Aritmetické instrukce Příklad. Vynásobte dvě osmibitová čísla uložená v registrech R2 a R3 řešení MUL r3, r2 Výsledek je ulozen v registrech R0 a R1. Másobení je možné pouze u řady ATMega Ovlivňuje příznaky C, Z

Aritmetické instrukce Příklad. Zvyšte obsah registru R2 o jedna řešení INC r2 Obsah registru R2 se zvýší o 1 Ovlivňuje příznaky C, Z, N, V, S

Aritmetické instrukce Příklad. Snižte obsah registru R2 o jedna řešení DEC r2 Obsah registru R2 se sníží o 1 Ovlivňuje příznaky C, Z, N, V, S

Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Použitá literatura: 1. Váňa . V.; MIKROPROCESOROVÁ TECHNIKA. Uherský Brod, SPŠ Uherský Brod 2007. 2. Matoušek D.: Práce s mikrokontroléry Atmel AVR, BEN-technická literatura, Praha 2003 3. Váňa V.: Atmel AVR-popis procesorů a instrukční soubor, BEN-technická literatura, Praha 2003 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Strojová_instrukce 5. Katalogové listy procesoru AVR Attiny2313 firmy Atmel Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Děkuji Vám za pozornost Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Josef Otrusiník Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky