Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příbuzenské vztahy v dějinách II
Advertisements

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Jan Werich Jiří Voskovec
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Významné mezníky ve vývoji po r. 1945
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Reálie - bankovky.
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Zakázaní autoři Mgr. Ludmila Růžičková.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_ČJM4_4560_ZEM
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Josef Škvorecký životopis Josefa.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ ( Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
ČESKÁ LITERATURA 2. POL. 20. STOLETÍ (exilová)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Monika Jáglová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4B_09_Česká.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
CHARTA 77 V SOUVISLOSTI S ŽIVOTEM VÁCLAVA HAVLA A UDÁLOSTI DO ROKU 1989.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_08
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Hádej, kdo jsem?

Datum vytvoření projektu listopad 2011 Ročník 9. Popis prezentace Žáci si zopakují všechny probrané osobnosti české literatury 2. pol. 20. stol.

Česká literatura po roce 1945 Hádej, kdo jsem?

1. Bohumil Hrabal Na mou tvorbu měl největší vliv můj nevlastní otec. Za svůj život jsem vystřídal mnoho zaměstnání, což jsem také zúročil při tvorbě svých knih. Kmenovým režisérem mých knih je Jiří Menzel.

2. Pavel Kohout V mládí jsem působil jako velvyslanec v Moskvě. Po roce 1968 jsem byl stále pronásledován českou státní bezpečností. Z Vídně mi nebyl dovolen návrat do vlasti. I dnes žiji v Rakousku. Veškeré své životní zkušenosti jsem popsal v knize To byl můj život!!.

Po revoluci jsem byl nejznámější osobnost Československa. 3. Václav Havel Pocházím z podnikatelské rodiny, díky čemuž jsem měl ztížené možnosti studia. Byl jsem mluvčím Charty 77, díky čemuž jsem strávil několik let ve vězení. Po revoluci jsem byl nejznámější osobnost Československa.

4. Josef Škvorecký Po roce 1969 jsem emigroval do Kanady, kde jsem se podílel na vzniku Exilového nakladatelství 68 Publishers. Na univerzitě v Torontu jsem pracoval jako profesor v oboru divadla, literatury a filmu.

5. Milan Kundera Pocházím z Brna z umělecké rodiny, můj otec byl významný hudební pedagog a rektor JAMU. Můj bratranec je básník, překladatel, Vyučoval jsem jako docent světovou literaturu na vysoké škole. Dnes žiji ve Francii a jsem považován za francouzského spisovatele českého původu.

6. Zdena Salivarová Jsem česká spisovatelka a překladatelka. V 60. letech jsem působila také jako herečka a zpěvačka. Po roce 1968 jsem emigrovala do Kanady, kde jsem pomáhala založit exilové nakladatelství 68 Publishers.

6. Ivan Martin Jirous Celý život jsem měl přezdívku ….., protože jsem nikdy neuposlechl režim a stále působil jako hlavní představitel undergroundu. Ve středu 9. 11. 2011 jsem po dlouhé nemoci zemřel.

6. Ludvík Aškenazy Pocházel jsem z česko-židovské rodiny. Studoval jsem na gymnáziu v Polsku, vysokou školu na Ukrajině. Před válkou jsem utekl až do Kazachstanu, kde jsem se stal učitelem. Během války jsem obdržel za statečnost několik vyznamenání. Po srpnu 1968 jsem emigroval s rodinou do Mnichova, koncem 70. let jsem se přestěhoval do Itálie, kde jsem po dlouhé nemoci zemřel.

Hádej, kdo jsem? http://bbusiness.ning.com/profiles/blogs/milan-kundera-bruenner http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Kohout http://motyl.vzahrade.net/hrabal/samota/index.html http://czechfolks.com/plus/2010/12/07/josef-skvorecky-ze-zivota-ceske-spolecnosti/ http://www.stance.cz/tiskove_stredisko/presscenter.php?p=text_detail&idfirmy=43&idslozky=427&idtextu=1451 http://www.pwf.cz/archivy/autori/zdena-salivarova/cz/ http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1038 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=246